Pas in een testwedstrijd tegen Waasland-Beveren kon Bergen de promotie afdwingen. Dat had gevolgen, want de dag na die overwinning had het team welgeteld één speler onder contract: Siebe Blondelle. De clubleiding besliste daarop om volop in te zetten op continuïteit: vrijwel iedereen van de kern die in tweede speelde, kreeg een contractverlenging. Mustapha Jarju, Mamoutou N’Diaye en Jérémy Perbet zijn de enigen die andere oorden opzochten. Jarju zoekt zijn geluk in Canada, en de twee anderen, die vorig seizoen respectievelijk waren uitgeleend door Gent en Lokeren, keerden naar die clubs terug.

ï VERDEDIGING

Terwijl de Fransman Cédric Berthelin vorig seizoen in tweede klasse de onbetwiste titularis was tussen de palen zal hij het moeilijk hebben om dit seizoen zijn basisplaats te behouden. Bergen haalde immers bij Eupen de uitstekende doelman Olivier Werner weg, die zo, zeven jaar nadat hij er al eens speelde, naar Henegouwen terugkeert. Logisch gezien zal hij in de eerste match tegen Standard onder de lat staan. Technisch directeur Dimitri Mbuyu sloeg een mooie slag door Pieterjan Monteyne weg te halen bij Beerschot, waar hij tien jaar een vaste waarde was. De oudste van de broers Monteyne heeft meer dan 300 wedstrijden in eerste klasse op de teller en brengt als linksachter een pak ervaring mee. Nicolas Timmermans, de man van het doelpunt van de promotie, wordt rechtsback. De belangrijkste pechfactor in de voorbereiding was ongetwijfeld de blessure van Jérémy Sapina. De ex-speler van Moeskroen, die tijdens de winterstop uit Portugal overkwam, moet in het defensieve compartiment voor stabiliteit zorgen, maar zal pas in september weer inzetbaar zijn. In afwachting wordt de centrale rol achteraan toebedeeld aan het Franse duo Maël Lépicier en Alou Dia. Een andere Fransman, Peter Franquart, die is uitgeleend door Rijsel, kan eveneens achteraan spelen, maar coach Dennis van Wijk lijkt hem te willen uitspelen als schokbreker voor de verdediging. Blondelle kan op alle posities in de verdediging als noodoplossing fungeren terwijl de jonge U19-international Noë Dussenne in eerste instantie tevreden zal moeten zijn met een plaatsje op de bank.

ï MIDDENVELD

Met uitzondering van N’Diaye is het middenveld van vorig seizoen behouden. Om hem te vervangen werd Benjamin Nicaise van Lierse aangetrokken. Hij komt in aanmerking voor de rol van schokbreker – net als Franquaert of de Fransman Mathieu Debisschop – naast aanvoerder Tom Van Imschoot op het middenveld. Op de flanken keren Tim Matthijs, die door de fans tot speler van het jaar werd verkozen, en Matumona Zola na een sterk seizoen op een lager echelon terug bij de elite. De van de invallers van Lens overgekomen Quentin Pottiez liet in de voorbereiding een aantal mooie dingen zien en kan voor die twee een waardige vervanger zijn. De offensieve middenvelder Rachid Bourabia, die met Beveren-Waasland in de testwedstrijd nog ei zo na de promotie van Bergen verijdelde, is eveneens de Bergense kern komen versterken.

ï AANVAL

In dit compartiment moet nog van alles gebeuren. Moussa Sanogo kreeg niet langer het vertrouwen en is vertrokken naar Union, terwijl Jarju met Vancouver de Amerikaanse MLS gaat verkennen. De clubleiding hoopt nog altijd tot een akkoord te kunnen komen met Lokeren om Perbet definitief over te nemen, maar beide teams raken het niet eens over de prijs zodat de interne arbitragecommissie van de Belgische voetbalbond moet beslissen. In afwachting kwamen enkel de door Kortrijk uitgeleende Ibou Sawaneh en Chris Makiese, vroeger nog aan de slag bij Charleroi en Zulte Waregem, de rangen versterken. De jonge Dylan De Belder krijgt zijn kans bij de A-kern en liet al enkele mooie dingen zien in de oefenwedstrijden, maar weegt wellicht nog te licht voor de Jupiler League. Er worden nog één of twee versterkingen verwacht. Zo wordt de naam van Veselinovic genoemd.

RAEC BERGEN

Adres: Avenue du Tir 80, 7000 Bergen

Tel. 065-22 11 14; Fax. 065-22 11 38

Internet: www.raec-mons.be

E-mail: secretariat@raec-mons.be

Voorzitter: Domenico Leone

Secretaris: Hélène Richard

Algemeen Directeur: Alain Lommers

Sportief Raadgever: Dimitri Mbuyu

Commercieel verantwoordelijke: Virginie Parijs

Stadion: Charles Tondreau, 10.150 plaatsen

Sponsors: Veranda’s Willems, Ipratec, Gobert Matériaux, DS Solar, Go Sport, Mapei, Monte60 en Jako

Budget: 5,5 miljoen euro

Aantal Belgische internationals: 1

Totaal aantal interlands: 1

Speler met de meeste interlands: Cédric Roussel, 1 (persoonlijk totaal: 2)

DOOR JULES MONNIER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier