‘Spijtig dat ik niet als spits mag spelen’

KV Kortrijk ontvangt vanavond Club Brugge. Een bijzondere wedstrijd voor Brecht Capon, die dit seizoen door blauw-zwart uitgeleend is aan de huidige nummer acht in het klassement. “Zo’n match tegen de club waar je twaalf jaar gespeeld hebt, dat blijft speciaal”, zegt de 21-jarige Oostendenaar. Dit seizoen stond hij in de competitie al zeven keer aan de aftrap en kreeg hij al acht invalbeurten. Anderhalve week geleden maakte Capon tegen Westerlo zijn eerste doelpunt voor Kortrijk, met een prachtige volley bezorgde hij zijn team in de slotfase een punt. Vorige woensdag had hij een aandeel in de bekerzege tegen Standard, met een mooie halve volley scoorde hij de 0-1.

We moesten een tijdje wachten op je eerste goals bij Kortrijk. Was je daar zelf ook mee bezig in je hoofd?

Brecht Capon: “Nee. Dat velen me afrekenen op mijn aantal doelpunten, dat frustreerde mij tot nog toe al meer, omdat ik dit seizoen op het middenveld sta. Mensen vergeten dat soms. Het is spijtig dat ik niet als spits mag spelen, wat eigenlijk de bedoeling was. Ik vind het vooral jammer dat ik in de voorbereiding mijn kans niet gekregen heb in de aanval. Maar één keer mocht ik er een helft voetballen, dat is weinig. Ik blijf ervan overtuigd dat ik daar het best uit de verf kom. En Gert Verheyen ook. Met hem werkte ik samen bij de beloften van Club. Hij weet wat ik kan als aanvaller. Door nu op het middenveld het vuile werk op te knappen verlies ik dat tikje frisheid dat je vooraan nodig hebt. Maar goed, de trainer maakte een keuze, ik moet me daarbij neerleggen. Ik ben niet het type dat in een situatie als deze zijn hoofd laat hangen of gaat tegenwerken. Nu probeer ik zo veel mogelijk spelminuten te sprokkelen en dan maak ik op het eind van het seizoen wel de balans op.”

Diezelfde Verheyen noemt het vreemd dat je bij de grote jongens zo weinig scoort terwijl je vroeger net veel goals maakte. Bij Club was je oogst ook mager: 1 doelpunt in 31 matchen.

“Het is voor mij ook raar om vast te stellen. Oké, ik ben niet de breedste of de sterkste, maar toch blijf ik ervan overtuigd dat ik het met mijn kwaliteiten ook ver kan brengen. Ik ben een verstandige speler die prima kan lopen in de ruimte en ik kan goed afwerken als ik het vertrouwen krijg.”

Waaraan is het succes van KV Kortrijk te danken?

“We focussen op een goede organisatie, dat is de basis van voetbal. Onze verdediging is ook secuur. Daarop kunnen we voortbouwen, met een snelle omschakeling en genoeg vrijheid voor de aanvallende spelers.

Georges Leekens heeft van deze groep een goed geheel gemaakt. Hij laat aanvoelen dat iederéén belangrijk is voor de ploeg. Neem nu Brecht Verbrugghe, hij was vorig seizoen de aanvoerder en speelde toen bijna elke wedstrijd. Dit seizoen zat hij al vaak op de bank, maar woensdag zette hij tegen Standard toch een sterke prestatie neer. Spelers die minder vaak aan bod komen, staan er als ze hun kans krijgen. Dat is de verdienste van de coach. Hij houdt iedereen gemotiveerd.” S

KRISTOF DE RYCK

‘Leekens houdt iedereen gemotiveerd.’