Na de aanslag op de spelersbus van Togo had Stéphane PauwelsHubert Velud, de Franse bondscoach van Togo, aan de lijn. De aanslag werd opgeëist door een splintergroep van de FLEC ( Forces de Libération de l’Etat de Cabinda), die strijdt voor een afscheiding van Cabinda, een provincie op de grens van Angola en Congo. Bij de aanslag vielen drie doden en acht gewonden.

Hoe gaat het?

Hubert Velud: “Het is moeilijk. We beseffen nog niet wat ons is overkomen. We hoorden een salvo schoten en we hielden ons gedurende twintig minuten schuil onder de banken van de bus. Er was overal bloed.”

Was jij gewond?

“Dat is niet belangrijk. Een kogel raakte mijn arm, maar zonder erg. Mijn assistent en de persverantwoordelijke daarentegen kregen een kogel in de buik en er zijn ook spelers gewond geraakt.”

Had je een vermoeden dat zoiets kon gebeuren?

“Toen we in de provincie Cabinda aankwamen, viel het wel op dat onze bus plots erg beschermd werd door het Angolese leger. Misschien had het leger opgevangen dat we in de val konden worden gelokt. Gelukkig voor ons beschermden ze ons, anders waren we allemaal dood geweest.”

Waarom zeg je dat het leger op de hoogte was van een mogelijke aanval?

“Omdat ik de indruk had dat ze er alles aan deden om het verhaal te minimaliseren. Alsof het niet erg was!”

Volgens de Afrikaanse voetbalfederatie hadden jullie schuld omdat jullie het vliegtuig niet namen. Jullie zijn de enige ploeg die dat niet deed.

“Het is beschamend om ons de schuld te geven. Onze voorbereiding vond plaats op 250 kilometer afstand van Cabinda. Zo’n korte afstand kun je enkel met een bus afleggen. Dat is bovendien minder duur dan het vliegtuig.”

Vind je dat deze Afrika Cup in Angola had moeten plaatsvinden?

“Gezien alle risico’s vind ik van niet. Maar Angola is een olieland dus heeft de Afrikaanse voetbalfederatie vooral financiële redenen. Het is ondenkbaar dat economische en commerciële belangen voorrang krijgen op mensenlevens. Voetbal heeft niets met oorlog te maken!”

Denk je dat dit zijn weerslag zal hebben op het WK in Zuid-Afrika?

“Neen, dat is een totaal andere context. We moeten Angola nu ook niet gaan stigmatiseren. Er zijn gewoon enkele gevaarlijke gebieden, waar terroristische groeperingen de plak zwaaien. In Zuid-Afrika zal de beveiliging een pak hoger zijn dan in Angola.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content