PSG-voorzitter Charles Villeuve moest opstappen.

Afgelopen zomer versterkte PSG zich met onder meer Claude Makelele en Ludovic Giuly. Het team presteert na enkele kwakkelseizoenen nu aardig. Clubvoorzitter Charles Villeneuve stak daarvoor graag de pluimen op zijn hoed. Hij wilde van de huidige goede gang van zaken gebruikmaken om zijn macht uit te breiden. In een aangetekende brief aan de aandeelhouders, die werd onthuld door Le Parisien, deed hij een oproep om meer geld vrij te maken via een kapitaalsverhoging. Tegelijk stelde Villeneuve openlijk dat hij voortaan zelf de agenda van de raad van bestuur wil bepalen, de bevoegdheid wil over alle medewerkers en de enige spreekbuis van de aandeelhouders van de club wil zijn. Dat initiatief keerde echter als een boomerang in zijn gezicht terug. Om tegen de eigengereidheid van Villeneuve te protesteren, dienden alle bestuurleden collectief hun ontslag in. Dat signaal was zo krachtig dat de voorzitter niet meer anders kon dan zelf op te stappen.

In eerste instantie weigerde de vroegere chef-sport van TF1, die erg geliefd is bij de fans, een stap opzij te zetten. Via een uitgelekt gesprek met Arsène Wenger, de manager van Arsenal, benadrukte hij dat hij een goed netwerk heeft. Maar uiteindelijk had Colony Capital, de hoofdaandeelhouder van de club, het laatste woord: Villeneuve moest opkrassen. Het is nu aan Sébastien Bazin, de sterke man van Colony Capital, om een opvolger te vinden. Zelf wil hij naar eigen zeggen de dagelijkse leiding van de club niet op zich nemen. Mogelijk wordt hij wel voorzitter en schakelt hij dan een vertrouwensman in.

Het deed alvast weer de discussie oplaaien rond voorzitters die in feite enkel stromannen zijn, zoals Pape Diouf bij Marseille, Frédéric de Saint-Sernin bij Rennes en Jean-Louis Triaud bij Bordeaux. Christophe Dugarry vroeg zich in een column af wie eigenlijk achter de meerderheidsaandeelhouders schuilgaat. Youri Djorkaeff deed er nog een schepje bovenop. “Bazin moet op zijn beurt verantwoording afleggen aan wie boven hem staat.”

Laurent Blanc wil slechts bijtekenen als coach van Bordeaux als hij sportieve garanties krijgt. De onderhandelingen gaan dus niet over zijn loon – want de ex-international verklaarde al meermaals dat hij niet verlegen zit om rond te komen -, maar om de krijtlijnen die het bestuur wil uittekenen voor de toekomst van de club. Intussen raakte bekend dat doelman Ulrich Ramé (36) zijn contract met een seizoen verlengde.

Caen liet zijn Zweedse verdediger Karl Svensson terugkeren naar IFK Göteborg.

Pierre Boya, de Kameroense spits die aan de slag was bij Rapid Boekarest, tekende voor 3,5 jaar bij Grenoble.

Lyon liet zijn Braziliaanse verdediger Cleber Anderson terugkeren naar zijn vaderland. Hij wordt verhuurd aan Cruzeiro.

Monaco zal gedurende een maand geen beroep kunnen doen op Camel Meriem en Alejandro Alonso. De eerste sukkelt met de meniscus van de rechterknie. De tweede heeft een blessure in de linkerbil.

Julien Sablé (28), de voormalige aanvoerder van Saint-Etienne, was bij Lens op een zijspoor geraakt. De verdedigende middenvelder tekende nu een contract voor 3,5 jaar bij Nice.

Caen en Saint-Etienne zijn de enige twee eersteklassers die in de zestiende finales van de Coupe de France werden uitgeschakeld. Ze moesten respectievelijk de duimen leggen tegen Boulogne en Rennes.

Tweedeklasser Clermont Foot verkeert in schok na het plotse overlijden van verdediger Clément Pinault, die op amper 23-jarige leeftijd bezweek aan een hartaanval.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier