Een van de twee voormalige vedetten van Les Bleus wordt normaal de nieuwe bondscoach.

Normaal gezien zal de Franse voetbalbond tussen 15 en 30 juli de naam bekendmaken van de opvolger van Jacques Santini. Na het desastreuze Euro 2004 wil de Franse bond de vinger op de knip houden. Salarissen zoals dat van de Engelse bondscoach Sven-Goran Eriksson, die zonder premies tussen de 4,5 en de 5,25 miljoen euro opstrijkt, zijn dan ook uit den boze. In de wandelgangen wordt zelfs gefluisterd dat Jacques Santini, die bij Tottenham 175.000 euro per maand zal binnenrijven, in Londen vier keer meer verdient dan als Frans bondscoach. De twee meest geciteerde namen als opvolger voor Santini zijn ondertussen die van Laurent Blanc (38) en Jean Tigana (49), waarbij vooral eerstgenoemde de grootste kansen zou hebben.

De vroegere verdediger van onder meer Napels, Olympique Marseille en Manchester United kan rekenen op de steun van heel wat mensen die het in het Franse voetbal voor het zeggen hebben. Blancs enorme ervaring als speler vormt op zich al een belangrijke troef en tijdens Euro 2004 maakte hij op de Franse televisie ook indruk met zijn gedegen en diepgaande analyses, waarin hij niemand spaarde. In tegenstelling tot zijn concurrent Jean Tigana heeft Blanc echter niet de minste ervaring als trainer. Tigana kan daarenboven rekenen op de steun van Michel Platini. Blanc won als speler het WK in 1998 en het EK in 2000, Tigana was een van de drijvende krachten in het Franse team dat in 1984 het EK won.

Tigana speelde voor Toulon, Lyon, Bordeaux en Marseille, waar hij in 1991 een punt zette achter zijn spelerscarrière. Daarna ging hij met redelijk succes aan de slag als coach van Lyon, Monaco en Fulham. Hij staat bekend als een harde werker, maar hij is zeker geen diplomaat en vertrok bij een aantal clubs met slaande deuren. Dat hij een aantal jaar actief was als spelersmakelaar, speelt ook niet in zijn voordeel. Naar verluidt zien ook de spelers van de nationale ploeg hem niet echt zitten. Zelfs ThierryHenry en David Trezeguet, die Tigana bij Monaco in de eerste ploeg bracht, zouden twijfels over hem hebben omdat ze niet van zijn nogal brutale stijl houden. Afwachten is dus de boodschap in Frankrijk, dat ondertussen ook bibbert en beeft bij de gedachte dat Zizou het wel eens voor bekeken zou kunnen houden in de nationale ploeg. (PB)

MONACO heeft een nieuwe voorzitter : de 61-jarige Michel Pastor, naar verluidt de rijkste man van het prinsdom. Zijn dochter is de vrouw van David Hallyday, de zoon van Johnny. ROBERT LOUIS-DREYFUS, de hoofdaandeelhouder van OM, werd ondervraagd wegens misbruik van sociale tegoeden. NICOLAS GILLET, de verdediger van Nantes, tekende een contract voor drie jaar bij Lens. MARAMA VAHIRUA speelt de komende drie jaar voor Nice. FRANCK JURIETTI tekende voor drie jaar bij Bordeaux. LYON heeft in de A-kern liefst 14 spelers die afkomstig zijn van het opleidingscentrum. OM-BORDEAUX wordt de belangrijkste wedstrijd van de openingsdag van het kampioenschap op zaterdag 7 augustus. Luigi Pieroni neemt het die avond met Auxerre op tegen Lille. DIDIER DESCHAMPS verklaarde dat volgens hem enkel Arsène Wenger over het juiste profiel beschikt om de nationale ploeg te leiden. MARSEILLE en zijn vroegere coach Alain Perrin zullen op 8 juli weten in wiens voordeel het gerechtelijk dossier wordt beslist dat ze tegen elkaar hebben aangespannen. OM zou belangstelling hebben voor Bruno Cheyrou, de middenvelder van Liverpool. PASCAL CYGAN, verdediger bij Arsenal, zou graag terugkeren naar Lille. (PB)

PB

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier