Staat Bart Wellens in topvorm op het WK?

DOOR BENEDICT VANCLOOSTER

Terwijl Niels Albert en Sven Nys inmiddels een twintigtal veldritten in de benen hebben, is Bart Wellens komende zaterdag in Heusden-Zolder pas aan zijn zesde wedstrijd van het seizoen toe. Zondag start hij ook in de Superprestigecross van Diegem. Voor het eerst dit najaar zal Wellens twee veldritten in één weekend op zijn vork nemen, exact één maand nadat hij zijn terugkeer in competitie vierde. Zoals bekend zag de populaire Kempenaar zijn eerste seizoenshelft in rook opgaan door het veelbesproken cytomegalovirus.

“De afgelopen maand evalueerden we zijn situatie van dag tot dag”, zegt Peter T’Seyen, de sportarts die Wellens begeleidt. “Dat zullen we ook de rest van het seizoen moeten blijven doen. Sinds hij opnieuw traint, had Bart nog geen enkele dag het gevoel dat zijn lichaam leeg was. Dat is uiteraard positief. Maar komt er toch nog zo’n slechte dag, dan zullen we niet aarzelen om hem uit competitie te halen. Anders leggen we een hypotheek op het vervolg van zijn carrière. Bart beseft heel goed dat hij elke dag opnieuw moet afwachten hoe zijn lichaam reageert.”

In zijn eerste crossen werd Wellens dertiende, vijfde en nog eens dertiende. “In Koksijde, in het zand, presteerde hij zoals ik gehoopt had”, weet T’Seyen. “In Igorre, in de modder, overtrof hij mijn verwachtingen. In Overijse, op een klimparcours, werd bevestigd waar hij zelf voor gewaarschuwd had: dat zijn terugkeer met vallen en opstaan zal verlopen.” Afgelopen zondag kreeg Wellens in Kalmthout opnieuw andere omstandigheden voorgeschoteld. In de sneeuw werd hij ondanks een slechte startpositie knap negende.

“Sinds zijn terugkeer hebben we elke wedstrijd als een intensieve training opgevat”, aldus T’Seyen. “Daarbuiten hield Bart zich strikt aan de trainingsschema’s. Indien nodig, toom ik hem in. Op trainingskamp in Spanje stuurde hij mij dagelijks zijn trainingsgegevens door. Ik hamer erop dat hij zijn hartslag geen vijf minuten te hoog jaagt.”

T’Seyen denkt dat het BK van 10 januari in Oostmalle echter nog te vroeg zal komen voor Wellens. “Misschien zal hij er wel goed presteren, maar zijn topvorm kan hij tegen dan onmogelijk halen”, vervolgt hij. “Als alles blijft lopen zoals nu, dan kan hij drie weken later zijn beste conditie benaderen op het WK. Zijn supporters dromen ervan, hijzelf in zijn binnenste ook al een beetje. Maar we mogen hem niet met te grote druk opzadelen. Het is hoe dan ook een pluspunt voor het veldrijden dat Bart er opnieuw bij is. Laten we dus voorlopig genieten dat het met hem de goede kant uit gaat.”

Zal Wellens’ topvorm op het WK van hetzelfde niveau zijn als had hij geen virus gehad? “Een heel moeilijke vraag”, vindt T’Seyen. “Eind juni, tijdens het BK op de weg, haalde Wellens een niveau dat hij nooit eerder bereikte. Het gevolg van ongelooflijk hard werken. Toen kon hij 480 watt trappen, nu benadert hij 450 watt. Maar hij groeit naar zijn vermogen van juni toe. Dat laat het beste verhopen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier