Cédric Roussel beseft dat zijn Russische verblijf hem nog meer verwijdert van de nationale ploeg. “Dat is nu eenmaal de keuze van de bondscoach, maar vraag me niet om die bij te treden. Waarom wordt Didier Dheedene nog geregeld opgeroepen, terwijl de Oostenrijkse competitie werkelijk niets voorstelt ? Bij de voorbereiding van onze wedstrijd tegen Rapid Wenen in het kader van de Uefacup, kregen we 35 cassettes van die ploeg te zien. Een blinde kon daarop zien dat het niveau van de Oostenrijkse competitie flink beneden dat van de Russische competitie ligt.” Tussen twee haakjes, FC Rubin Kazan werd wel uitgeschakeld door Rapid Wenen, dat in Rusland de 0-2-nederlaag van de thuismatch goedmaakte.

Het woord is weer aan Cédric Roussel. “Toen ik bij de beloften aan de zijde van Wesley Sonck speelde, scoorden we in bijna iedere wedstrijd. Tegen Frankrijk, Tsjechië, noem maar op. En welke andere Belgische aanvaller heeft in twee seizoenen 36 doelpunten gemaakt ? Ik begrijp de selectiepolitiek van Aimé Anthuenis niet. Zelfs toen ik bij Bergen en Genk aan de lopende band scoorde, was ik maar derde of vierde keuze voor de bondscoach. Let wel, voordien was het nog erger. Ik maakte in de Premier League doelpunten tegen Arsenal, Chelsea en Manchester United. Ik werd daar vier keer tot Man van de Match uitgeroepen. Maar Robert Waseige deed of ik niet bestond.

“Welgeteld drie keer werd ik voor de nationale ploeg opgeroepen. Ik vind dat ik het recht heb om me heel veel vragen te stellen. Bijvoorbeeld de vraag waarom Luigi Pieroni zoveel krediet krijgt op basis van één sterk seizoen bij Moeskroen. Ik wil er toch even op wijzen dat ik heb gescoord bij elke club waar ik speelde.”

Het gaat niet alleen over mezelf, argumenteert Roussel. “Dat Christophe Grégoire nooit een kans kreeg terwijl die bij Moeskroen aan een beresterk seizoen bezig was, vind ik compleet onbegrijpelijk. Waar is de logica van Anthuenis ? Hij verklaart op een dag dat hij geen internationals wil die bij hun club niet spelen. Twee maanden later stelt hij zes of zeven spelers op die bij hun club op de bank zitten. Hallo ? En de kwestie van de doelman is ook om je te besterven van het lachen. Frédéric Herpoel verricht al zeven jaar mirakels bij zijn club. Toch zoekt de bondscoach een geschikte doelman voor de Rode Duivels. Begrijpe wie kan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier