Woensdag 28/1

De Gentse kinesist Jochen De Coene gaat werken voor de Chinese nationale ploeg, zoals bekend gecoacht door Arie Haan. Al is het niet zeker of men die, na het uitbreken van de vogelpest, in leven zal laten. Chinezen houden van draconische maatregelen. Er is een stuwdam nodig in een gebied waar zeven miljoen mensen in de weg zitten ? U en ik zouden de stuwdam ergens anders bouwen, de Chinezen doen die zeven miljoen mensen verhuizen. Of knallen ze af.

De Coene in Het Laatste Nieuws : “Chinezen hebben een heel eigen lichaamsgeur en ze spugen.” Zoals lama’s dus. Wij vermoeden hier weer de kundige hand van een redactionele marketingmanager, die door de hoogte en de dikte van de letters een quote uitvergroot tot ze een kleur krijgt die er eigenlijk niet in zat. Niettemin dwalen onze gedachten af naar Expo ’58, toen er in de Heizelpaleizen achter een veilige afsluiting een tiental Congolezen als curiosum werden uitgestald. En het is niet langer geleden dan van vorig jaar dat in Wallonië Pygmeeën werden tentoongesteld. In een wildpark ! Hiertegen kwam zoveel verzet van mensenrechtenkringen dat de expositie werd gesloten. Tot ongenoegen van de Pygmeeën.

Hebben wij het hier al eens verteld of was het elders, maar hetzelfde is gebeurd met het dwergwerpen in de Schotse highlands. Een jaarlijks hoogfeest van de plaatselijke folklore. Toen het onlangs om humanitaire redenen werd verboden, reageerden de organisatoren, de werpers, de gokkers en de bookmakers allemaal verbolgen. Maar het hevigste protest kwam van de dwergen zelf, die een goed betaalde job door hun neus geboord zagen. Moesten gaan stempelen. Zeven van hen konden in ons land aan de slag bij Studio 100 om in Sneeuwwitje te komen meespelen, maar die kregen dan weer problemen toen één van hen probeerde om Sanne te kussen.

Laten we het voor Jochen De Coene als volgt samenvatten : boven Gent rijst.

Donderdag 29/1

Jan Peeters rijst ook, zei het met korte ei. En het moet eens gedaan zijn met al die kritiek daarop. Straks krijgt die mens complexen. De bondsvoorzitter in SM/VM : “Ik heb vorig jaar geweigerd om naar het WK voor vrouwen te gaan.” Maar Jan toch. Waar was dat WK ook weer ? Amerika als wij ons niet vergissen. En dat zegt hij af ? Toch geen ruzie met Francine Borremans (47) mogen wij hopen.

Peeters is door de Fifa wel aangesteld als prospecteur voor het WK in 2010. Vijf landen hebben zich kandidaat gesteld : Zuid-Afrika, Tunesië, Marokko, Libië en Egypte. Peeters moet ze alle vijf bezoeken en wordt uiteraard overal met veel égards ontvangen. In Zuid-Afrika met het onvermijdelijke bezoek aan de grote twee toeristische trekpleisters : Nelson Mandela en het Robbeneiland.

“Ik in mijn tijd had u een alternatieve straf opgelegd”, kneep Jan de ex-president kwinkslagend in de arm. “Zie maar dat de paling in ’t groen dit jaar wat op smaak is”, beet de ANC-coryfee terug. ‘Reizen om te leren, maar ook om te genieten’, dat is de leuze van Jan Peeters, op wiens gelaat het geluk te mogen leven in grote letters te lezen staat.

Het is nooit beter verwoord dan door Jan Wauters : “Als ik Jan Peeters zie, heb ik altijd de indruk dat hij dadelijk op vakantie gaat vertrekken of er net van terugkomt.” Wauters is net als Peeters van Klein-Brabant. Mariekerke, Beurrem, de Weert… de mooiste streek van het land. Van aan het graf van Emile Verhaeren in Sint-Amands de Schelde stroomafwaarts nakijken, dat is het beste inzicht dat men hier te lande in de zin van het leven kan krijgen. De zin van het leven is naar de zee te stromen, meer hoeft men er niet achter te zoeken. Vroeger kon je in Sint-Amands de lekkerste mosselen eten. Bij Jan Brugman, beter bekend als nonkel Jan de poppenspeler.

De mooiste streek van het land dus, en toch trekken al die Klein-Brabanders liefst zo ver mogelijk weg. Jan Peeters op kosten van de Fifa de hele wereld door, Jan Wauters is naar Zuid-Afrika verhuisd. Het is niet voor niets dat één van de fraaiste plekjes van Bornem ‘Het Buitenland’ is. Ze heten er blijkbaar ook allemaal Jan, dat valt ons nu pas op. Behalve Joos Wauters, die heet Jef.

door Koen Meulenaere

‘Boven Gent rijst.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier