Gregory van der Wiel is Talent van het Jaar.

“Als coach kijk ik graag naar het rendement van spelers – doelpunten, assists en speelminuten – en cijfermatig doet hij het fantastisch”, zo luidde het oordeel van Ajaxtrainer Martin Jol. Met zes treffers was Gregory van der Wiel (22), die nog tot 2013 onder contract ligt bij de Amsterdammers, een van de meest scorende verdedigers in Europa.

Deze statistieken zeggen misschien niet alles, maar wel een hoop over de ontwikkeling die de achtvoudige Nederlandse international doormaakte. Als opleider zag Jol dat Van der Wiel bleef openstaan voor adviezen en niet te snel in het defensief schoot. “Greg vindt het niet altijd fijn als we kritisch voor hem zijn”, weet de coach. “Dat is op zich niet zo gek, want niemand hoort dat graag. Maar als hij wil doorgroeien, moet Greg daar zijn voordeel mee doen.”

Dat zou het talent zich ook moeten realiseren, want de eerste waarschuwing in zijn nog altijd jonge loopbaan kreeg Van der Wiel al op dertienjarige leeftijd, toen Ajax hem wegstuurde. “Ik was een ratje”, verklaarde hij onlangs heel schuldbewust. “Toen gooide ik er wat met de pet naar, maar ik besloot al snel mijn leven te beteren.” Dat gebeurde drie jaar bij het inmiddels ter ziele gegane Haarlem, met wie de Amsterdammers een samenwerkingsakkoord hadden.

“Hij was een van de drukkere jongens, echt een baasje dat door een incident weg moest uit de ArenA”, herinnert ook Jeffrey Sarpong zich. De middenvelder, door Ajax verhuurd aan NEC, verbaast zich wel over de ontwikkeling die zijn voormalige ploeggenoot doormaakt. “Ik had echt niet verwacht dat het zó snel zou gaan. Vooral de laatste twee jaren verlopen stormachtig. Bij Haarlem speelde hij geregeld op 10, als offensieve middenvelder, dat zie je nu nog wel terug in zijn aanvallende acties.”

Drie jaar geleden, op 11 maart 2007, debuteerde Van der Wiel onder Henk ten Cate in het eerste elftal van Ajax. Dat deed hij in de uitwedstrijd tegen FC Twente (1-4), aan de zijde van Jaap Stam, met wie hij een voorliefde voor tatoeages deelt. Wijze levenslessen, de eerste letters van de namen van zijn drie zusjes, er valt van alles te lezen op zijn lichaam. Bijvoorbeeld dat hij niet op zijn uiterlijk beoordeeld wenst te worden: Judgement prevents us from seeing the good, is een van de zinnen op zijn lijf.

Volgens Jol heeft hij de potentie om het niveau van Daniel Alves (Barcelona) en Maicon (Inter) te bereiken. De interesse van Juventus mag daarom worden gezien als een belangrijk signaal.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier