“Voor het einde van mijn carrière zou ik nog willen deelnemen aan de Giro. Dan heb ik alle grote rondes gereden, en er misschien ook een rit gewonnen.” Aldus sprak Tom Boonen in de wielerspecial van Sport/Voetbalmagazine van 2013. Mede door zijn val in Parijs-Nice is het twee jaar later zover. En dus kan de Kempenaar, na zes etappezeges in de Tour (telkens twee in 2004, 2005 en 2007) en twee in de Vuelta (2008), een van de gaatjes in zijn palmares opvullen. Om zo de 84e renner te worden met (individuele) ritoverwinningen in Giro, Tour en Vuelta op zijn naam. Daarbij onder meer huidige toppers als Nibali, Rodriguez, Quintana, Cavendish, Greipel en Kittel. Maar ook dertien Belgen, onder wie Merckx, De Vlaeminck, Maertens, Van Looy, Van Steenbergen, en, als laatste, Philippe Gilbert. Die won al vijf ritten in de Vuelta (twee in 2010 en 2012, één in 2013), één in de Tour (2011) en één in de Giro (2009).

Ook de BMC-renner start zaterdag in San Lorenzo al Mare en wil er zich bij een tweede uniek rijtje voegen: dat van de twintig renners die ooit de leiderstrui in de drie grote rondes droegen. Gilbert veroverde al eens geel in de Tour (2011) en rood in de Vuelta (2010) en hoopt nu op roze. Van de actieve renners hebben alleen Contador, Nibali en Wiggins dat al verwezenlijkt, naast grote namen als Anquetil, Merckx, Hinault, Moser, Indurain, Evans en David Millar.

De kans is niet onbestaande dat Gilbert de maglia rosa zaterdag al mag aantrekken. De Giro start immers met een 17,9 km lange ploegentijdrit en zijn BMC-team is regerend wereldkampioen in de discipline. De selectie is kwalitatief wel minder dan op het jongste WK en bovendien moet BMC afrekenen met andere specialistenteams als Orica-GreenEdge en tweevoudig wereldkampioen Etixx-Quick-Step.

Ook Boonen zou dus komend weekend kunnen vieren, al zal het dan wel geen individuele ritzege zijn. Daarvoor krijgt hij de kans in zeven vlakke en (misschien) in drie heuvelachtige etappes. Als hij de Giro uitrijdt tenminste – en die kans is klein. De vraag is ook of zijn tornado nog genoeg wervelt om onder meer Greipel en Matthews te kloppen in een sprint. En of hij in dienst van kopman Rigoberto Urán niet te veel energie zal moeten verspillen.

Opvallend: als Boonen een rit wint, dan zou het, op 114 officiële UCI-zeges tot nu toe, pas zijn tweede triomf ooit in Italië zijn, na de tweede etappe van Tirreno-Adriatico 2010. Een groot contrast met zijn 27 overwinningen in Qatar en 21 in Frankrijk. Boonen koerste in zijn carrière dan ook heel weinig in de Laars: vier keer startte in hij Tirreno-Adriatico en elfmaal in Milaan-Sanremo, waarvan de laatste keer in 2013 (zijn laatste wedstrijd in Italië). Verder nam hij alleen deel aan de Trofeo Laigueglia (2002, nvdr) en aan twee WK’s (Verona 2004, Varese 2008, nvdr).

Gilberts Italiaanse zegelijst oogt een pak mooier: naast de Girorit (en drie deelnames in 2004, 2006 en 2009) twee keer de Rondes van Piemonte en Lombardije (2009 en 2010), de Copa Sabatini (2009), de Strade Bianche (2011) en een etappe in Tirreno-Adriatico (2011). De illustere Roger De Vlaeminck inhalen wordt wel moeilijk, want die won liefst 109 koersen in de Laars. Maar dat was nog “in de tijd van Roger”.

DOOR JONAS CRETEUR

De kans bestaat dat Gilbert of Boonen zaterdag de roze trui al mag aantrekken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier