Sportblessures – Alles wat je moet weten om letsels te voorkomen of te genezen – 39,99 euro – uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts

Professor en orthopedisch chirurg Johan Bellemans is een referentie in België én ver daarbuiten. Hij is gespecialiseerd in klassieke sportblessures die jongeren en volwassenen kunnen oplopen tijdens het sporten. In dit boek legt hij uit hoe je die blessures kan voorkomen, maar ook hoe je ze kan genezen. Daarbij komen de typische risicoplekken aan bod: schouders, armen, pols, elleboog, rug, bekken, knieën, boven- en onderbeen, enkels, voeten… Maar je leert ook veel over niet aan specifieke lichaamsregio’s gebonden blessures, zoals contracturen, spierverrekkingen, spierscheuren, gewrichten- en kraakbeenletsels en tendinitis. Kortom, een aanrader voor wie weleens aan sport doet.

Boek

Epic Rides – In het wiel bij 8 superkampioenen – 288 pagina’s – 39,99 euro – uitgeverij Lannoo

Auteur en journalist Frederik Backelandt en fotograaf David Stockman kozen acht epische wielerritten van evenveel grote kampioenen uit en reconstrueerden die in dit bijzondere boek. Elke etappe wordt verteld met veel oog voor detail. Voor de Girorit Cuneo-Pinerolo uit 1949, die Fausto Coppi na een solo van maar liefst 192 kilometer op zijn naam schreef, verbleef Backelandt bijvoorbeeld in dezelfde hotelkamer in Cuneo als Coppi meer dan zeventig jaar geleden. Op die manier fietst u letterlijk mee in het wiel van de allergrootsten en beleeft u alles nog eens van op de eerste rij. De zeven andere kampioenen die in het boek aan bod komen, zijn Eddy Merckx, Tom Boonen, Wout van Aert, Gino Bartali, Marco Pantani, Jacques Anquetil en Bernard Hinault.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier