Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Na amper 17 wedstrijden is Paul Ince al ontslagen.

Vorige zomer, op 22 juni, werd Paul Ince (41) met enige trots door Blackburn voorgesteld als een van de jonge talenten onder de managers en de eerste zwarte Britse coach in de Premier League. Minder dan zes maanden later mag de oud-international alweer vertrekken. Een ploeg als Blackburn kan het zich vanwege de onzekere financiële situatie immers niet veroorloven te degraderen.

Sinds de dood van Jack Walker in 2000 wordt de club geleid door een trust die financieel niet zo sterk staat. Een degradatie zou de overnamewaarde van de club zwaar verminderen en als resultaten uitblijven – Ince won maar drie keer in 17 wedstrijden en de laatste zege dateerde van 27 september -, dan moet de manager gaan. Veel geduld hebben de Engelse teams niet meer, ook al protesteerden vorige week nagenoeg alle managers tegen dit snelle handelen. Ince zelf had het over een boycot tegen gewezen spelers van Man. United, maar kon niet verhelen dat de kleedkamer morde.

Blackburn Rovers, vorig seizoen nog een middenmoter en de laatste vier jaar drie keer halvefinalist in de FA Cup, verloor vorige zomer naast coach Mark Hughes, twee bepalende pionnen: middenvelder David Bentley (Tottenham) en doelman Brad Friedel (Aston Villa). Er kwam volk in de plaats, onder meer goalie Paul Robinson. Maar toen ook Roque Santa Cruz, vorig seizoen 19 goals en 7 assists in 37 competitiewedstrijden, in zijn tweede seizoen minder goed bleek te zijn, was er een probleem. De Paraguayaanse spits, ex-Bayern München, werd vorige zomer gelinkt aan een topclub, maar bleef en tekende voor vier jaar bij. Hij scoort nu amper.

De opvolger van Ince heeft ervaring te koop. Big Sam Allardyce is 54. Hij was jarenlang het boegbeeld van Bolton, leek even in de running voor de nationale ploeg en verliet in 2007 plots Bolton voor Newcastle, omdat hij dacht daar meer kans te maken op het behalen van een trofee. Na minder dan negen maanden werd hij er aan de deur gezet. Nu kan hij zijn carrière opnieuw lanceren. Opmerkelijk: Allardyce solliciteerde deze zomer al naar de job, maar aanvaardde die toen niet, omdat hij te snel kwam na de ontgoocheling bij Newcastle.

Manchester United won als eerste Engelse club het WK voor clubs in Japan. In de finale bleken de Mancunians te sterk voor het Ecuadoraanse LDU Quito. Wayne Rooney scoorde, Nemanja Vidic kreeg rood.

Michael Owen (29) is komende zomer transfervrij. De spits kreeg een nieuwe aanbieding voor drie jaar van Newcastle. Tekent hij die niet, dan verwacht half voetballend Engeland dat de international in januari voor Man. City tekent.

Cafu beloofde in de loop van het voorjaar een paar wedstrijden voor Garforth Town te spelen. De vorige zomer door Milan vrijgegeven Braziliaanse ex-international is 38. In 2004 deden Careca en Socrates al hetzelfde. De manager van de club die geen profvoetbal speelt, Simon Clifford, heeft voetbalscholen die op Braziliaanse leest zijn geschoeid. Via die scholen heeft hij de contacten.

De Football League (tweede klasse) heeft een akkoord gesloten over het gebruik van zogenaamde homegrown spelers. Dat zijn voetballers die voor hun 21ste minstens drie jaar op de Britse eilanden zijn ingeschreven. In aanmerking komen ook buitenlanders die door een Britse club zijn opgeleid. Vanaf volgend seizoen moeten bij elke ploeg minstens vier van de zestien spelers dat statuut hebben. De Premier League wil de overheid van hetzelfde initiatief overtuigen. De FIFA probeerde een beperking van vijf buitenlanders op te dringen, maar botste op verzet van de Europese commissie.

Tony Adams mag van het bestuur van Portsmouth het hele transferbedrag van Lassana Diarra (voor ruim 21 miljoen euro straks naar Real Madrid) spenderen aan nieuwe spelers.

pETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier