Boksen in een achtertuin

Delfine Persoon © BELGAIMAGE

Zaterdagavond neemt Delfine Persoon het op tegen Katie Taylor, in de rematch van de controversiële verloren wereldtitelkamp, die in juni 2019 in New York plaatsvond. Deze keer op een andere, heel aparte locatie.

Toen in het voorjaar door de coronacrisis het ene na het andere sportevent werd afgelast, zat ook Eddie Hearn met de handen in het haar. Hij, de 41-jarige zoon van Barry Hearn die via het event/managementbureau Matchroom een mega-imperium in het snooker en het darts uitbouwde, en die zelf ’s werelds belangrijkste bokspromotor werd, zag al zijn grote affiches in rook opgaan.

Maar hij bleef niet bij de pakken zitten: er ontsproot een gedurfd plan uit zijn brein als meester-fixer: waarom geen bokskampen organiseren in de achtertuin van het zestig hectare grote landgoed van de familie Hearn in Brentwoord, Essex, dat nu dient als hoofdkwartier van Matchroom. Niet zoals in het Amerikaanse UFC worstelen waar kampen plaatsvinden in steriele, grijze indoorarena’s, maar outdoor, in een boksring onder een luifel op zijn gazon, met zicht op de skyline van Londen.

Een soort ‘gladiatorendecor’ waar Hearn het ontbreken van toeschouwers kon compenseren met blitse, visuele effecten – extra belichting met lasers, vuurwerk (kostprijs: 25.000 euro), en drones die alles vanuit de lucht perfect capteren – plus extra geluidseffecten – kunstmatig fangeluid tijdens de uitzendingen van de kampen, nog meer de intensiteit van de gevechten weergeven met het geluid van de slagen, het ademen van de boksers, en met de instructies van hun coaches.

Zo werd het Matchroom Fight Camp Plan geboren, in de MSG Matchroom Sports Garden, een verwijzing naar de mythische Madison Square Garden. Gedurende vier zaterdagen in augustus zouden telkens vier kampen plaatsvinden. ‘De grootste uitdaging van zijn carrière’, noemde Hearn het. Een maand geleden had hij er zelfs bijna de stekker uitgetrokken, na felle discussies met de gemeente Brentwoord omdat buren vreesden voor geluids- en verkeersoverlast. Uiteindelijk bleek Hearn geen vergunning nodig te hebben, omdat er geen toeschouwers worden toegelaten. En omdat hij absoluut wilde doorzetten met zijn plan, dat hij al in mei met veel poeha had aangekondigd. Op het laatste moment terugtrekken zou zijn imago als fixer geen goed gedaan hebben.

Aan het wilde idee van meester-fixer Eddie Hearn hangt een prijskaartje van 5,5 miljoen euro.

Een wild idee met een prijskaartje van 5,5 miljoen euro, maar een idee dat Hearn en Matchroom op de kaart blijft zetten. En de kosten kan hij via tv-geld van het Britse Sky Sports en het Amerikaanse DAZN grotendeels recupereren. 275.000 euro werd er bijvoorbeeld betaald om de nabijgelegen Holiday Inn in Brentwoord vier weken lang te reserveren. Daar worden de boksers, hun entourage en alle Matchroom- en tv-medewerkers gehuisvest en moeten ze op dinsdag een coronatest ondergaan. Daarna moeten ze 24 uur lang in quarantaine in hun kamer doorbrengen tot de resultaten bekend zijn. Vervolgens, bij een negatieve test, mogen de boksers in het hotel trainen en kunnen ze voldoen aan alle plichtplegingen, weliswaar met oog voor alle social distancingmaatregelen.

In het hotel worden ook aparte kamers gereserveerd voor virtuele persconferenties en voor de zogenaamde weigh-ins van de boksers. Na elke weegbeurt wordt de weegschaal er gedesinfecteerd, zoals ook de boksring en de omgeving in de achtertuin van Hearns landgoed na elke sessie ontsmet worden. Tijdens de kampen moeten de coaches en de verzorgers van de boksers ook een mondmasker en een gezichtsscherm dragen.

Zo zal Filiep Tampere zaterdagavond (rond 21 uur) Delfine Persoon bijstaan in haar gevecht tegen Katie Taylor. De Ierse zet al haar wereldtitels bij de lichtgewichten op het spel. Na heel lange en moeilijke onderhandelingen, waarbij Tampere het spel zeer hard speelde, gebruikmakend zelfs van de Ierse en Britse media. Uiteindelijk plooide Hearn, want Taylor had absoluut een gevecht nodig na het wegvallen van de eerst geplande kamp tegen Amanda Serrano.

Het gevecht tussen de Belgische en de Ierse is wel niet de hoofdkamp van de avond. Die gaat tussen de Brit Dillian Whyte en de Rus Alexander Povetkin, om de WBC-interimtitel bij de zwaargewichten. Die kamp was oorspronkelijk gepland op 2 mei in Londen, werd later naar 4 juli verschoven en uiteindelijk dus naar zaterdag 22 augustus in de achtertuin van de familie Hearn. Naast de buren met slechts één grote tegenstander: moeder Hearn. Omdat er van het mooie gazon niet veel meer zal overblijven.

Voor meer nieuws zie www.sportmagazine.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier