Dat het vertrek van Michel Preud’homme bij AA Gent een aderlating zou betekenen, was duidelijk. Maar de club kan dat opvangen. “We zijn een club die in staat is te depersonaliseren. Er staat een structuur die niet afhankelijk is van personen”, omschreef Ivan De Witte het in Het Laatste Nieuws van 25 mei.

Niet alleen Michel Preud’homme zal er volgend seizoen niet meer zijn op AA Gent. Roel Clement en Carlos van Grimbergen, respectievelijk trainer van de -19 en -17 bij AA Gent, gaan naar respectievelijk Anderlecht en Club Brugge – de jeugdspelers die de club naar beide tegenstanders verlaten, laten we even buiten beschouwing. Karel Fraeye, jeugdmanager, werd trainer van SV Sottegem en van Gunther Schepens is nog niet duidelijk of hij ook volgend seizoen diens vervanger blijft.

Bob Peeters greep de kans om de functie van beloftetrainer in Gent te ruilen voor die van hoofdtrainer bij Cercle Brugge. Peeters liet zich kennen als een gedreven trainer, die behalve bij de beloften ook sommige trainingen bij de eerste ploeg mee gaf om vervolgens in het weekend samen met Etienne De Wispelaere de wedstrijd van de beloften te coachen en de voorbereiding en de wedstrijd met de eerste ploeg te volgen.

“Zonder afbreuk te doen aan anderen”, zegt Peter Van Den Abeele, jeugdcoördinator van AA Gent, “was het een van de betere trainers die ik op dat niveau heb gekend, zeker voor iemand die als ex-profvoetballer pas startte in het vak. Qua teambuilding is hij top en zijn trainingen waren altijd áf. Hij uit zich zoals hij is, maar hij is serieus met zijn vak bezig. Hij kan die ludieke knop in de kleedkamer en op het veld omdraaien en prestatiegericht werken. Dan zie je een andere Bob, iemand die vuur kan maken in een groep en constant coacht. Zoals Boskamp destijds in de jeugd van AA Gent een zekere aantrekkingskracht had, straalt Bob ook charisma uit. Hij heeft geleerd van Preud’homme, maar hij gaat hem zeker niet blindelings na-apen. Als hij eenmaal een weg inslaat, is hij er ook moeilijk van af te brengen. Testers die langskwamen bijvoorbeeld: als zo’n speler niet in zijn smaak viel, bleef dat een speler die hij niet zocht. Hij was doelbewust bezig. Ik heb er al zien passeren die na een paar maanden uitgepraat zijn, maar bij Bob blijft het duren. Ik kan alleen maar uitermate positief zijn over hem.”

Jan Van Steenberghe – die in de immobiliënsector beter betaald emplooi vond – wordt als keeperstrainer vervangen door Jacky Munaron. Renaat Philippaerts, physical trainer, kreeg een contractverlenging van twee seizoenen. Het vriendentrio Preud’homme- FerreraVan den Buijs, dat Standard kampioen maakte en AA Gent de beker liet winnen, is uit elkaar gedreven.

Michel Preud’homme mocht van FC Twente één assistent meebrengen en koos voor Manu Ferrera. Maar Ferrera koos in extremis niet voor een ontgoochelde Preud’homme. Hij tekende een contractverlenging van drie jaar in Gent. Een keuze, zo noemde Ferrera het, ingegeven door sportieve en familiale redenen, niet door geld. Stan Van den Buijs, nog één jaar onder contract, moet ondertussen ook zijn ontgoocheling verbijten: niet meegevraagd naar Twente en (nog) geen contractverlenging gekregen.

Eén nieuwkomer legde AA Gent vorige week al vast met Matija Skarabot, een 22-jarige linksachter die tekende tot 2013. Na Marko Suler en Zlatan Ljubijankic is hij de derde Sloveen in de selectie. Al wordt van hem niet meteen een basisplaats verwacht. Skarabot maakte bij ND Gorica weliswaar deel uit van de Sloveense nationale belofteploeg maar moet eerder worden gezien als een financieel voordelige opportuniteit, die de kans krijgt om te groeien. S

RAOUL DE GROOTE

‘Het vriendentrio Preud’homme-Ferrera-Van den Buijs is uit elkaar gedreven.’

1 miljoen euro zal Michel Preud’homme per jaar verdienen bij FC Twente.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier