Tot eenieders verwondering heeft STVV een plaatsje veroverd in play-off 1. Op Stayen heeft het gerommel plaats gemaakt voor stabiliteit. Wandeling door een club die zich opmaakt voor een lang leven als subtopper.

Een zonnige ochtend op het jeugdcomplex van STVV, waar de Kanaries veelal trainen. Op het kunstgras – vorig jaar aangelegd – wordt pittig maar vrolijk getraind. Achter de omheining genieten Benjamin (70) en Erik (66), respectievelijk zo’n 40 en 50 jaar trouwe supporters, met volle teugen van het succes.

“Dit doet denken aan de beste tijden van STVV, onder Polleunis …”

“De roffelende platen zijn verdwenen, maar de club zal nooit zijn Haspengouwse ziel verloochenen.”

“Dankzij Duchâtelet staat er nu een professionele organisatie en infrastructuur.”

“Als we volgend seizoen kunnen bevestigen, is de club definitief vertrokken.”

“Genk zal altijd meer sponsors en abonnees tellen, maar daarom zijn ze niet de eerste club van Limburg! Wij zijn een ras apart.”

Eras apoat was de slogan van het kampioensfeest in tweede klasse, de Truienaars dragen het steeds meer als een eretitel. Er schuiven er nog meer van dat ras aan, een agent schrijft op zijn dienstregeling een half-uurtje training Kanaries in.

En, het kan niet missen: de onvermijdelijke Jef Cleeren, als ex-burgemeester en erevoorzitter zijn hele leven Opperkanarie, komt ook even genieten: “Schrijf maar op: alle verdiensten gaan naar Roland Duchâtelet en naar Guido Brepoels. De eerste omwille van zijn investeringen en de organisatie die hij neerzette, de tweede omdat hij de perfecte trainer is voor deze club. Guido is onze nieuwe Raymond Goethals.”

Kers op de taart

Na de training wordt nog getrakteerd met taart in het gezellige maar aftandse spelershome in de oude Tribune West, laatste restant van het oude Staaien. Volgend jaar wordt ook hier een fonkelnieuwe tribune opgetrokken, “een ongelooflijk project”, weet Peter Delorge al.

Deze club is in vergelijking met vijf jaar geleden niet meer te herkennen, beaamt de aanvoerder van STVV, inmiddels veertien jaar bij de Kanaries. “Uit die lange periode kan sportief alleen het seizoen 2002/03 onder Jacky Mathijssen met de bekerfinale als climax, de vergelijking met nu doorstaan. De spelersgroep was vergelijkbaar, zeer samenhangend, met in elke linie een leidersfiguur. Alleen was er toen geen stabiliteit in de club, die meteen een aantal spelers liet vertrekken: Marcos Perreira, Mbonabucya, Danny Boffin …. En een paar jaar later zat de club helemaal aan de grond. Zonder de voorzitter was STVV wellicht dood. Duchâtelet heeft als zakenman met zijn investeringen in een modern stadion en in een duidelijke organisatie ervoor gezorgd dat er eindelijk ook een stabiel professioneel kader staat. De ziel is gebleven, STVV zal altijd voor Voetbal, Volk en Vuur staan, maar STVV is nu wel mee met zijn tijd. De club is ontzettend gegroeid en moet nu alleen maar doorgroeien. Ik denk aan een tweede kunstgrasveld, aan een beter hoofdveld, aan de jeugdwerking ook … Het aantrekken van ex-spelers zoals Boffin ( techniektrainer, nvdr) is weer een stap in de goede richting.”

Hij is er helemaal van overtuigd dat zijn club de volgende belangrijke stap, die naar volgend seizoen, ook zal zetten. “Ik ben zeker dat de club nu niet dezelfde fouten zal maken als in 2003. Ik weet wel dat het niet makkelijk wordt om de as MignoletCantaluppiChimedzaSidibe helemaal te houden, maar ik heb vertrouwen in de voorzitter en de trainer. Volgend jaar zal er een ploeg staan die minstens even sterk is. Zonder dat er met geld zal worden gegooid. Iedereen weet dat je niet naar STVV moet komen voor het grote geld. Hier lopen er geen rond van 10.000 euro netto per maand, denk ik. Zelfs gemiddeld 7000 euro vind ik nog vrij hoog. Maar je bent wel zeker van je geld, begrijp je? Het gaat er nu vooral om de huidige spelersgroep, die zo goed op elkaar is ingespeeld, samen te houden. Met nog enkele versterkingen, er waren nu wel heel weinig alternatieven. Al wil onze trainer nooit werken met een te uitgebreide kern en ik kan hem daar helemaal in volgen. Op die manier maakt hij elke speler individueel beter. We voetbalden de laatste maanden écht beter dan in het begin van de competitie, ondanks onze 17 op 21 bij de start.”

Kers op de taart in het spelershome is die plaats in play-off 1. “Allemaal mooie matchen, waarin we de underdog kunnen spelen. Maar volgend jaar moet de bevestiging volgen. Als dat lukt, zit de club gebeiteld.”

Sexy STVV

Als het van de nieuwe Goethals afhangt, zal dat lukken. Brepoels heeft bijgetekend voor drie jaar en neemt ook de jeugd, waar Luc Bormans als coördinator Poll Peters vervangt, onder zijn bevoegdheid.

Zijn stuk taart is inmiddels op. Brepoels, altijd even enthousiast als hij over voetbal en STVV mag praten, komt gezellig aanschuiven. En gooit meteen op: “Wie zegt dat volgend jaar moeilijker wordt? Ik heb het al zo vaak gezegd: die vijfde plaats is een momentopname. De enige ambitie voor volgend seizoen moet zijn: tien procent beter worden. Was dit seizoen de veertiende plaats de enige ambitie, dan moeten we volgend jaar op een plaats tussen acht en dertien mikken, niet meer en niet minder. Ik weet wat daarvoor nodig is: twee goede keepers en zestien à zeventien goede spelers die een aantal posities kunnen invullen in de veldbezettingen – ik spreek niet graag over een vast 4-3-3-systeem – waarin we spelen. En die kern zijn we nu aan het samenstellen.”

Hij is daar al van in november aan bezig. Het lijstje uit/in is de laatste week van februari aan de voorzitter voorgelegd en zit nu in de laatste fase: bijna dagelijks schuift een speler aan voor een gesprek over zijn plannen voor volgend seizoen. Duidelijkheid is het nieuwe sleutelwoord op Stayen.

Brepoels: “Ik wil elke speler zien. We draaien een fantastisch seizoen en het is een fantastische ploeg, maar je moet ook durven zeggen aan sommige spelers: je zit aan je plafond. Dat is aanwijsbaar: op basis van rapporten, beelden, wedstrijden, trainingen … Die spelers wil ik niet in mei zeggen: het is om die en die reden beter dat je uitkijkt naar een andere ploeg. Dat is hard, maar duidelijk en eerlijk. Anders is het hier volgend seizoen binnen de drie weken ambras.”

Intussen lopen ook gesprekken met de spelers die hij er graag bij wil. Binnen het budget, zoals met de voorzitter afgesproken, zo gaat dat nu op STVV. Dat de voorzitter zich al eerder liet ontvallen dat het nog steeds indrukwekkend negatief eigen vermogen van negen miljoen euro op termijn zal moeten worden weggewerkt “door af en toe een goede transfer te doen” en daarbij denkt aan Simon Mignolet, van nabij gevolgd door Italiaanse en Engelse (Sunderland) eersteklassers, kan de pret niet drukken.

Voorzitter en trainer willen in elk geval liefst verder met jonge Belgen, met een groeimarge. Brepoels: “Maar er moet een balans zijn, deze ploeg heeft ook ervaring nodig. Op dat lijstje staan alvast enkele spelers waarmee ik heb gesproken en die ons verhaal heel boeiend vinden. STVV is weer sexy, ja. Mijn taak is vooral spelers beter maken. Zelfs ervaren spelers. Als ik zie hoezeer het positiespel van Wim Mennes, toch al 33, hier is verbeterd …”

Op lange termijn moet ook meer uit de jeugd kunnen worden gehaald, weet Brepoels. In de nationale U16 en U17 bijvoorbeeld is geen enkele speler van STVV te vinden. En daarom wil Brepoels vanaf komend seizoen met de jeugd een heel andere weg inslaan. “Ik weet hoe ze in Nederland werken, ik wil dat overplanten.” Maar nu moet de trainer weg voor een gesprek met Mario Cantaluppi, de volgende in het rijtje: einde contract, in april al 36, de assistent-trainer van de belofteploeg denkt stilaan zijn trainersloopbaan aan te vatten. Maar: steunpilaar en ervaring zat. Het wordt een positief gesprek, zal later worden bevestigd: het blijft zonnig op STVV.

Niveau Genk

De club heeft sedert Cantaluppi’s komst twee jaar geleden een hele make-over achter de rug. Neem nu het secretariaat op de achtste verdieping van de nieuwe tribune-met-hotel langs de Tiensesteenweg, waar de club sedert december haar intrek heeft ingenomen. Indrukwekkend ruim, mooi en modern, dit is absolute top.

In de namiddag worden we er ontvangen door Guy Mangelschots. Hij maakte al 25 jaar wel en wee mee op Staaien/Stayen. Hij werd er in 1986 voor het eerst en in 2004, toen hij Marc Wilmots verving, voor het laatst trainer. Sindsdien zetelt hij er in de technische commissie. Hij vindt ook: nooit eerder was het zo fijn een Kanarie te zijn.

Guy Mangelschots: “Dit is in elk geval de aangenaamste periode, omwille van de standvastigheid. Ik heb verschillende besturen en voorzitters gekend, en er werd vroeger ook wel hard gewerkt maar we raakten niet vooruit, hé. Een van de stokpaardjes van de voorzitter is stabiliteit. Om de haverklap andere visies en andere mensen, dat werkt niet.”

Er staat rond het Voetbal, Vuur en Volk nu duidelijk een stabiele en professionele structuur. Mangelschots: “Vorige jaren werd vooral gestookt, maar er werd nooit een oven rond gebouwd om dat vuur te laten branden. Nu is er een omkadering die van de club een heel stabiele subtopper, misschien zelfs niveau Genk, moet maken.”

Dat welzijn en toekomst van de club nu wel van één man afhangt, is geen probleem, vindt Mangelschots. “Ik ken Duchâtelet toch al enige tijd als een harde maar doodeerlijke man, hij zal nooit de club in de steek laten, daar ben ik van overtuigd.” Ook Mangelschots vindt dat de club sportief definitief op de goede weg is. “Omdat er nu een visie is. We kijken eerst rond wat we zelf hebben, wat in tweede klasse rondloopt, eventueel in eerste klasse … En pas als we daar niet vinden wat we zoeken, kijken we in het buitenland. Het blijft ook de bedoeling om een aantal spelers uit onze beloftekern te rekruteren. Uiteindelijk komen ook Mignolet, Appeltans, Delorge en Deferm uit onze jeugd. En Limburgers en Haspengouwers zorgen ook voor het karakter van de ploeg, hé. Dat willen de supporters ook: de roffelende platen zijn misschien verdwenen maar de mensen die op de platen klopten zijn er nog.”

Ook Mangelschots wil dat spel en de huidige groep zo veel mogelijk behouden. In de verte horen we zakenman Duchatelet “Mignolet!” roepen. Mangelschots: “Ik zou al blij zijn als we drie van de vier spelers uit de centrale as kunnen houden. Al liggen Mignolet en Sidibe nog onder contract, je weet hoe dat gaat … In geen enkel contract staat dat ze voor een bepaalde som weg mogen, maar als er een groot bod komt, zullen we aan tafel moeten gaan zitten. Al is de voorzitter niet iemand die metéén zegt: hier kan ik goed aan verdienen.”

De technische commissie, waarin ook Duchâtelet zetelt, weet precies hoever ze kan springen: “Het budget is duidelijk afgelijnd, de voorzitter waakt van dichtbij over de loonmassa.” Het moet ook volgens Mangelschots volstaan om de ploeg tien procent beter te maken. “Dat wil niet zeggen: opnieuw een plaats binnen de eerste zes! Een ploeg voor tussen plaats twaalf en acht: dat is de ambitie.” Met de plaatsing voor play-off 1 heeft de club wel wat extra inkomsten. “Het geld dat play-off 1 opbrengt, en dat is gezien onkosten en premies een stuk minder dan 1 miljoen euro, is meegenomen, niet meer.”

1100 eters

Wie nog beter kan tellen op Stayen is Walter Boonen. De jonge commercieel manager maakte ook al andere tijden mee bij de Kanaries: hij is al tien jaar in dienst, waarvan zes als commercieel verantwoordelijke. Het moet ook voor Boonen sedert de komst van Duchâtelet beduidend prettiger werken zijn. “Commercieel en inzake hospitality is nu meer mogelijk. Het vernieuwde stadion én de sportieve prestaties zorgen ervoor dat we vandaag al weten dat we voor volgend seizoen twintig tot dertig procent meer sponsorinkomsten mogen verwachten. Ook omdat we al sedert januari zeker zijn van een verlengd verblijf in eerste klasse, dat was andere jaren wel anders. Daarom ook heeft hoofdsponsor Belisol nu al voor twee jaar bijgetekend. En daar zit nog rek in: de led boarding is erbij gekomen, we kunnen intussen al 1100 eters ontvangen, er komt nog een nieuwe tribune waar de mogelijkheden nog groter zullen zijn … Dat zijn investeringen die lonen.”

Gronden en stadion zijn via de nv eigendom van Duchâtelet, maar het blijft de bedoeling dat de vzw STVV zelfbedruipend is. Boonen verduidelijkt: “De vzw heeft natuurlijk ook haar inkomsten: ticketing, sponsoring, televisiegelden … Maar de inkomsten van de nv, het hotel bijvoorbeeld, met 55 kamers, gaan in principe naar de club. Het ene maakt het andere gemakkelijker. Eén voorbeeld: de merchandising, nu ondergebracht in een mooie shop in de nieuwe tribune, is dit jaar meer dan verdubbeld.”

Wat Boonen vooral bedoelt: er is op Stayen een constructie ontwikkeld die de club alle mogelijkheden biedt tot een doorgroei naar een stabiele eersteklasser. “Symbolischer kan niet: Stayen in plaats van Staaien is de terugkeer naar de authentieke naam van het Truiense gehucht, en tegelijk een marketingtool voor het vernieuwde STVV”, bevestigt Boonen.

door frank buysebeelden: michel gouverneur (reporters)

Als volgend jaar de bevestiging komt, zit de club helemaal gebeiteld.

Peter DelorgeOm de haverklap andere visies en andere mensen, dat werkt niet.

Guy Mangelschots

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier