Espanyol wil via Nakamura geld verdienen in Azië.

Niet enkel Real Madrid en Barcelona lonken naar Azië als mogelijke extra inkomstenbron. Ook Espanyol denkt in die richting. De tweede ploeg van Barcelona was dan ook blij met de komst van de Japanner ShunsukeNakamura. Deze 31-jarige creatieve middenvelder, die de jongste jaren het goede weer hielp maken bij Celtic Glasgow, is in zijn land een megaster. Naast het feit dat hij Espanyol op het sportieve vlak wat zou kunnen bijbrengen, is zijn transfer ook – en misschien vooral – een commerciële operatie. De Japanner was einde contract in Schotland en mocht dus gratis vertrekken. Toch had zijn transfer nog heel wat voeten in de aarde, omdat de international aan zijn echtgenote, die het leven in Europa naar verluidt grondig beu is, had beloofd terug te keren naar Japan. Nakamura liet zich uiteindelijk toch overtuigen door Es-panyol, in de hoop dat de Catalaanse zon zijn eega beter bevalt dan de Schotse mist en regen.

“Dat Nakamura naar Espanyol trekt, was in Japan een grote verrassing”, bevestigt journalist MasayukiShimomura. “Zijn terugkeer naar Yokohama Marinos, de club waarbij hij in 1997 zijn carrière begon, stond immers zo goed als vast. Daar was al anderhalf jaar sprake van, maar de club, die nochtans eigendom is van Nissan, beschikte kennelijk niet over voldoende middelen om zijn contract bij Celtic over te kopen. Nu mocht hij dus gratis vertrekken. Hij had ook al laten uitschijnen naar Japan te willen terugkeren, om met het oog op het WK van 2010 in Zuid-Afrika alle ervaring die hij in Europa heeft opgedaan, aan de jonge Japanse talenten door te geven. De coach van Yokohama Marinos had zelfs al zijn spelsysteem aangepast om Nakamura een centrale rol te kunnen geven.”

Voorzitter MasaharuSaito verkocht echter het vel van de beer nog voor hij geschoten was: hij eiste dat Nakamura meteen zijn schouders onder een tiental promotieacties zou zetten en ook zonder één dag vakantie meteen weer zou meespelen in de Japanse competitie, die loopt van maart tot december. Bovendien wilde hij minder betalen dan de speler vroeg. Vandaar dat Nakamura alsnog de veertien verschillende voorstellen die hij naar eigen zeggen ontving, onder meer van PSG, Hamburger SV en Genoa, met elkaar vergeleek. Dat hij uiteindelijk voor de Primera División koos, is geen verrassing. Zo speelt hij immers in op het eergevoel van zijn landgenoten, die er enorm prat op gaan dat een van hen kan aantreden in dezelfde competitie als de internationale kleppers en publiekslievelingen LionelMessi (Barcelona) en CristianoRonaldo (Real Madrid).

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier