In het Spaanse Marbella bekomt Gilles De Bilde van een turbulente voetbalcarrière. Hij geniet van zijn nieuwe Spaanse leven en is tevreden met dat wat hij in zijn carrière bereikte. Zo kennen we De Bilde : als een voetballer die zichzelf nooit in vraag stelde. En zo treedt hij ook naar voren in het boek dat VRT-sportjournalist Frank Raes over hem schreef. Gilles, mijn verhaal is de biografie van een van de meest besproken Belgische voetballers van de laatste tien jaar. De Bilde spreekt over zijn moeilijke jeugd, zijn leed bij de dood van zijn grootvader en de hersenbloeding van zijn vader, zijn verbazing toen hij de Gouden Schoen kreeg, de vuistslag die hij Krist Porte toediende en nog tal van andere al dan niet fraaie gebeurtenissen in zijn carrière. De Bilde schroomt zich daarbij niet om een paar mensen genadeloos neer te sabelen. Hij legt Georges Leekens, Hugo Broos en Robert Waseige over de knie en lacht wat met Vince Briganti die “het soort trainingen gaf waarmee je zelfs in de jaren zestig nog geen wedstrijd had gewonnen.” Helemaal gênant wordt het als De Bilde vertelt dat zijn moeder voor hem niet meer bestaat. Omdat zijn moeder zijn broer Franck geld had gegeven toen die met zijn vriendin ging samenwonen terwijl hij, Gilles De Bilde, niets had gekregen op het moment dat hij met zijn vriendin samenwoonde.

Altijd heeft Gilles De Bilde voor dat wat er in zijn carrière misliep, de schuld gegeven aan anderen. Natuurlijk, zo vertelt hij in het boek, heeft hij spijt van het incident met Krist Porte, maar het is vooral de manier waarop sommige journalisten die fout uitsmeerden die hem doet walgen. Naarmate je met het lezen van het boek vordert, gaat dit totale gebrek aan zelfkritiek steeds meer irriteren. Uiteraard hebben biografieën vaak een zelfverheerlijkend karakter, maar dat het ook anders kan, blijkt uit het boek dat een paar maanden geleden over wielrenner Jan Ullrich verscheen. Open en bloot praat die over zijn karakteriële zwakheden.

Het had De Bilde ongetwijfeld wat sympathieker gemaakt als hij tot dergelijke ontboezemingen was gekomen. In plaats daarvan besluit hij, spinnend van tevredenheid : “Ik heb een rijk leven gehad, op alle vlakken.” (JS)

Frank Raes, ‘Gilles mijn verhaal’, 150 pagina’s, ISBN 90-5617-600-5, Uitgeverij Van Halewyck, 11,99 euro

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content