Wie in ons Belgenlandje boven de middelmaat uitsteekt, riskeert zijn kop. Dat weet een intelligente Jacky Mathijssen ook. Toch doet hij alles om zijn bijnaam, de Mourinho van Charleroi, alle eer aan te doen. Met alle risico’s van dien. Ze staan klaar om hem af te schieten.

Charleroi is volgens Jacky beter dan Anderlecht en hij schreeuwt ook van de daken dat hij België beu is. Dat grotere horizonten lonken. Over dat eerste kan je smalend doen, maar wie afgelopen vrijdag de onderlinge confrontatie zag, kan beginnen geloven dat Mathijssen niet raaskalt. Zonder de desorganisatie na de (niet)wissel van Guédes stonden de Zebra’s nu op twee punten van paars-wit. Wie de schuldige was van die verkeerde wissel, zal voor altijd een raadsel blijven, maar het blijft een axioma in het voetbal dat je enkel vervangt als je balbezit hebt. Dus niet als Biglia klaar staat om een ingooi (lees hoekschop) te nemen. Daar gaat Jacky in de fout. Dat zag ook grote baas Abbas Bayat. De aanvaring tussen die twee was nooit gezien. Voorzitters maken er bij ons een slechte gewoonte van op het einde van de wedstrijd naast de bank te komen staan. Bayat had zijn hele hofhouding meegenomen want het was daar drummen. Geen wonder dat die chaos ook op de technische staf oversloeg. Weg stunt.

Is het een schande overtuigd te zijn van je eigen kwaliteiten, zoals Jacky ? Nee. Is het slim om je grenzeloze ambitie zo te etaleren dat het bijna zielig wordt ? Moet nog blijken. Jacky is een strateeg, dus ook hier zal wel een bedoeling achter zitten. Zijn aangetaste imago zal hem worst wezen. Wat telt, zijn de resultaten. En als je daarnaar kijkt bij twee wel heel bescheiden clubs in België, kan je niet anders dan respect tonen. Met Sint-Truiden bracht hij swingend voetbal met een aanvalslinie M’bonabucya, Bram Van Geel en Marcos Pereira. Wie zegt u ? Geen wonder dat Wilmots, Vermeulen en nu ook Thomas Caers met een te zware erfenis zaten opgezadeld. Staaien davert niet meer.

Met Charleroi heeft hij excuses zat. De topscorer (Sterchele) verkocht, de betere versie (Théréau) ook moeten laten vertrekken, de meest regelmatige keeper (Lacquait) weg, financiële problemen enzovoort. Toch wordt zijn ambitie met dit elftal steeds groter. Andere trainers zouden de stenen uit de grond klagen. Geef toe. Dat Jacky ook nog een zestienjarige na één training met het eerste voor de leeuwen (Hassan en Boussoufa) gooit, is zelfs niet meer gedurfd. Dat lijkt pure arrogantie. Anderlecht werd bleek en zwak van zoveel intimidatie, Charleroi werd alleen maar sterker. Heel Anderlecht kwaad op Mathijssen. Ze zouden hem beter dankbaar zijn want omgaan met die intimidatie is zeker en vast een “werkpunt” voor de volgende weken. Want daar bleken ze heel kwetsbaar, zelfs oude krijger Yves ging door het lint … Kan je nagaan.

Volg elk weekend uw favoriete club uit de eerste klasse en de top uit Serie A exclusief op 11, de voetbalzender van Belgacom TV Meer info: www.belgacom.be / 0800 / 22 221 / Belgacom verkooppunten

DOOR wim de Coninck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier