Door de onderhandelingen over de overname van de club is Standard laat aan de voorbereiding begonnen. De verhuizing van Axel Witsel naar Benfica en het mogelijke vertrek van Steven Defour betekenen dat de ruggengraat van het elftal moet worden vervangen. Bovendien is het niet denkbeeldig dat ook Eliaquim Mangala andere oorden opzoekt.

ï VERDEDIGING

In doel is Sinan Bolat ontegensprekelijk de nummer één. Als Mangala vertrekt, kan Laurent Ciman, in ongenade gevallen bij Dominique D’Onofrio, weer in het hart van de defensie, naast Kanu, postvatten. Al is hij ook een wisseloplossing voor Daniel Opare op de rechtsbackplaats, waar de Ghanees normaal een certitude is. Op links is de basisplaats zonder discussie voor Sébastien Pocognoli die weer zijn topniveau haalt en uitstekende automatismen heeft ontwikkeld met Jelle Van Damme. Met Felipe hebben de Rouches centraal achterin nog een andere mogelijkheid. De Marokkaan Abdelfattah Boukhriss, die zich manifesteerde in de bekerfinale, kan ook depanneren, net als Réginal Goreux, die in de voorbereiding opnieuw als rechtsback werd uitgespeeld.

ï MIDDENVELD

Het eventuele vertrek van Defour kan een aderlating op het vlak van leiderschap betekenen want puur speltechnisch werd hij eind vorig seizoen perfect vervangen door Pape AbdouCamara, wiens doorbraak samenviel met de wederopstanding van de Rouches. De vervanging van Witsel wordt moeilijker. Standard haalt wel belofte Paul José Mpoku terug, die een sterk seizoen speelde bij de Engelse derdeklasser Leyton Orient, maar hij zal tijd nodig hebben om zich aan de Belgische competitie aan te passen. Dat geldt niet voor de bij KV Mechelen weggehaalde Yoni Buyens.

De jonge garde met Arnor Angeli en Henri Eninful mist ongetwijfeld creativiteit. Dat geldt ook voor de 33-jarige Karim Belhocine, die wel ervaring meebrengt, maar vooral als schokbreker voor de verdediging kan dienen. De ideeën zullen dus moeten komen van Franck Berrier, van wie niemand weet of hij na zijn zware knieblessure weer zijn hoogste niveau zal halen, en van Geoffrey Mujangi Bia, die in het verleden bij Charleroi bewees een en ander in zijn mars te hebben. Op de flanken moet Standard hoe dan ook Carcela vervangen, omdat hij, ook als hij niet vertrekt, niet dadelijk kan starten als gevolg van de zware blessure die hij opliep in de laatste play-offwedstrijd tegen Genk. Mbaye Leye trekt daar ook zijn streng maar hij beschikt niet over dezelfde penetratiekracht als de Belgische Marokkaan. Op links is Jelle Van Damme, die gepromoveerd werd tot aanvoerder, zeker van zijn plaats, met Koen Daerden als alternatief.

ï AANVAL

In de aanval blijft Standard rekenen op het snelle en vinnige duo Mémé TchitéAloys Nong, terwijl de terugkeer van Christian Benteke betekent dat men niet altijd in de diepte moet spelen. Dat geldt ook als Leye in de spits zou opereren. Voorts verwacht Standard veel van de terugkeer van de Ivoriaan Gohi Bi Cyriac, die vorig seizoen een sterke eerste ronde speelde, maar dan uitviel met een blessure.

In de voorbereiding ontpopte de 17-jarige Michy Batshuayi zich ook tot goalgetter, aangezien hij zes keer kon scoren. Als José Riga opteert voor een 4-3-3 lijkt een voorhoede met Benteke, Tchité en Nong een logische keuze. In een 4-4-2 zal de coach meer keuzes moeten maken.

ï CONCLUSIE

Standard heeft een aantal ankerpunten verloren. Het moet met een nieuw bestuur, een nieuwe coach en een nieuwe structuur een nieuw verhaal schrijven. Een mooie uitdaging, maar het zou ook een vergiftigd geschenk kunnen zijn.

Standard

Adres: Rue de la Centrale 2, 4000 Luik

Tel. 04-254 21 22; fax 04-252 14 69

Internet: www.standard.be

E-mail: secretariat@standard.be

Voorzitter: Roland Duchâtelet

Algemeen directeur: Pierre François

Technisch directeur: Jean-François de Sart

Commercieel directeur: Jean-Christophe Bury

Stadion: Maurice Dufrasne (Sclessin), 27.500 plaatsen

Sponsors: VOO, Generali, BASE en Joma

Budget: 25 miljoen euro

Aantal Belgische internationals: 84

Totaal aantal interlands: 912

Speler met de meeste interlands: Erik Gerets, 47 (1975-83, persoonlijk totaal: 86)

DOOR STÉPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier