Tom Boonen is gemaakt voor Parijs-Roubaix.

Met punch en panache snelde Tom Boonen afgelopen zondag naar zijn derde zege in Parijs-Roubaix. In een spetterend man-tegen-mangevecht tegen zijn Italiaanse antagonist Filippo Pozzato bracht Boonen in de finale van de Helletocht de wielersport tot zijn essentie terug. Hij bewees nog maar eens dat hij als renner een evolutie doormaakt: uit de sprinter van weleer groeide een pédaleur met inhoud. Zo overtuigd van zichzelf dat hij mentaal niet stuk te krijgen is. Het pleit voor Boonen, die na een mat voorseizoen weken opgejaagd werd en de twijfels zag groeien, ondanks zijn zege in Kuurne-Brussel-Kuurne. Vraagtekens waren er na de Ronde van Vlaanderen, nadat Stijn Devolder won en er van buitenaf werd geprobeerd tweedracht te zaaien.

Het bleek Boonen niet te verontrusten. Rustig leefde hij naar Parijs-Roubaix toe, in de wetenschap dat de sterkste vrijwel altijd overblijft. Op voorwaarde dat hij gespaard blijft van pech.

Boonen stemde zijn koers op niemand af. Hij nam het commando zelf in handen, zoals Patrick Lefevere dat met zijn team vrijwel altijd probeert te doen. Al in het gevreesde Bos van Wallers, een plek voor zwarte magiërs, voerde hij de forcing. Dat leidde uiteindelijk tot een opmerkelijk bisnummer, een nieuw orgelpunt in het voorseizoen van Quick-Step dat de kunst verstaat die wedstrijden te kleuren die bij de mogelijkheden van de ploeg passen. Boonen lijkt veel meer gemaakt te zijn voor Parijs-Roubaix dan voor de Ronde van Vlaanderen. Zijn lichaam is afgestemd op de kasseien. In die zin zal het wellicht niet bij deze drie overwinningen blijven. Boonen kan – hij wordt 29 in oktober – een gooi doen naar het record van Roger De Vlaeminck die de prehistorische tocht over de kasseien vier keer won.

Met Parijs-Roubaix werd er een punt gezet achter het eerste deel van het voorseizoen. Misschien is de vaak kwantitatieve dominantie van het Cervéloteam een van de meest opmerkelijke feiten. Veel renners vooraan in de koers maar weinig overwinningen, ook al is Heinrich Haussler een absolute revelatie. Frappant is dat Silence-Lotto lang ondermaats presteerde, voorlopig slechts één zege telt, ook al zaten er zondag aanvankelijk twee renners, Leif Hoste en Johan Vansummeren, in de kopgroep van zes, tot ze door een valpartij werden teruggeslagen. Duidelijk werd dat Greg Van Avermaet, die zonder discussie kwaliteiten heeft, nog een lange weg heeft af te leggen.

Vanaf zondag treden er in de Amstel Gold Race andere renners en ploegen naar voren. Rabobank, dat in de Omloop Het Nieuwsblad een grote overmacht etaleerde, maar tactisch faalde en er sindsdien niets meer van bakte. Bij Team Columbia-High Road bewees Mark Cavendish ook een topklassieker te kunnen winnen. De volgende maand 22 wordende Noor Edvald Boasson Hagen in Gent-Wevelgem toonde een tip te zijn voor de top. S

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content