“Ik denk dat voor het seizoen de verwachtingen lager lagen bij de buitenwereld dan bij wie de jonge spelers van Sporting Lissabon al kende”, zegt managing director Yvan Vandamme. “In de prognoses van de pers werden we maar op de 13e, 14e of 15e plaats gezet. De top vijf, daar kunnen we in principe niet aan. Met hun budget en corresponderende kwaliteit liggen Anderlecht, Standard, Club Brugge, Genk en Gent buiten het bereik van de anderen, denk ik. Onderaan hebben Eupen, Lierse en ook Sint-Truiden en Charleroi het momenteel moeilijker. Daartussen liggen Cercle, Lokeren, Westerlo, KV Mechelen, Germinal Beerschot, Zulte Waregem en KV Kortrijk tamelijk dicht bij elkaar. Momenteel staan we iets boven onze eigen verwachtingen.

“Zeker ben je nooit, want het moet altijd bewezen worden op het veld, maar er waren voldoende indicaties om te concluderen dat Reis en Neto als voetballer en als persoon over het talent en de rijpheid beschikten om voor ons eerste elftal een toegevoegde waarde te kunnen betekenen. Het is ook de filosofie van de samenwerking: Sporting Lissabon is bereid om hun allerbeste beloften hier verder te laten ontwikkelen. Owusu was aanvankelijk niet geselecteerd, hij is er maar bijgekomen toen we in de aanloop naar de competitiestart nog op zoek waren naar een spits. Hij kreeg het hier ook wat moeilijker, maar bewees ondertussen zijn waarde als concurrent voor Foley.

“Anderzijds slaagde de trainer er tot op vandaag in om er werkelijk een groep van te maken en om een aantal spelers een hoger niveau te laten halen. Bram Verbist bijvoorbeeld, en Arnar Vidarsson, die nu duidelijk met meer vertrouwen voetbalt. Je ziet dat ook Reynaldo zich uitstekend in zijn vel voelt. Vorig seizoen speelde hij meer met flitsen, nu geeft hij blijk van de mentaliteit om het vol te blijven houden. Ook Lukas Van Eenoo zette een stap vooruit. Het is toch mede de verdienste van Bob, die erin slaagt een spirit te creëren waardoor iedereen het maximum uit zijn mogelijkheden haalt. Behalve heel communicatievaardig is hij ook heel gedreven, heel professioneel en heel rechtlijnig, direct en eerlijk in zijn benadering. Dat zie je ook aan de vaste lijn in het spel en de veldbezetting. Niet alleen op voetbalgebied beschikt hij over de nodige knowhow, hij is ook een goede peoplemanager.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier