Het leek een rustige transferzomer te worden bij de landskampioen. Net voor zijn vertrek naar het EK in Frankrijk had Meunier duidelijk gemaakt dat hij nog een tijdje in Brugge zou blijven. Hij had een seizoen met ups en downs achter de rug, buitenlandse clubs stonden niet meteen in de rij voor de rechterflankverdediger en Champions Leaguevoetbal was óók aantrekkelijk. Tot hij op het Europese voetbaltoneel plots zijn kans kreeg en Italiaanse en Franse clubs aan een paringsdans begonnen. Club kon (en wilde) niet dwarsliggen, Paris Saint-Germain betaalde maar al te graag de afkoopsom.

Dierckx, van wie het contract volgende zomer afliep, verkaste definitief naar Antwerp, terwijl de jonge en talentvolle middenvelder Coopman een seizoen aan Zulte Waregem werd uitgeleend. De lat wordt in Brugge opnieuw hoger gelegd, het geduld van jongens uit de opleiding wordt straks wellicht nóg meer op de proef gesteld.

VERDEDIGING

De pikorde van de doelmannen blijft ongewijzigd: Butelle, Bruzzese en Teunckens. Door het vertrek van Meunier en De fauw (terug naar Zulte Waregem) en met alleen de jonge Cools (20) moest blauw-zwart alsnog naar een nieuwe rechtsback op zoek. Met Van Rhijn, de derde Nederlander in de A-kern, haalde Club ervaring in huis: 25 jaar, groot loopvermogen en aanvallend sterk. Denswil, zijn ex-ploegmaat van bij Ajax, speelde zich vorig seizoen na de schorsing en blessure van Poulain centraal links definitief in de gunst van Preud’homme.

Engels miste met een liesblessure het EK en een deel van de voorbereiding, maar een sterk seizoen rechts in het centrum van de verdediging kan de jonge Oost-Vlaming naar zijn droombestemming – de Premier League – leiden. De Bock verlengde in het tussenseizoen zijn contract tot 2020 en is in Brugge buiten categorie op de linkerflank.

MIDDENVELD

Het wordt wellicht het laatste seizoen van Simons, vorig seizoen in PO1 dé verpersoonlijking van Clubs honger naar succes, maar een nieuwe verdedigende middenvelder was dé transferprioriteit. Met de komst van Pina, die ook hoger kan spelen, hoopt Club meer voetballend vermogen in de ploeg te krijgen, al kampt de Spanjaard nog met een conditionele achterstand door een knieblessure. Zijn laatste officiële wedstrijd voor Villarreal dateert van 5 mei, de terugwedstrijd van de halve finale in de Europa League in Liverpool.

Voor Pina lijken de plaatsjes vast te liggen voor Vormer (rechts), door de supporters tot meest verdienstelijke speler verkozen, en de even onvermoeibare Vanaken, in de play-offs met vier goals en evenveel assists bepalend. De balans na het eerste seizoen van de Limburger: 12 doelpunten en 12 assists. Met alleen Claudemir (verlengd verblijf tot 2019) als back-up is er weinig weelde op het Brugse middenveld, al kan Refaelov ook vanuit de tweede lijn zijn rol spelen.

AANVAL

Pereira mag tijdelijk beschikken, Wesley blijft derde spits na Vossen (16 goals, 3 assist) en numero uno blijft Diaby (20 goals, 12 assists), van wie de naam de hele zomer aan Spaanse en Turkse clubs werd gelinkt. Na een seizoen vol blessureleed – geen 1300 minuten in amper 21 wedstrijden – verliep de voorbereiding van Refaelov (lies) opnieuw met horten en stoten. Mocht er alsnog een operatie aan de lies volgen, dan is Gedoz zijn eerste doublure op de rechterflank: intrinsiek wellicht nog iets beter, alleen is het lichaam van de Braziliaanse artiest óók broos en het hoofd vaak iets te dromerig.

De explosieve en ongrijpbare Izquierdo flitst op links, met Nikola Storm (terug van Zulte Waregem) als back-up. Weinig wisselmogelijkheden, tenzij Bolingoli uit zijn verdedigend keurslijf – tegen wil en dank tot flankverdediger omgeturnd – mag kruipen.

CONCLUSIE

Zonder Europese voorrondes kunnen Preud’homme en de opgewaardeerde Clement naar de start van de competitie toewerken. De eerste titel werd als een bevrijding gevierd, de kans op verslapping lijkt met een bezeten coach ondenkbaar. Een symbolisch seizoen, waarin Club het 125-jarig bestaan viert, bekronen met een mooie Europese campagne en een vijftiende landstitel: meer moet dat niet zijn.

DOOR CHRIS TETAERT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier