Walcott is bezig aan het seizoen van de doorbraak.

Peter T’Kint

Quasi altijd basisspeler en A-international. Op 16 maart wordt Theo Walcott twintig, maar hij wachtte niet tot die verjaardag om zich in de basis van Arsenal te voetballen. Thierry Henry is zijn idool, misschien geeft het nummer 14 dat hij dit seizoen erfde, de vleugelspits kracht.

Het begon destijds voor de jonge Walcott laat, zo getuigde hij recent in een interview met de BBC. Pas rond zijn tiende en op een vreemde manier, want door een wel heel bizarre motivatie. “Ik begon in doel, omdat ik hield van strafschoppenseries en daarin de held worden.” Hij dacht dat het leuk zou zijn onder de lat, maar dat viel tegen. Walcott ging zich snel vervelen en koos voor een rol op het veld.

Toen ging het snel: na één jaar New-bury trok hij naar Swindon en vandaar naar Southampton. Op zijn veertiende kreeg Walcott al een contract van Nike, op zijn zestiende trok hij de schooldeur definitief achter zich dicht om voetbalprof te worden. Waarna zijn vader prompt zijn werk verloor. “Hij voerde me overal naar toe. Op een dag hoorde mijn pa dat ik voor de A-ploeg van Southampton zou debuteren. Hij vroeg zijn baas of hij de halve dag vrij kon krijgen, om die wedstrijd te zien. Neen, zei die, het is je job of je zoon. Hij koos voor zijn zoon.” Gelukkig scoorde Walcott die dag.

Op het einde van dat seizoen was hij dé verrassing in de WK-selectie van SvenGöran Eriksson. Walcott, die tot dan nog geen seconde in de Premier League had gespeeld maar in januari al wel naar Arsenal was verhuisd, vernam het op een vreemde manier. “Ik had theoretisch rijexamen. Mijn vader voerde me en bleef tijdens het examen in de auto zitten. Daar hoorde hij het nieuws op de radio. Toen ik naar buiten kwam, liep hij als een gek naar me toe. We waren allebei verrast. Daarop zijn we naar huis gereden. We speelden monopoly om tot rust te komen.”

Twee jaar later is hij een vaste waarde bij Arsenal, met wie hij de titel wil. Walcott zegt nog steeds dezelfde stille jongen te zijn, een familieman, maar draagt inmiddels wel twee diamantjes in zijn oren. “Ik draag al lang een piercing. Toen ik in New York was, vond ik dat ik iets extra verdiende.”

pETER T’KINT

Oud-international Tony Adams (42) is de nieuwe coach van Portsmouth. Hij werd vorige week dinsdag voorgesteld als opvolger van Harry Redknapp, die naar Tottenham trok en Adams aanbeval. De ex-verdediger fungeerde sinds juni 2006 als assistent.

Mark Hughes, de manager van Manchester City, reageerde heel kort en bondig op een mogelijke komst van Cristiano Ronaldo tijdens de winterstop. “Hij is geen optie”, sprak de Welshman. “Ik wil hem niet. Dat is mijn beslissing.”

Robinho (Manchester City) voelt zich duidelijk goed in zijn vel. De Braziliaanse international liet uitschijnen dat hij 30 goals nastreeft dit seizoen.

De Zweedse middenvelder Fredrik Ljungberg (31), die afgelopen zomer vertrok bij West Ham, tekende voor twee seizoenen bij het Amerikaanse Seattle Sounders.

David Gill krijgt bij Manchester United de zware taak om een opvolger te zoeken voor Alex Ferguson, die 67 jaar wordt op 31 december en normaal gezien eind volgend seizoen stopt als manager.

Joey Barton (26) geniet het volste vertrouwen van interim-coach Joe Kinnear bij Newcastle. De middenvelder startte in de basis tegen West Bromwich Albion.

Tottenham gaat verhuizen. De Londense club wil naast het huidige stadion White Hart Lane een complex met 60.000 zitjes. De huidige arena, gebouwd in 1899, biedt plaats aan 36.244 toeschouwers. Er is naar verluidt een wachtlijst voor 22.000 abonnementen. De Braziliaanse doelman Gomes lijkt niet langer onfeilbaar en ligt in de Britse media al wekenlang onder vuur. “Hij straalt weinig rust uit en is onbetrouwbaar”, zo luidt de analyse.

Cristiano Ronaldo (Manchester United) werd door de spelersorganisatie FIFPro uitgeroepen tot Speler van het Jaar. Hij is de opvolger van Kaká. Maar liefst 57.500 voetballers brachten hun stem uit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier