De individuele klasse versus de kracht van het collectief : zo typeren Nenad Jestrovic en Bosko Balaban de Anderlecht-Club Brugge van zaterdag. Twee spitsen uit de Balkan over de topper, het Belgische voetbal en hun toekomst.

De Balkan bindt hen. Bosko Balaban is Kroaat, Nenad Jestrovic komt uit Servië & Montenegro. Allebei staan ze in de belangstelling, zij het tegenwoordig niet om dezelfde reden. Balaban, de spits van Club Brugge, haalt het nieuws op basis van zijn prestaties op het veld. Jestrovic, de spits van Anderlecht, krijgt momenteel veeleer media-aandacht op extrasportieve gronden. Zaterdag is het Anderlecht-Club Brugge. Balaban en Jestrovic blikken vooruit.

Is de titelstrijd voorbij als Club Brugge zaterdag wint ?

Nenad Jestrovic : “Deze wedstrijd is natuurlijk een scharniermoment. Bij een misstap ligt Anderlecht tien punten achter en is die eerste plaats heel erg ver weg. Maar ik geloof niet in een misstap. Club Brugge kan terugvallen op een systeem dat al geruime tijd gesmeerd loopt, maar Anderlecht heeft meer individueel talent. Ik heb er veel vertrouwen in, ik ben zelfs optimistisch gestemd. Deze groep wil terugvechten, de honger om tot op vier punten van Club terug te komen is zeer groot. Winnen is noodzakelijk. Dan ligt het kampioenschap weer helemaal open.

“Een zege tegen Club kan Anderlecht de klik geven waarop het al zo lang wacht. We werden dit seizoen door pech achtervolgd. Voortdurend waren er spelers geblesseerd en spelers uit vorm, dat heeft de ploeg tactisch en mentaal ondermijnd. En het ontbreekt ons ook aan dat tikkeltje geluk. Vorig seizoen draaide de ploeg goed en viel de bal altijd juist. Club Brugge maakt dat nu mee. Kijk naar hun goal op Austria Wenen : Rune Lange die een vrijschop van Balaban in doel verwerkt zonder dat hij het zelf weet. Zonder die lucky goal was Club Brugge uitgeschakeld in de Uefacup en hadden ze naar Anderlecht gemoeten met mentale schade.

“Zelf ben ik dit seizoen ook niet door tegenslag gespaard. In het begin was ik geen titularis. De coach mikte op het duo ArunaMbo Mpenza. Ik aanvaardde die keuze maar knokte me terug in de ploeg. Dan brak mijn vriend Dejan Stankovic mijn arm in de match tegen Inter Milaan. Was ik weer out. Ik revalideerde, maar tijdens een invallerswedstrijd tegen Westerlo raakte een tegenstander me opnieuw aan de arm. Terwijl ik geblesseerd was, ontbrak het Anderlecht eigenlijk slechts aan één zaak : een diepe spits. Maar ik voel me klaar voor de rentree en ik ben ervan overtuigd dat Anderlecht een sterke terugronde zal spelen.

“Terwijl Anderlecht zonder diepe spits verder moest, kon Club Brugge al die tijd een beroep doen op Bosko. Stel je maar eens Club Brugge zonder Balaban voor ! Hij is de vedette van de ploeg.”

Bosko Balaban : “De druk ligt in het kamp van Anderlecht, dat is duidelijk. Zij zijn verplicht om te winnen, wij kunnen al tevreden zijn met een gelijkspel. Maar zelfs al winnen we en vergroten we de kloof tot tien punten, dan nog is het kampioenschap niet voorbij. Er blijven achttien matchen over, er kan nog veel gebeuren. Dat we nu zeven punten voor liggen, berust langs de andere kant uiteraard niet op toeval. De ploeg draait als een machine, de sfeer is fantastisch. Misschien heeft Nenad gelijk wanneer hij zegt dat Anderlecht meer individueel talent in huis heeft. Maar de ploeg hangt net te veel af van die individuele prestaties. Blijven de spelers met een individuele meerwaarde onder hun niveau, dan kan het team dat niet collectief opvangen. Bij Club primeert het collectief. De resultaten liegen niet : we werden nog niet geklopt in de Belgische competitie en hebben zowel de beste aanval als de beste verdediging.

“Bij Club Brugge houdt iedereen zich wel aan zijn opdracht. Een verdediger zal bij ons in de eerste plaats verdedigen. Bij Anderlecht ligt dat kennelijk anders. Neem nu Vincent Kompany, het grootste talent van het Belgische voetbal. Elke wedstrijd zie je die meermaals oprukken, uitpakken met offensieve bewegingen. Dat is mooi om naar te kijken, maar tegelijk bijzonder risicovol. Dergelijke risico’s neemt Club niet.”

Weerspiegelt deze topper de sterke en de zwakke kanten van het Belgische voetbal ?

Balaban : “Ik ben het eens met onze trainer. Trond Sollied vindt dat de Belgen hun competitie zwaar onderschatten. Ik zie veel interessante dingen in het Belgische voetbal. Een goed georganiseerd spel, engagement van de eerste tot de laatste minuut, een gezonde sfeer in de stadions. En er lopen voldoende goede ploegen rond : Club Brugge, Anderlecht, Standard, AA Gent, RC Genk, Charleroi, La Louvière en noem maar op.

“Er wordt volgens mij ten onrechte geklaagd over het grote aantal buitenlanders in het Belgische voetbal. De meeste buitenlanders brengen het Belgische voetbal heus wel wat bij. Ikzelf voel me hier zeer goed. Ik had geen betere keuze kunnen maken om me weer als voetballer te lanceren. Als je in België slaagt, ben je klaar om naar een groot kampioenschap te trekken.

“Ook aan talent ontbreekt het niet in het Belgische voetbal. Ik zie hier veel goede jonge spelers en die moet je vertrouwen geven. Natuurlijk denk ik in de eerste plaats weer aan Kompany. Zijn naam wordt nu in verband gebracht met Barcelona. Als Barcelona je wilt, dan ga je daar met de ogen dicht en desnoods te voet naartoe. Niemand kan aan Barcelona weerstaan. Toch zou ik in zijn plaats nog een jaar in België blijven. Alles heeft zijn tijd nodig en wat moet gebeuren, zal op een dag wel gebeuren. De jeugdzonden van Kompany worden hem misschien wel vergeven bij Anderlecht, maar zeker niet bij Barcelona. Op het absolute topniveau moet je presteren, moet je bijna perfect zijn.”

Jestrovic : “Vincent heeft natuurlijk klasse te koop. Hij is de beste verdediger en misschien wel de beste middenvelder van de eerste klasse. Johan Cruijff heeft Kompany natuurlijk niet toevallig naar Barcelona gehaald voor die galawedstijd. Hij speelde daar bovendien de hele match. Misschien brengt Kompany een beweging op gang en worden er meer jongeren in de eerste klasse gepompt. Het valt te hopen. Overigens werd België daar nog door een tweede speler vertegenwoordigd : Daniel Van Buyten. Die is ook nog kapitein van Hamburg. Kijk, dat zijn toch referenties voor het Belgische voetbal. Ik weet het wel, de nationale ploeg doet het momenteel ronduit slecht en Anderlecht kent problemen in de Champions League. Maar daarom moet je de hele Belgische competitie nog niet met de grond gelijk maken.

“Mij persoonlijk ligt het Belgische voetbal goed. Ik kende natuurlijk het geluk dat ik eerst bij Moeskroen belandde en dat ik me zo ideaal aan het Belgische voetbal kon aanpassen. Er wordt hier een gesloten voetbal beoefend, maar er is vanzelfsprekend meer ruimte dan in Italië. Het Belgische voetbal leunt meer aan bij Frankrijk. Ik heb bij Bastia en Metz gespeeld en ik vind dat nogal vergelijkbaar. De financiële middelen kan je weliswaar niet naast elkaar leggen, maar in het recente verleden heeft Anderlecht toch van Bordeaux en Lyon gewonnen. En is Luigi Pieroni niet naar Auxerre vertrokken ? Waar hij vorige week drie keer scoorde in een Europabekerwedstrijd.

“Een aanvaller krijgt het in België niet gemakkelijk. Zeker niet als hij voor Anderlecht uitkomt. Alle ploegen doen de deur dicht als ze tegen ons spelen. Op veel kansen moet je niet rekenen. Krijg je twee kansen, dan moet je ervoor zorgen dat je minstens één keer scoort. Dat zet je onder druk.

“Onder buitenlanders hebben we het wel eens over het Belgische voetbal. Anderlecht-Club Brugge, dat is een affiche die aanspreekt in het buitenland, hoor. Er zit zaterdag gegarandeerd een leger buitenlandse waarnemers uit de grote voetballanden in de tribune om een of andere speler te volgen. Natuurlijk kan je België niet naast Engeland, Spanje of Italië plaatsen. Maar dat wil nu ook weer niet zeggen dat het Belgische voetbal totaal niets voorstelt. Als ik international ben, dank ik dat aan het Belgische voetbal. En ook Bosko heeft zijn plaats bij de nationale ploeg heroverd dankzij zijn verblijf in België.”

Hebben de Europese wedstrijden een negatieve invloed op de Belgische prestaties van Anderlecht en Club Brugge ?

Jestrovic : “Vorig seizoen hadden we daar geen problemen mee, dus moet je er ook nu niet over zeuren. Maar vorig jaar draaide het team goed en waren de Europese uitslagen behoorlijk. Nu zijn onze uitslagen in de Champions League dramatisch en dat veroorzaakt grote deuken in het zelfvertrouwen. Dat gebrek aan zelfvertrouwen trekt zich door in de Belgische wedstrijden van Anderlecht. Ook daar slaat er een soort van stress toe. We zouden bij Anderlecht moeten zeggen : ‘Wíj hebben tenminste deelgenomen aan de Champions League, dat kunnen ze bij Brugge niet zeggen.’ ”

Balaban : “Die Europese matchen kruipen toch niet in de koude kleren, vind ik. Alles volgt snel op elkaar : Europese wedstrijd, de reizen heen en terug, de trainingen, de matchen in de Belgische competitie. Het is niet evident om op beide niveaus even efficiënt te zijn. Voor Anderlecht moet dat nog moeilijker zijn, want Inter Milaan, Werder Bremen en Valencia, dat is straffere kost dan Utrecht, Austria Wenen, Zaragoza en Dnepropetrovsk. Al vind ik die nieuwe formule van de Uefacup erg aantrekkelijk. Allicht bestond de neiging om het systeem van de Champions League te kopiëren, maar uiteindelijk hebben ze een originele formule uitgedokterd. En spannend ook, de meeste beslissingen vallen op de laatste speeldag.”

Is dit jullie laatste Anderlecht-Club Brugge ?

Balaban : “Mijn contract bij Club Brugge loopt nog tot juni 2006. Het bevalt me hier. De coach is goed en begrijpt me. De ploeg domineert de Belgische competitie. Ik sta aan de leiding in het klassement van de doelschutters. Dankzij Club Brugge zit ik weer bij de nationale ploeg. De pers schrijft dat Caen belangstelling heeft voor Rune Lange, die over zes maanden einde contract is. Voor volgend seizoen zal Brugge zich volgens mij hoe dan ook moeten versterken in offensief opzicht. Er moeten minstens twee aanvallers bijkomen. Ik denk niet dat ze me tijdens de winterstop willen verkopen. Ik geloof veeleer dat Club me een contractverlenging zal voorstellen. Dat zullen wij op het einde van het jaar wel bespreken.

“Er is belangstelling van buitenlandse clubs : PSG, Lens, Fiorentina en Rijsel. Die laatste club benaderde me al toen ik nog bij Aston Villa speelde. Al die clubs willen me meteen inlijven. Ze moeten zich eerst tot Club wenden, dat spreekt voor zich. Ik weet dat de prijs rond de vijf miljoen euro schommelt. Als iemand dat geld op tafel wil leggen, zal Club me wel inlichten, neem ik aan. Als bijvoorbeeld PSG me wil en als dat voor Club oké is, dan zou dat me wel interesseren. Het is toch een topclub in Frankrijk. Het zou me evenmin tegenstaan om ooit naar Engeland terug te keren om daar het ongelijk van Aston Villa te gaan aantonen. Maar in afwachting van dat alles ben ik zeer tevreden bij Club Brugge.”

Jestrovic : “Ik weet niet eens of ik zaterdag wel speel. De benen voelen goed aan maar negen weken zonder competitie, dat weegt. En dan is er die heibel van de laatste weken. Ik was te laat op de training. Ik wil toch preciseren : ik was te laat in de kleedkamer voor de training, namelijk om twintig voor tien in plaats van om halftien. Ik ben wel degelijk met de anderen het trainingsveld opgestapt. Meestal kom ik als een van de eersten toe. Nu heb ik me verslapen, dat kan iedereen overkomen. Als andere spelers te laat komen, hoor je daar geen woord over. Maar als ik te laat ben, wordt het in de pers uitgesmeerd. Ik zou liever hebben dat men me de dingen in mijn gezicht zegt. Zo alles in de kranten moeten lezen, dat heb ik niet graag. Als zoiets in Brugge gebeurt, blijft dat interne keuken, daar ben ik wel zeker van.

“Dan was er ook nog de kwestie van die training met de nationale ploeg van Servië & Montenegro. Ik was niet klaar voor die interland en ik had met Anderlecht afgesproken dat ik die selectie zou weigeren. Anderzijds deed de belangstelling van bondscoach Ilija Petkovic me veel plezier. Het betekent dat hij op me rekent voor het WK in 2006. Die maandag voor België-Servië & Montenegro hadden we bij Anderlecht een vrije dag. Maar ik zat in volle revalidatie, ik moest net hard werken om te kunnen terugkeren. Ik heb Hugo Broos de toestemming gevraagd om met de nationale ploeg mee te trainen en de coach heeft zijn toestemming gegeven. Later beweerde de club dat ik geen groen licht had gekregen. Dat is absoluut onjuist. Maar goed, laten we dat dan maar een misverstand noemen.

“En dan die affaire van de training van donderdag. Ik had woensdagavond aan Goran Lovre gevraagd wanneer er getraind werd. ’s Namiddags zei hij. Alleen dacht hij dat ik naar vrijdag informeerde, terwijl ik het wel degelijk over donderdag had. Ik begaf me donderdagvoormiddag naar het ziekenhuis voor radiografische opnamen in plaats van naar de training. Ik had natuurlijk zelf het programma moeten consulteren.

“Toch wil ik niet absoluut weg bij Anderlecht. Mijn contract loopt hier nog tot 2007. Ik ben 28 jaar, ik ben tevreden over mijn carrière totnogtoe : OFK Belgrado, Bastia, Metz, Moeskroen, Anderlecht. De laatste tijd heb ik veel met blessures gesukkeld. Zonder die problemen zat ik nu al bij een topclub, daar ben ik voor honderd procent zeker van. Maar het is slechts uitstel, daar ben ik van overtuigd. Ik blijf even ambitieus als vroeger. Als ik dit seizoen speel, dan word ik en niemand anders de beste doelschutter van de jaargang 2004/05.”

door Pierre Bilic

‘Een zege tegen Club kan de klik geven waarop Anderlecht al zo lang wacht.’ (Nenad Jestrovic)

‘Als ik speel, dan word ik en niemand anders topschutter dit seizoen.’ (Nenad Jestrovic)

‘Anderlecht hangt te veel af van individuele prestaties.’ (Bosko Balaban)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content