Ola Toivonen schoot sterk uit de startblokken.

Tijdens de eerste competitiewedstrijden gaf de Zweed Ola Toivonen (24) direct zijn visitekaartje af, tot grote tevredenheid van coach Fred Rutten. Niet alleen als de blonde pijl, maar ook in de voorbestemde rol van landgenoot Marcus Berg (23) – die wordt gehuurd van het Duitse Hamburger SV – als afwerker van dienst.

In januari 2009 werd Toivonen door PSV voor de lieve som van vier miljoen euro overgenomen van Malmö FF. Sindsdien dribbelt in Eindhoven de discussie met hem mee. Wat is de man uit Degerfors nu eigenlijk? Een diepe spits of meer een nummer tien die met zijn lange halen vanuit de tweede lijn zo ongeremd heerlijk kan doorstoten?

Als centrumaanvaller kon hij in zijn eerste volledige seizoen niet echt overtuigen. Toivonen maakte dertien competitiedoelpunten, maar moest de topschutterstitel van de club laten aan de Hongaarse linksbuiten Balázs Dzudzsák, die één keer vaker doel trof. Niet voor niks werd de Scandinaviër geregeld verdrongen door Jonathan Reis of Danny Koevermans. Toivonen begon elf keer op de invallersbank. Maar ook als spelmaker vertoonde hij een manco: de Zweed stelde zelden een medespeler in staat om te scoren en leverde afgelopen seizoen slechts vier assists af. Hij lijkt dus vooral een aanvallende allrounder, die overal goed uit de voeten kan, maar nergens specialist in is.

Door de komst van vriend en landgenoot Berg kreeg Toivonen definitief een plaatsje op het middenveld. Met de vorm zit het al vroeg in het seizoen goed. Als offensieve middenvelder zoekt de Scandinaviër vooral de ruimte en maakt daarbij optimaal gebruik van zijn sterke lichaam.

Het geheim van de kracht schuilt volgens de Zweed in iets heel simpels: rust. Afgelopen zomer kon Toivonen eens een normale vakantie doorbrengen. Hij had immers twee jaar achter de rug van nooit stilstaan. Na afloop van zijn eerste halfjaar PSV moest hij vol aan de bak op het EK onder 21, direct daarop volgde de voorbereiding op zijn eerste volledige seizoen. Zijn spieren waren daar toen niet klaar voor.

Vitesse kwam als eerste Nederlandse club ooit in buitenlandse handen. De Georgische oud-speler Merab Jordania, eigenaar van het bedrijf Mj-Georgia – dat zich toelegt op transfers en tv-rechten van clubs en landenteams voornamelijk in de landen uit de voormalige Sovjet-Unie, nam alle aandelen over van Maasbert Schouten. De eerste aanwinst is de Georgische spits Giorgy Chanturia (17), die overkomt uit de jeugdopleiding van Barcelona.

Heerenveen ontbond, bij gebrek aan perspectief, per direct de contracten van de Brazilianen Pedro Beda en Lazaro.

Feyenoord kan dit seizoen geen beroep meer doen op de Spaanse rechterverdediger Dani Fernández (27), die op training de voorste kruisband van zijn rechterknie afscheurde.

Vagif Javadov (21), een talentvolle vleugelspeler uit Azerbeidzjan die in januari tot 2013 tekende bij FC Twente, wil door aanpassingsproblemen en blessureleed alweer vertrekken. Met Bruno Smith Nogueira Camargo (18) werd er een Braziliaans talent van América tot 2014 vastgelegd.

De samenwerking tussen NEC en doelman Jérémy De Vriendt (24), die werd gehuurd van YR KV Mechelen, duurde slechts een maand. De Luikenaar sukkelt met een rugletsel.

De KNVB schorste verdediger Sven Verdonck (22, ex-RC Genk) voor twee jaar, nadat de speler van Fortuna Sittard in april positief werd bevonden op Stanozonol bij een dopingcontrole.

RBC nam afscheid van onze landgenoot Umut Gündogan (20, ex-Anderlecht), wiens doorlopende contract op eigen verzoek werd ontbonden.

Thomas Chatelle (NEC), gehuurd van Anderlecht, staat enkele weken aan de kant met een hamstringblessure.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier