Met Paulo Henrique en Aleksandr Iakovenko zag Westerlo twee van zijn belangrijkste spelers vertrekken, die bovendien (nog) niet konden worden vervangen. Dat baarde Jan Ceulemans, die aan zijn elfde seizoen bij de club begint, zorgen in de voorbereiding.

ï VERDEDIGING

Ofschoon Yves De Winter vorig seizoen door mindere prestaties uit de gratie viel en hoopte op een transfer, moest/mocht hij in de voorbereiding gewoon weer de strijd aangaan met Bart Deelkens voor een plaats in de basis. Als derde keeper werd Yannick De Winter verdrongen door de bij Anderlecht gehaalde Stefan Roef.

Centraal achterin keerde Adnan Mravac terug naar SV Mattersburg. Wouter Corstjens wordt daarom voortaan geflankeerd door oudgediende Joris Van Hout of de negentienjarige bij Anderlecht gehaalde Arnaud De Greef, die erg kon bekoren in de voorbereiding. Omdat door de aanpassingsmoeilijkheden van Rômulo de voorkeur werd gegeven aan nog een spits, werd de aanwerving van een vierde centrale verdediger naar de tweede plaats verschoven. Jens Cools, die sukkelde met de adductoren, groeide vorig seizoen in zijn rol als vervanger van de geblesseerde Günther Vanaudenaerde op de rechtsachter; op links heeft ook Jef Delen met Geoffrey Cabeke een jongere doublure.

ï MIDDENVELD

Was Steven De Petter de harde verdedigende middenvelder die Westerlo in 2009 nodig had, vorig seizoen toonde Evariste Ngolok zich met zijn techniek en degelijke verre pass een complement. Het maakt het er voor Moses Adams, Jeroen Vantournhout, Lens Annab en Rachid Farssi niet gemakkelijker op een basisplaats te verwerven in Westerlo’s best gestoffeerde linie. Al kunnen de laatste twee ook aan de bak op de flank, want Annab (rechter- en linkerkant) is als gewezen zaalvoetballer technisch onderlegd, Farssi (linkerkant) heeft een ongebreideld loopvermogen in de lengte van het veld.

Van Christian Brüls mag worden verwacht dat hij zich in zijn tweede seizoen in eerste klasse nog meer kan manifesteren centraal of op de linker- of rechterflank. Op rechts, waar Westerlo met de terugkeer naar Anderlecht van Iakovenko aan assists en doelpunten inboet, ligt ook voor Jarno Molenberghs een kans.

ï AANVAL

Zo’n buitenkans was Henrique vorig seizoen dat zijn vertrek naar Trabzonspor voorin een nauwelijks op te vullen leemte laat. Zijn Braziliaanse vervangers Marcão en vooral Rômulo, wiens papieren nog niet in orde waren, konden (nog) niet overtuigen, waardoor Westerlo in de voorbereiding vooral was aangewezen op het duo Dieter Dekelver en Costa Morais Ellinton Antonio ‘Liliu’. Toen zij geblesseerd uitvielen, kwam voor de Europese heenwedstrijd tegen TPS Turku Van Hout nog eens in de aanval terecht. Ceulemans vormde zijn vertrouwde 4-4-2 om tot een 4-5-1. Een systeem met één spits is wat Ceulemans ook in de competitie tot de mogelijkheden rekent.

Wegens het ontoereikend gebleken niveau van Rômulo werd werk gemaakt van de aanwerving van WilliamOwusu, vorig seizoen bij Cercle Brugge goed voor vier doelpunten. Hem kon Westerlo pas laat in de voorbereiding uitproberen.

Voormalig topschutter Jaime Ruiz wachtte niet tot hij volledig fit wedstrijden kon afwerken om een nieuw contract te krijgen en vertrok naar KV Mechelen.

ï CONCLUSIE

Westerlo speelde vorig seizoen de bekerfinale tegen Standard en won play-off 2, waardoor het Europees voetbal afdwong. Dat dankte het in niet geringe mate aan zijn gehuurde Braziliaanse spits Henrique en aan Iakovenko. Nu die zijn vertrokken, is een evenaring van dat resultaat ondanks de komst van Owusu geen sinecure.

WESTERLO

Adres: De Merodedreef 189, 2260 Westerlo

Tel. : 014-54 52 88; fax. 014-54 23 21

Internet: www.kvcwesterlo.be

E-mail: secretariaat@kvcwesterlo.be

Voorzitter:

Manager: Herman Wijnants

Stadion: ’t Kuipje, 8.182 plaatsen

Sponsors: Soudal, Willy Naessens Industriebouw, Veralu en Saller

Budget: 6,5 miljoen euro

Aantal Belgische internationals: 1

Totaal aantal interlands: 7

Speler met de meeste interlands: Toni Brogno, 7 (1998, persoonlijk totaal: 7)

DOOR RAOUL DE GROOTE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier