Bloeiende planten moet je heel zorgvuldig verpotten. Zelfs dan duurt het een tijdje eer ze aan de nieuwe potgrond en meststoffen zijn aangepast. Sommige lijken zelfs af te zien van hun verbeterde situatie. Boussoufa, Defour en Daerden waren de meest besproken transfers van de voorbije zomer. Anderlecht en Brugge tastten heel erg diep in de beugel, Standard had er een zware ruzie met heel Limburg voor over.

In hun plaats zou ik hetzelfde gedaan hebben. Echter, die drie veelbesproken voetballers bloeien niet in hun nieuwe omgeving. Meer zelfs, ik zie hier en daar een verdord blaadje. De ex-Buffalo had nochtans geen aanpassingsmoeilijkheden, eigen aan een overgang naar Anderlecht, waar goed nooit goed genoeg is. Maar waar zijn nu de sleepbewegingen, de overstapjes, het betere zoolwerk, de wegvluchtende tegenstanders, de assists en de doelpunten ? Op Belgacom TV was een compilatie te zien van zijn uitgebreide arsenaal. Hoog tijd dat hij daarvan nog wat opdiept vóór de beslissende stemronde van de Gouden Schoen eraankomt. Of weg verdiende bekroning.

Zien zijn ploegmaats in hem nog niet de nieuwe patron ? Bij momenten was het schrijnend hoe hij – vrij en aanspeelbaar – vruchteloos molenwiekte om aangespeeld te worden. Een uitgebreide praatsessie met Zetterberg dringt zich op. Want Anderlecht zal een Boussoufa met vertrouwen goed kunnen gebruiken.

Goed om weten is dat Mbark ook vorig seizoen een matige eerste ronde speelde. Hij presteerde pas subliem in een vrije rol als tweede spits rond Dominic Foley. Vraag is of Vercauteren zo een veldbezetting kan neerzetten zonder ‘vedetten’ tegen de schenen te schoppen. Leekens haalde eer en glorie door iedereen in dienst van de Nederlandse Marokaan te laten spelen. Intussen kennen ze in Anderlecht ook het belang van een steengoeie keeper en een superspits. Dit weekend is gebleken dat Zitka en Frutos onmisbaar zijn. Voor wie het nog niet wist.

Ook goeie assistenten zijn onmisbaar. Zonder een grootse Cordier zette Cossey een zeven op negen neer met een voorheen zielloos Lokeren. En Voets pluimde met zijn kanaries nu ook Standard. Zes op zes, wel met het nodige geluk dat Caers ontbeerde. Van Meir deed het waakvlammetje van Lierse nog even oplaaien. Maar Luciano en vooral gebrek aan talent veranderden de euforie in diepe droefnis. Rekdal en Ceulemans hebben geen zin om in het vagevuur te werken. Toch stromen de kandidaturen om de Pallieters te trainen binnen, begrijpe wie kan.

Gebrek aan talent zal Stoica nooit hebben. Het was een lust voor het oog hoe hij het Anderlechtse middenveld overklaste. Godgeklaagd toch hoe hij met zijn talent morste. Velen trokken de neus op toen hij met Olufade net voor het sluiten van de markt AA Gent kwam versterken. Het werd een schot in de roos. Vooral de Togolees zal straks de clubkas spijzen.

Intussen loopt Genk iets verder weg, maar die eerste nederlaag is heel nabij.

Volg elk weekend uw favoriete club uit de eerste klasse en de top uit Serie A exclusief op 11, de voetbalzender van Belgacom TV Meer info: www.belgacom.be / 0800 / 22 221 / Belgacom verkooppunten

DOOR Wim De Coninck – CO-COMMENTATOR van BELGACOM TV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier