Atlético Madrid wil glorierijk verleden doen herleven.

Vorige zondag stond de grote Madrileense derby tussen Real en Atlético Madrid op het programma. Die affiche was nu nog interessanter, omdat de colchoneros dit seizoen heel wat ambitie hebben. “De spelers kunnen zich niet nog eens een grijs en middelmatig seizoen veroorloven. Voor hun persoonlijke trots én voor het prestige moeten ze winnen en prijzen pakken”, liet gedelegeerd bestuurder MiguelAngelGilMarín weten.

Gil Marín is sinds het seizoen 1994/95 in dienst en verantwoordelijk voor het sportief beleid. Hij omschrijft zichzelf als bezeten van de bal en als een werkmier, die twaalf tot veertien uur per dag met zijn job bezig is. De hoeksteen waarrond hij het team voor 2006/07 bouwde, heet JavierAguirre, een trainer die heel anders in elkaar zit dan CarlosBianchi. “We rekenen echt op hem. Hij is helemaal doordrongen van de clubcultuur. We hopen dat hij die op iedereen kan overplanten.”

Om opnieuw een Europees ticket te bemachtigen, haalde Atlético in het tussenzeizoen negen nieuwkomers. “In totaal spendeerden we 33 miljoen euro”, verduidelijkt Gil Marín. De opmerkelijkste naam daarbij is die van SergioAgüero, de jonge spelverdeler van Independiente, voor wie ook Anderlecht enige belangstelling toonde. “Die investering hebben we gedaan om de supporters opnieuw te doen dromen van gouden tijden”, stelt hij. “Alleen heeft hij wat tijd nodig om zich aan een andere cultuur en het Spaanse voetbal aan te passen. We moeten geduld hebben, want ik ben ervan overtuigd dat hij een toekomstige wereldster is.”

Andere nieuwkomers zoals Maniche, Costinha en Mario AndrésPernía staan bekend als echte vechters mét ervaring. En dan is er ook nog de tot nu toe weinig bekende jonge José Manuel Jurado, die werd weggehaald bij aartsvijand Real Madrid. “Een heel goede speler, die normaal vier jaar bij ons zal blijven. Als Real hem daarna terugwil, zal het twee keer zoveel moeten betalen.” FernandoTorres is geen nieuwkomer, maar het feit dat Atlético het contract van zijn steraanvaller verlengde tot in 2009, getuigt ook van gezonde ambitie. Clubs die hem toch willen kopen, moeten nog slechts veertig miljoen euro ophoesten. “In gezamenlijk overleg hebben we gekozen voor een hoge, maar niet onbereikbare opstapclausule”, vertelt Gil Marín. Het liefst zouden we hem zijn hele carrière voor ons zien voetballen. Maar als hij toch van lucht wil veranderen, dan moet hij weten dat de prijs voor hem vastligt en dat daarover niet kan worden onderhandeld.”

Samuel Eto’o liep in de CL-wedstrijd tegen Werder Bremen een zware blessure op aan de rechterknie. De meniscus werd geraakt en er wordt gevreesd voor een onbeschikbaarheid van vijf maanden. Door die vervelende blessure zou de Kameroense spits wel eens de Gouden Bal mis kunnen lopen. Zijn langdurige afwezigheid bezorgt ook coach Frank Rijkaard de nodige kopzorgen, want een aanvaller die in 101 wedstrijden liefst 67 doelpunten maakte, vervang je natuurlijk niet zomaar. De Nederlander moet nu kiezen tussen drie oplossingen : Eidur Gudjohnsen als basisspeler gebruiken, opnieuw gebruikmaken van Javier Saviola, wat tot nu toe erg onwaarschijnlijk leek, of Ronaldinho uitspelen als diepste spits.

Rafael Marquez, de Mexicaanse centrale verdediger van Barcelona, staat op het punt om ook een Spaans paspoort te verwerven. Daardoor zou er in de kern van de Catalaanse club een plaatsje vrijkomen voor nog een buitenlander.

Ana Urkijo is de eerste vrouwelijke voorzitter in de 104-jarige geschiedenis van Athletic Bilbao. Tot nu toe was ze vicevoorzitter, maar ze volgt Fernando Lamikiz op, die in 2004 was verkozen voor een periode van vier jaar, maar recentelijk ontslag nam. Urkijo kondigde aan dat ze tegen eind dit seizoen nieuwe voorzittersverkiezingen wil organiseren.

Fernando Baiano, de spits van Celta de Vigo, voelt zich ondanks zijn sterke optredens tegen Standard, in Galicië niet erg gelukkig. “Ik voel me niet gewaardeerd door de fans”, klaagde hij zonder evenwel de vinger te kunnen leggen op de reden daarvoor.

DDV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier