‘Wales is kansloos tegen België’, schreef de ex-Welshe international Craig Bellamy vorige vrijdag in The Times. ‘Ik zie één zwak punt: Marc Wilmots. De Rode Duivels zijn een bondscoach verwijderd van de Europese kroon.’

En of hij gelijk kreeg. Het leek in Rijsel alsof het Nationaal Orkest van België zonder duidelijk muzikaal concept van de dirigent en met een louter technische repetitie in Rijsel het podium was opgestuurd. De dirigent had ervoor gezorgd dat de onderlinge sfeer tussen de muzikanten prima was, maar toen het concert begon speelden ze allemaal hun eigen symfonie en stond hijzelf maar wat te zwaaien.

Wat nu, was de prangende vraag na de aftocht van de Rode Duivels? Marc Wilmots valt na het debacle tegen Wales en de vernietigende teksten van Thibaut Courtois niet te handhaven. Hij had een beslissing voor de toekomst genomen en zou die na het EK aankondigen, maar het bleef stil in Jeuk. Marc Wilmots zal niet zelf opstappen en één miljoen euro laten vallen. Zo’n patriot is hij nu ook weer niet.

Wilmots wacht op de bond. Normaal is dat erger dan op Godot, maar sinds 1 juli is Bart Verhaeghe ondervoorzitter van de KBVB en mag er daadkracht worden verwacht in het Glazen Huis. De preses van Club Brugge was al geen grote fan van de bondscoach en dat zal ook snel blijken. Al is hij geenszins van plan een miljoen euro van de clubs door de papierversnipperaar te jagen.

Het wordt een lastige zoektocht naar een opvolger. Erik Gerets zou de geknipte figuur zijn, maar heeft zichzelf vanwege gezondheidsperikelen afgeschreven. De meest voor de hand liggende keuzes zijn Michel Preud’homme en Hein Vanhaezebrouck, maar beiden liggen vast bij hun club.

Veel andere geschikte Belgische kandidaten zijn er niet. Frankie Vercauteren haakte al eens ontgoocheld af en dat was vanwege een groep met veel van de huidige internationals. Hugo Broos week naar Kameroen uit, omdat hij in eigen land geen kansen meer kreeg. Ariël Jacobs, een van onze weinige trainers met een internationaal succes op zijn cv, heeft zich uit de trainerswereld teruggetrokken.

Buitenlandse coaches staan niet te springen om in ons land te werken. Vraag het Anderlecht maar. Een onbekende naam, zoals René Weiler, is uit den boze bij de Rode Duivels. Een grote naam dan weer onbetaalbaar. Tenzij iemand als Dick Advocaat of Louis van Gaal nog een laatste kunstje wil flikken.

Vraag is of de kans daartoe niet verkeken is. Vincent Kompany is de dertig voorbij en sommigen vrezen voor het einde van de carrière van de Glazen Man. Ook Jan Vertonghen, Nicolas Lombaerts, Thomas Vermaelen, Radja Nainggolan, Mousa Dembélé, Marouane Fellaini en Axel Witsel (op een paar maanden na) zijn op het WK 2018 in Rusland de kaap van dertig gepasseerd.

De keuze van een nieuwe bondscoach moet er daarom ‘bonk’ op zijn, want het WK in Rusland is de laatste kans voor de generatie van de Olympische Spelen van 2008 in China. Ik ben altijd fel tegenstander geweest van een dubbelbaan, maar wil er nu voor pleiten.

Michel Preud’homme zou op dit moment de ideale bondscoach zijn. Zijn nieuwe rol bij Club Brugge geeft hem wat meer bewegingsvrijheid en spelers uit de eigen competitie zitten er nog nauwelijks in de selectie. Bovendien stelt de voorronde (Gibraltar, Bosnië, Griekenland, Estland en Cyprus) niet veel voor en tijdens het WK ligt alles stil op Jan Breydel.

MPH moet bij de Rode Duivels dan wel een voltijdse topassistent – iemand die meer kan dan kegeltjes plaatsen, ik denk aan een Franky Van der Elst of Gert Verheyen – naast zich krijgen om het dagelijkse reilen en zeilen te regelen. Preud’homme zou dan zowel bij Club als bij de Duivels als een soort supervisor opereren.

Er moet bij de nationale ploeg echter meer veranderen dan de technische staf. De spelerspremies moeten drastisch omlaag. Wie dat niet ziet zitten en zoals Kompany met advocaten schermt, haakt beter af. Liever meer bescheiden voetballers die met hun hart dan jongens die met hun portefeuille spelen. Zie Wales.

Ook de omkadering kan bescheidener. Er is helemaal geen behoefte aan de allerduurste vijfsterrenhotels. Ten slotte moet ook de communicatie door de mangel. We hebben geen boodschap aan hoe buitenlandse teams het doen. De Rode Duivels hebben een traditie van openheid en beschikbaarheid naar de media (en via hen het grote publiek). Dat moet terugkeren.

DOOR FRANÇOIS COLIN

‘De ideale opvolger van Marc Wilmots heet Michel Preud’homme.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier