Terwijl de Duitse media dagelijks berichten over het trainingswerk van Pep Guardiola bij Bayern München en ieder woord van de Spanjaard noteren, toeft Jürgen Klopp, de trainer van Borussia Dortmund, relatief in de luwte. Als allerlaatste club in de Bundesliga verzamelde hij zijn troepen voor de trainingen. Vanuit zijn vakantieadres op het Duitse waddeneiland Sylt, waar Klopp een huis heeft, zag hij welke orkaan van publiciteit de intrede van Guardiola losmaakte. Hij schudde het hoofd en las dat de nieuwe coach van Bayern met de ontwikkeling van zijn club nog een stap verder wil gaan.

Jürgen Klopp verstaat de kunst de massa en de media met retorische handigheid te fascineren. Als hij praat over de concurrentie met Bayern blijft hij zeer bescheiden. Hij pleegt zich dan tegenwoordig te vergelijken met Robin Hood. “Die was met pijl en boog zeer succesvol”, zegt hij. “Wij hebben ook een pijl en een boog en als we heel precies schieten, dan kunnen we veel schade aanrichten.”

Het is alsof de excentrieke trainer in de rol van de underdog wil kruipen. Nochtans, het was niet met bescheidenheid dat de verliezende finalist van de Champions League zich op de transfermarkt gooide. Ruim 50 miljoen euro werd er in nieuwe spelers geïnvesteerd, dat is niet zoveel minder dan de in totaal 57 miljoen euro die Bayern München in Mario Götze (37) en Thiago Alcantara (20) investeerde. Borussia Dortmund-Bayern München, het lijkt wel een confrontatie tussen rijken en superrijken.

Welgeteld 27,5 miljoen euro betaalde Borussia voor de Armeniër Henrich Mchitarjan die van Sjachtar Donetsk komt en op het middenveld de vervanger moet worden voor de naar Bayern München vertrokken Mario Götze. Voor de van Werder Bremen overgekomen Griekse rechtsachter Sokratis, die de nog maanden geblesseerde Pool Lukasz Piszczek moet vervangen, werd net geen 10 miljoen euro betaald. Dertien miljoen euro werd opgehoest voor Pierre-Emerick Aubameyang, de Gabonese spits van Saint-Etienne die vooral door zijn snelheid voor meer variatie moet zorgen in het aanvalsspel: hij loopt op een afstand van dertig meter bijna even snel als Usain Bolt. Een wissel voor de toekomst is de voor een habbekrats gekochte 19-jarige Zuid-Koreaanse middenvelder Ryu Seungwoo. In hoeverre de nieuwelingen zich zullen inpassen in de bestaande structuur, valt af te wachten. En voor kwaliteit blijft natuurlijk de Poolse spits Robert Lewandowski zorgen die, ondanks veel interesse in een turbulente zomer, zijn tot medio 2014 lopende contract moet uitdienen.

Met veel belangstelling wordt bij Borussia vooral gekeken naar de snelle, technisch sterke en intelligente Henrich Mchitarjan, die door een voetblessure wel de competitiestart zal missen. Armenië is het enige land in de wereld waarin schaken in de scholen een verplicht vak is en dat heeft Mchitarjan mee gevormd: hij denkt niet alleen een actie vooruit, hij handelt ook zeer snel. Bij Sjachtar Donetsk maakte de 24-jarige Armeniër, die in eigen land een volksheld is, 25 doelpunten in 29 wedstrijden. Europese topclubs (Barcelona, Juventus, Chelsea en Manchester City) stonden voor hem in de rij en het verblufte uiteindelijk iedereen dat Mchitarjan in Dortmund tekende.

Een homogene basis heeft Jürgen Klopp om verder op te bouwen. Gevormd door spelers die samen (op)groeiden op een moment dat ze nog geen vedette waren. Ook daarin zit een verschil met Pep Guardiola en Bayern München: die kan alleen al voor het middenveld kiezen uit elf voetballers. Elf vedetten.

DOOR JACQUES SYS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier