Terwijl de Maaseiksupporters afdropen, zong de thuisaanhang van Roeselare afgelopen zondagavond uit volle borst mee toen om halfelf ‘ We are the champions‘ door de luidsprekers van zaal Schiervelde galmde. De West-Vlamingen wonnen de finale van de beker van België met 3-1 (25-19, 19-25, 25-23, 25-15).

Het werd een vermakelijke avond in Roeselare. Alle ingrediënten voor een geslaagd bekertreffen waren aanwezig : veel volk, spanning en emotie. Vooral bij coach Vital Heynen van Maaseik kolkte het bloed in de aderen. Toen in de derde set enkele cruciale beslissingen in het nadeel van de Limburgers werden genomen, begon hij aan de zijlijn theatraal te zeuren tegen de scheidsrechters. Door dat vol te houden tot de laatste bal van de match was geslagen, zoog hij alle aandacht naar zich toe. Ondertussen verloor zijn team in de vierde set alle kansen om de 2-1-achterstand weg te werken. Voor het tweede jaar op rij mochten de spelers van Roeselare de beker kussen. Vier reacties.

Iván Contreras (opposite, Roeselare)

“Het was een van de betere finales van de laatste jaren. Het niveau lag vrij hoog, maar ik denk dat wij veel beter kunnen spelen dan we zondag deden. We hadden last van de druk, vond ik. We bezondigden ons soms aan fouten die we normaal gezien niet maken. Daardoor bleef het lang spannend.

“Ik denk dat onze kansen in de finale van de play-offs heel groot zijn. We zijn al het hele jaar constanter dan de rest. Als we op ons normaal niveau spelen, zijn we zeker en vast het betere team. Dat moeten we nu nog eens bewijzen. En Vital Heynen ? Ik was blij dat hij niet onze coach was tijdens die bekerfinale.”

Vital Heynen (trainer, Maaseik)

“Ik ben ontgoocheld over het resultaat, niet over de prestatie van onze spelers. Mijn jongens hebben het heel goed gedaan. Vergeet niet dat het voor velen de eerste bekerfinale was en dat wij Robert Horstink tijdens de match verloren ( kuitblessure, nvdr).

“Het klopt dat ik me tijdens de wedstrijd druk heb gemaakt. Kijk, Roeselare is absoluut de verdiende winnaar. Maar hoe kan je een finale tussen Roeselare en Maaseik spelen met vier West-Vlaamse scheidsrechters ? Ik vraag me af waar de neutraliteit gebleven is. Als ik morgen vier Limburgse lijnrechters kies voor een bekerfinale in Maaseik, weet ik dat zij vanbinnen iets voor ons voelen. Als je daar dan als lijnrechter staat, zie je een bal van de ploeg waar je voeling mee hebt, al eens sneller binnen. Ik viseer niet die mensen, ze doen het niet opzettelijk. Het gaat om het principe.”

Benjamin Hardy (receptie-aanvaller, Roeselare)

“Als mensen de uitslag bekijken en denken dat het een vlotte zege was voor ons, hebben ze het verkeerd voor. De wedstrijd was niet zo makkelijk als het scorebord deed vermoeden. Ik vond dat Maaseik in het grootste deel van de match vrij goed voor de dag kwam. We onthouden uit de bekerfinale dat de finale in de play-offs geen walk-over zal worden. Roeselare zal het onderste uit de kan moeten halen.”

Jan-Willem Roex (middenspeler, Maaseik)

“Ik ben teleurgesteld. We haalden de laatste weken een beter niveau, zowel in de beker als in de play-offs. Maar blijkbaar staat Roeselare toch iets verder dan wij. Ons voordeel met het oog op de play-offs is dat wij een bredere kern hebben met meer wisselmogelijkheden. Als er iets gebeurt, kunnen wij dat beter opvangen. En hoe gaat Roeselare reageren op de snelle opeenvolging van wedstrijden ? Ze spelen constant op een hoog niveau. Er moet toch een moment komen waarop zij beginnen te twijfelen.”

KRISTOF DE RyCK