Met een veredeld jeugdteam houdt Parma uitzicht op Uefacupwinst.

Vorige donderdag bracht trainer Pietro Carmignani een jongerenploeg in lijn tijdens de halve finales van de Uefacup tegen CSKA Moskou, een duel dat werd bijgewoond door amper 7290 kijkers. Met het oog op de belangrijke competitiewedstrijd tegen Livorno startte Parma enkel met zijn vaste verdediging. De ervaren middenvelders vielen pas na de rust in, spitsen AlbertoGilardino en DomenicoMorfeo werden naar de tribune verwezen, de Franse doelman SebastienFrey startte op de bank. Vijf van de elf titularissen waren twintig jaar of jonger, zes van hen debuteerden pas dit seizoen in de Serie A. Nooit eerder kwam middenvelder Davide Furlan aan de aftrap. Net als DanieleDessena, Filippo Savi (elk één wedstrijd in de Serie A) en bankzitter VincenzoPepe komt zijn naam niet voor op de officiële spelerslijst.

De Uefacup is op dit moment bijkomstig voor Parma, dat vooral de degradatie wil ontlopen. Al heel het seizoen stelt dat daarom in de Europese wedstrijden niet zijn beste elftal op. Toch incasseerde dat veredelde invallersteam in de laatste acht Europese wedstrijden maar één goal. Opvallend is ook het geringe aantal buitenlanders : donderdag kwam er slechts één aan de aftrap, de twintigjarige Guineër Ibrahima Sory Camara.

Carmignani kent zijn jeugdspelers goed. De zestigjarige coach, die op de zestiende speeldag Silvio Baldini verving, trainde immers tot dan het beloftenteam, dat de sportieve toekomst van de club moet verzekeren. Vorig jaar kwam de toekomst van de club op de helling te staan toen eigenaar Parmalat failliet ging. Straks moet de verkoop van topschutter Gilardino geld in kas brengen. De 21-jarige spits werd vorig seizoen vice-topschutter met 23 goals en maakte dit jaar al 21 treffers. Zijn aandeel in de Europese succescampagne van dit jaar is klein : Gilardino is moe, vindt de trainer die hem ook af en toe van training thuis laat. Zijn goals moeten Parma dit jaar in de Serie A houden. (GF)

Ciro Ferrara (38) stopt na dit seizoen met voetballen. Op 9 mei krijgt de centrale verdediger in Napels een afscheidsmatch tussen een vedetteteam van Napoli en één van Juve. De 49-voudige international debuteerde precies twintig jaar geleden op 5 mei 1985 in de Serie A met Napoli tegen Juventus. In 1995 verhuisde hij naar Juve, waar hij dit jaar nog maar drie keer in actie kwam. Toch hoopt Ferrara zijn aantal wedstrijden in de Serie A de komende weken van 499 op 500 te brengen. (GF)

TOPSCHUTTERS : 1. Montella (AS Roma), Gilardino (Parma) 21 goals ; 3. Lucarelli (Livorno) 20 goals ; 4. Toni (Palermo) 17 goals; 5. Shevchenko (AC Milan) 16 goals.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier