Ben je als kind ooit verloren gelopen?

“Eens in de Ardennen, maar mijn ouders waren erbij. Rond Kerstmis trokken we met het hele gezin altijd naar een chalet. Op een dag gingen we daar wandelen in de bossen, met het kompas. Mijn vader was een blikje aan het drinken en dat metertje reageerde daarop, maar pa had nogal laat door dat het tamelijk verdacht was om het noorden de ene keer pal voor ons te hebben en even later weer achter ons. Tegen ’s nachts waren we thuis.”

Heb je ooit een homeparty gegeven zonder dat je ouders het wisten?

“Toen ze een keer twee weken op reis gingen, was er thuis toch tien van de veertien dagen iets te doen. Plezant, met jongens van de jeugd van Roeselare, onder anderen Pieterjan en Martijn Monteyne, mijn beste vrienden. Het huis had soms wel de allures van een vuilnisbelt, maar is nooit echt afgebroken. De koekenkast en de frigo waren wel compleet geplunderd.

“Mijn oudere zus, die maakte de boel elke keer weer schoon. Ik weet in feite niet waarom. Eigenlijk wel lief, hé, achteraf bekeken. Respect afdwingen heet zoiets zeker?”

Je draagt soep rond in scholen, welke ruikt het lekkerst?

“Het is een job waar ik via een vriend aan geraakte. Ik werk in dienst van een transportbedrijf dat opdrachten vervult voor een traiteur. ’s Morgens vertrek ik om kwart voor acht richting Zonnebeke. Daar pik ik mijn bestelwagen op en daarna rijd ik naar Gullegem om de bakken met eten en soep te laden. Dan begin ik mijn ronde; veertien lagere schooltjes tussen Doornik en Bergen.

“Ik ruik eigenlijk niet wat er in de bakken zit, en dus maakt het me niet zoveel uit wat ik vervoer. Alleen liever geen tomatensoep. Als ik daarmee op mijn kleren mors, gaan de vlekken er niet uit. Zegt mijn vriendin.”

Kortrijk kwam vorige week in het nieuws omdat de zeventienjarige Elien voor het seksprogramma ‘Honderd Hete Vragen’ van 2BE de straat optrok. Ze vroeg 50 jongens of ze haar op de mond wilden kussen. Stel dat je geen vriendin hebt en dat meisje komt jou tegen.

“Als ik single zou zijn en zij ziet er goed uit, waarom niet?”

Van welke knappe bekende hoop je stiekem dat ze je bestelwagen eens laat stoppen om hetzelfde te vragen?

“Zeker bij Jennifer Aniston zou ik dat wel zien zitten.”

Van welk luik uit de wiskunde heb jij werkelijk niks begrepen?

“Een betere vraag zou zijn van welk luik uit de wiskunde ik ooit íéts begrepen heb. Ik weet nog hoe mijn vader ’s avonds naast mij kwam zitten om uitleg te geven over … meetkunde heette dat, geloof ik. Kan dat? Over hectoliters en decimeters.”

Metend rekenen.

“Juist. Uren aan een stuk nam hij dat met mij door, maar het ging er niet in.

“Zaken uit het hoofd leren, dat lag me dan weer wel. In godsdienst was ik bijvoorbeeld goed. Het is niet met trots dat ik dat zeg. Ik ben nooit echt fier geweest op iets wat ik op school bereikte. Enkel op onze voetbaltitel.”

Welk ding dat je ooit geleend hebt, zou je dringend eens moeten teruggeven?

“Er ligt hier nog altijd een dvd-box van het eerste seizoen van Prison Break. Mijn ploegmaat Nicolas Gezelle is de rechtmatige eigenaar. Zeker twintig keer vroeg hij er al naar, maar elke keer vergeet ik het. Na twee jaar mag hij die eigenlijk wel eens terugkrijgen.”

Ben je ooit aangevallen door een beest?

“Nee. Maar het is pas sinds kort dat ik een dierenvriend ben, onder impuls van mijn vriendin. Zij haalde een hondje in huis. Het heet Pastelle.

“Vroeger moest ik daar allemaal niet zoveel van weten. Een keer heb ik zelfs per ongeluk een kat geplet. Mijn jongere zus was zot van kleine poesjes, zo liepen er in huis wel wat rond. Op een dag was ik met een vriendje Uno aan het spelen toen plots een van onze kaarten onder de zetel belandde. Ik hief die sofa omhoog terwijl mijn kameraadje de kaart pakte. Nadien liet ik de zetel weer neerkwakken. Ik had niet gezien dat er een katje onder geslopen was. Recht op de schedel. Direct morsdood.

“Ik weet nog hoe mijn zusje in grote paniek naar buiten liep. Compleet overstuur krijste ze: ‘De kat is ontploft!'” S

KRISTOF DE RYCK