‘Ik heb geleerd met tegenslagen om te gaan’

Bram Verbist (26) is helemaal terug. De Antwerpse doelman van Cercle Brugge heroverde in december opnieuw zijn plaats onder de lat en bekroonde zijn terugkeer met een sterke match tegen Standard.

Hoe groot is de opluchting dat je weer in de ploeg staat?

Bram Verbist: “Ik ben blij natuurlijk. Je traint tenslotte om in het weekend op het veld te staan. De periode waarin ik niet speelde, beschouw ik als een afgesloten hoofdstuk, iets waar ik sterker ben uitgekomen. Eigenlijk heb ik niet veel tijd nodig gehad om het verlies van mijn basisplaats te verwerken. Omdat ik in het weekend geen matchen speelde, kon ik mijn energie in allerlei ‘extraatjes’ steken: wat meer fitnessen, af en toe eens een duurloop, werken aan mijn traptechniek, …”

De heenronde van Cercle bleef onder de verwachtingen …

“We hebben te weinig punten in verhouding tot wat we gebracht hebben. Maar er is gelukkig nooit paniek geweest, tegen Standard is gebleken dat het geloof in eigen kunnen vroeg of laat zijn vruchten afwerpt.”

Hoe is het contact met je rechtstreekse concurrent, Jo Coppens?

“Uitstekend. Volgens mij was Jo zelf wat verrast dat hij deze zomer plots eerste doelman werd. Zijn houding tegenover mij is nooit veranderd. Ook toen ik niet meer speelde, bleef hij mij om tips vragen. We trainen elke dag samen en dat verloopt perfect.”

Glen De Boeck prikkelt zijn spelers graag, zeker op het mentale vlak. Bevalt die aanpak je?

“De trainer is hier nu aan zijn derde seizoen bezig, dus hij weet intussen wel hoe hij de meeste spelers moet aanpakken. Bij iedereen ligt dat natuurlijk anders, maar ik heb in ieder geval een goede verstandhouding met hem.”

Er wordt bij Cercle ook regelmatig een beroep gedaan op een psycholoog om de spelers te begeleiden. Heb jij ook met hem gesproken?

“Al sinds vorig seizoen heb ik een aantal gesprekken gehad met de psycholoog. Zeer interessant, ik heb daar veel geleerd over mezelf. Het geeft geen zin om energie te steken in dingen die je toch niet kunt veranderen. Vroeger had ik het moeilijker om tegenslagen een plaats te geven, maar dankzij de psycholoog kan ik daar beter mee om. Ik ben intussen ook een jaartje ouder geworden, dat zal ook wel meespelen.

“Die sessies leggen de nadruk op vertrouwen en positief denken. Als je in jezelf drie keer zegt: ‘Ik ga die bal niet hebben’, dan is er ook veel kans dat je hem niet zult pakken. Toen ik uit de ploeg verdween, heb ik het niet aan mijn hart laten komen en heb ik geprobeerd om terug te knokken met een positieve instelling.” S

BREGT VERMEULEN

‘Cercle heeft te weinig punten in verhouding tot wat het gebracht heeft.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier