Ronny Gaspercic, die al een tijdje in Spanje speelt, zei begin vorige week dat Club Brugge en Standard niet kansloos zijn tegen Real Zaragoza en Athletic Bilbao. Dat toont dat Gaspercic niet meer op de hoogte is van de realiteit van het Belgische voetbal en dat er heel veel veranderd is sinds hij vertrok. Er zijn mensen die vinden dat er te denigrerend wordt gedaan over het niveau van ons voetbal, maar na wat we vorige week weer te zien kregen, moet je de realiteit onder ogen zien. De lichtpunten zijn dit jaar echt schaars geweest. Of het zou de doorbraak van Vincent Kompany geweest moeten zijn. Kompany krijgt straks gegarandeerd de Gouden Schoen, maar gezien de fouten die hij nog maakt, zal het eerder een Vergulde Schoen zijn, al zal Kompany uiteraard heel veel vooruitgang boeken. En stel dat je nu zou moeten stemmen voor de Trainer van het Jaar, dan zou je gegarandeerd geen enkele coach van een topclub in je lijstje opnemen. Dat is veelbetekenend. Zowel Trond Sollied, Hugo Broos als Dominique D’Onofrio wisten niet te overtuigen. Dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld Georges Leekens en Jacky Mathijssen, die tonen wat je kan bereiken als je heel duidelijk inspeelt op de kwaliteiten van je spelersgroep, als je weet waar je naartoe wil. AA Gent bleef ook dan presteren toen het geteisterd werd door blessures. En wat Mathijssen in Charleroi neerzet, is echt heel knap.

Ik vind dat Sollied, Broos en D’Onofrio zich tijdens de komende feestdagen over een en ander mogen bezinnen. Als je constateert welke defensieve fouten er ook vorige week weer werden gemaakt, dat is echt ongelooflijk. De Spaanse ploegen toonden hoe je moet verdedigen : bij balverlies onmiddellijk terugvallen en de ruimte ontnemen in de rug. Maar wat doen wij ? Wij stappen dan vooruit en vergroten de ruimte. Keer op keer wordt dat afgestraft, keer op keer slik je zo goals. Als je dat ziet, dan moet je je daar als trainer toch verantwoordelijk voor voelen. Als je er niet in slaagt dat soort dingen af te leren, waar ben je dan als trainer mee bezig ? Met de huidige technische middelen, waarin je alles duizend keer kan laten zien, moet het toch mogelijk zijn om goed naar voren te brengen hoe je moet verdedigen, om eventueel duidelijk aan te tonen hoe andere ploegen dat doen.

Ik vind dat je als trainer niet mag stilstaan bij wat je ooit hebt gepresteerd. Het gaat erom dat je nu iets neerzet en het maximum uit het materiaal haalt. En : dat je corrigeert als er fouten gebeuren. Als je dan nog constateert dat spelers telkens weer dezelfde fouten maken achteraan, dan is het heel simpel : je stelt gewoon anderen op.

door Hein Vanhaezebrouck, co-commentator Canal +

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier