Westerlo liet de met zeven doelpunten vorig seizoen teleurstellende ToniBrogno naar Charleroi vertrekken en verloor BjörnDeConinck aan AA Gent, maar wist zich gericht te versterken : met SebastianKneissl en AlexBrosque trok het middels zijn samenwerking met respectievelijk Chelsea en Feyenoord twee aanvallers aan en met StijnVangeffelen (Sint-Truiden) voorzag het in een nieuwe verdediger. Van doorgestroomde (eigen) jongeren lijkt Westerlo het ook dit seizoen (nog) niet te zullen moeten hebben : alleen de negentienjarige KristofJanssens werd als aanvaller in de kern opgenomen.

Dat de voorziene hoofdsponsor Football Fanatics vlak voor de start van de competitie met malafide praktijken in verband werd gebracht, zorgde onverwachts voor deining in het anders nochtans immer gezapige Westerlo.

VERDEDIGING

BartDeelkens raakte onder andere door een mentale terugval vorig seizoen zijn plaats kwijt aan JonathanBourdon, iets sterker op de lijn, maar in de voorbereiding bleek de afstand tussen beiden weer klein. Deelkens, iets meer meevoetballend, maakte weer een kans. Met JonathanRuttens beschikt Westerlo bovendien over de getalenteerde doelman van de nationale -19.

Alleen op links vindt achterin verandering plaats, waar Vangeffelen (meer verdedigend) en Joe Keenan (meer voetballend) om de door De Coninck vacant gelaten positie bikkelen. Van Geffelen kan ook centraal in de verdediging spelen en Keenan desnoods in een offensieve rol centraal op het middenveld. Verder wordt niet getornd aan het rijtje Sadio BaMarioVerheyenBobsam ElejikoKnut Henry Haraldsen, dat centraal met Haraldsen een weinig wendbare, maar positioneel sterke en stevige leidersfiguur heeft, gekoppeld aan de kracht en lengte van Verheyen en Elejiko. Dat maakt de verdediging vooral op hoge ballen nog altijd moeilijk te pakken. Ook Sadio Ba biedt centraal een alternatief.

MIDDENVELD

Niks in het middenveld geeft in eerste instantie aanleiding tot verandering, zodat ook dit seizoen Marc Wagemakers, Wim Mennes, Chris Janssens en Jef Delen het, van rechts naar links, zullen doen. Wagemakers en Delen hebben, simpel gesteld, een rush en een voorzet in de benen, Mennes het overzicht, de schakelfunctie en Janssens het vuur en de afstandsschoten. Wel staan de Chelsea-boys van de ploeg inmiddels een jaar verder zodat ook hen in de loop van het seizoen speelkansen kunnen worden toegedicht : Jeffrey Ntuka Pule (rechtsmidden of rechtsachter) en Michael Modubi (verdedigende middenvelder). Al geldt dat minder voor de kleine en in de voorbereiding aan de meniscus geopereerde Boy-Boy Mosia (flits-flits achter de spits). Raakt de Tsjech ZdenekSvoboda na lang aanslepende blessures eindelijk op competitieritme, dan heeft Westerlo er centraal meteen een creatief element bij en kan het, ook met Keenan, die daar bij Chelsea ook al speelde, desgewenst met een vijfmansmiddenveld aantreden. Al blijft een 4-4-2 het uitgangspunt.

AANVAL

Met TosinDosunmu bleef Westerlo’s snelste en dribbelvaardigste speler in het Kuipke, net als diens complement in de aanval DavidPaas. Uiteindelijk zal de ploeg in eerste instantie weer op hen (samen goed voor 25 doelpunten vorig seizoen) een beroep moeten doen vermits Jan Ceulemans de vers aangetrokken aanvallers tijd zal moeten gunnen. Kneissl, Duits belofte-international, tweevoetig, sterk en met een korte, maar goeie versnelling, komt uit de B-kern van Chelsea en mist door zijn late komst veel ritme. Brosque, Australiër, linksvoetig, technisch goed en een ‘komende’ spits kan ook vanaf links of achter de aanval worden uitgespeeld, maar zit in augustus met de Australische olympische ploeg in Athene. Hij laat zich, zo leerden de scoutingverslagen, door zijn overzicht ook makkelijk betrekken in de combinatie.

CONCLUSIE

Groot is de verandering in Westerlo niet en met een zesde plaats vorig seizoen was daar ook weinig aanleiding toe. Niet alleen werd de ploeg grotendeels bij elkaar gehouden, ook wist de club zijn vertrekkers gericht op te vangen en zelfs nog een extra aanvaller bij te halen. Al benadrukt de trainer graag dat wegens gespaard gebleven van blessures en tegenslagen het vorige seizoen evenaren al een prestatie zou zijn, weinig of niets lijkt ook dit jaar op het sportieve vlak een zoveelste – het zesde onder Jan Ceulemans – rustig seizoen in de weg te staan.

door Raoul De Groote

Raoul De Groote

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier