Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Vorig seizoen merkte Georges Leekens al op dat spelers op een voor hen ongewone positie soms meer kans maken op een grote carrière, maar toen voelde Brecht Capon (22) zich nog vooral een snelle en slimme aanvaller voor een tweespitsensysteem. Dat hij als rechtsachter de grootste carrière zou kunnen maken, noemde hij een voorbarige conclusie. Maar nu gebruikt ook Hein Vanhaezebrouck hem geregeld op die positie, in Sport/Voetbalmagazine noemde hij hem vorige week zelfs een van de beste rechtsbacks van België. Overigens stelde Jean-François de Sart hem in de laatste drie wedstrijden van de nationale belofteploeg eveneens als rechterflankverdediger op. Is het toeval?

“Neen”, zegt Capon. “Mijn vader vindt trouwens ook dat ik als offensieve rechtsback de grootste toekomst heb. Meer en meer begin ik zelf te beseffen dat ik het als rechtsback ver kan schoppen. Zeker in het systeem dat we nu spelen, vind ik er almaar meer plezier in. Bij balbezit mag ik mij uitleven, zelfs de achterlijn halen. Eigenlijk is mij dat op het lijf geschreven. Fysiek weegt het vrij zwaar, maar ik haal er ook voldoening uit omdat ik verdedigend sterker ben geworden. Mijn snelheid en spelinzicht komen ook daar van pas en aan mijn verdere spierontwikkeling wordt gewerkt. Ik word niet zo snel meer weggezet, ik begin te voelen: oké, ik kan het, hier kan ik een hoog niveau halen en misschien is dat wel de bedoeling. Dat ik als spits, flankaanvaller én rechtsachter inzetbaar ben, beschouw ik als een grote kwaliteit. Waar de trainer mij zet, zal ik altijd mijn best doen. We zien wel wat de toekomst brengt.”

KV Kortrijk is uitstekend gestart. Hoewel het al tegen Anderlecht, Standard, Club Brugge en revelatie KV Mechelen speelde, staat het na bijna een kwart van de competitie nog altijd in de top vijf. Het is opmerkelijk, want er is veel veranderd: nieuwe trainer, een voor de helft vernieuwde ploeg, nieuwe manier van trainen en van spelen. “Er waren hier en daar wat twijfels omdat er spelers vertrokken en de kern wat krap was, maar de zege tegen Club Brugge op de eerste speeldag gaf ons een boost. Leekens was meer de motivator die iedereen scherp en tevreden hield en Vanhaezebrouck is de analist en de tacticus met oog voor elk detail. Vorig seizoen teerden we veel op Benteke, met lange ballen of toch zeker verticaal spel; nu wordt er heel veel getraind op de opbouw van achteren uit. Maar alles begint altijd bij een goede sfeer en mentaliteit en de bereidwilligheid om op het veld voor elkaar te knokken. Wat dat betreft, beschikken we ook nu weer over een voorbeeldige groep: hier zijn geen vedetten, niemand valt ertussenuit. Dat is onze grootste troef. Daarnaast is het zo dat KV Kortrijk nog altijd veel prima voetballers telt. De resultaten die we vorig seizoen neerzetten, waren geen toeval.”

Met Brecht Capon, Gertjan De Mets en Glenn Verbauwhede stonden zondag op Anderlecht drie gewezen beloften van Club Brugge in de basis. Alle drie zijn ze gelukkig in Kortrijk. “Misschien is dit een noodzakelijke eerste stap om door te breken en toch een mooie carrière te kunnen maken”, zegt Capon. “De druk in een topclub en de spanning en de wrevel die dat in een grote kern teweegbrengt, mag je niet onderschatten. Voor eenvoudige jongens als Gertjan en ik lucht het op om eens in een rustiger klimaat te zitten.”

CHRISTIAN VANDENABEELE

‘Ik begin te voelen: oké, ik kan het, hier kan ik een hoog niveau halen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier