Naar aanleiding van telefoongesprekken, afgeluisterd door het parket van Turijn tussen augustus en september 2004, zijn de parketten van Rome, Napels, Parma en Perugia in actie geschoten. Het onderzoek gaat verder dan het vervolgen van Luciano Moggi, de directeur van Juventus, en zijn partners bij de Gea (een groepering van spelersmakelaars onder leiding van zijn zoon Alessandro, die beschuldigd wordt van frauduleuze bendevorming in sportieve competities en van oneerlijke concurrentie met geweld en bedreiging).

Luciano Moggi had verdachte contacten met Paolo Bergamo en Pirino Pairetto, die vroeger de scheidsrechters aanduidden, en Innocenzo Mazzini, de vicevoorzitter van de federatie die op de hoogte was van alles en graag voorzitter wou worden. Met Antonio Giraudo, de gedelegeerd bestuurder van Juventus, praatte hij openlijk over het omkopen van spelers en scheidsrechters om niet uitgeschakeld te worden in de Champions League tegen Djurgårdens en over het manipuleren van de boekhouding van de club. Girauda wordt ook beschuldigd van valsspelen tijdens transfers met Parma : de ruil van Di Vaio tegen Brighi (een enorme meerwaarde voor de bianconeri) en de aankoop van Gigi Buffon.

Het openbaar ministerie heeft 41 mensen ter beschikking van het parket geplaatst. De procureur van Napels verdenkt 19 ontmoetingen van het kampioenschap 2004-2005 uit de eerste klasse, één uit de tweede klasse en vier spelers van Juventus, waaronder Buffon, die op hun wedstrijden wedden. Bovendien bestudeert hij de verbinding tussen Moggi, de personen die de arbiters aanwijzen en een groep scheidsrechters begeleid door Massimo De Santis, waarvan het de bedoeling was om de wedstrijden te regelen.

Tien clubs staan in het vizier van het gerecht : Juventus, Fiorentina, Lazio Roma, Milan, Messine, Udinese, Sienna, Arezzo, Crotone en Avellino.

Welke straf hangt hen boven het hoofd ? Vermindering van het aantal punten tot en met de degradatie en een straf voor het volgende seizoen. De bestuurders riskeren een levenslange uitsluiting. Wat riskeren de clubs die transfers met Luciano Moggi afgewerkt hebben ? Geldboetes en straffen van 1 tot 5 punten. De sportief directeurs van die ploegen riskeren een schrapping.

Juventus ging met 0-2 winnen bij Reggina en speelde zo voor de 29ste keer in zijn geschiedenis kampioen. Samen met AC Milaan plaatste de ploeg zich rechtstreeks voor de Champions League. Inter Milaan en Fiorentina moeten zich nog doorheen de derde voorronde ploegen. Roma en Lazio nemen deel aan de UEFA-cup.

Het Italiaanse schandaal dat via het afluisteren van telefoongesprekken is bovengespit waarbij clubs zelf de scheidsrechters aanduidden voor hun wedstrijden, leidde op maandag 8 mei tot het ontslag van bondsvoorzitter Franco Carraro. Toen duidelijk werd dat de bond passieve medeplichtigheid kan worden verweten bij de gelaakte praktijken, was langer aanblijven geen optie meer. Hij werd vervangen door vicevoorzitter Giancarlo Abete. In tegenstelling tot wat eerder was gezegd door de raad van bestuur van Juventus, wachtte die niet tot het einde van de competitie om doortastende maatregelen te nemen. Vorige donderdag ontsloeg de club drie topmensen : afgevaardigd bestuurder Antonio Giraudo, algemeen directeur Luciano Moggi en secretaris-generaal Roberto Bettega moeten elders op zoek naar emplooi. Volgens de recentste berichten zouden tien clubs, waaronder naast Juve, Milan, Fiorentina en Lazio, betrokken zijn bij de affaire. 41 mensen, onder wie verschillende scheidsrechters, zouden boter op het hoofd hebben. Bij de scheidsrechters is Massimo De Santis de belangrijkste geviseerde. Hij gaat niet naar het WK.

Door een 3-1-overwinning in de terugwedstrijd van de beker tegen AS Roma, compenseert Inter net als vorig seizoen zijn magere prestaties in de competitie met een Italiaanse bekerzege.

NR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier