‘Ik denk niet dat Cercle kampioen zal worden.’

Met het brandmerk ‘degradatiekandidaat’ getekend, schoot Cercle Brugge uit de startblokken. “Wij hebben geen probleem met dat etiket”, zegt de Nederlandse middenvelder Brian Pinas. “Het prikkelt ons om beter te doen.”

Wat verwacht jij van dit seizoen ?

Brian Pinas : “Ik denk niet dat Cercle kampioen zal worden. Maar de bal is rond en wij kunnen van iedereen winnen en verliezen. Volgens mij moet je ernaar streven om elk jaar iets beter te doen. Vorig seizoen ontliepen we de nacompetitie op het nippertje. Nu moeten we trachten iets hoger te eindigen.”

Voel je bij Cercle genoeg ambitie ?

“Toch wel. Maar dit is een vereniging met een klein budget, je mag niet te veel verwachten.”

Heeft de ploeg aan kwaliteit ingeboet ?

“Nee, het voordeel is dat de groep grotendeels bij elkaar gebleven is. Djordje Svetlicic vertrok naar Gent, maar ik denk niet dat Igor Gjuzelov voor hem onder moet doen.”

Harold Meyssen is er ook niet meer.

“In de voorbereiding speelde Vit Valenta vaak op het middenveld. Hij liet zien dat hij genoeg kwaliteiten heeft om in ons team op de positie van Harold te spelen.”

Vorig seizoen waren er te weinig jongens die de groep op sleeptouw nemen. Nu rekent coach Van Veldhoven vooral op Denis Viane. Kan die dat wel alleen ?

“Dat zal moeten blijken. Denis liep vorig seizoen een zware blessure op en zal zijn oude niveau opnieuw moeten zoeken. Ik denk dat hij pas daarna tijd kan hebben om anderen goed te coachen. Er zijn eigenlijk jongens genoeg hoor, die de anderen willen toeschreeuwen, maar het komt erop aan goede dingen te roepen.”

Als jij Cercle op het veld bezig ziet, welke zwakke punten ontwaar je dan ?

“Dat zijn wijzelf. Dit is een ploeg zonder topspelers, we dienen alle elf keihard te werken. Vorig seizoen was het de verdediging die de op- en aanmerkingen kreeg. Dat is nu verholpen, denk ik. Er is op het defensieve vlak goed getraind. Met Gjuzelov erbij kunnen we bovendien wat meer van achteren uit voetballen. Dat ontbrak vorig seizoen, toen de hele defensie altijd op een lijn speelde, wel eens. Ik hoop dat de verdedigers nu zullen inschuiven, zodat we op het middenveld een mannetje meer kunnen krijgen. Dan kan je lekker voetballen.”

Iedereen bij groen-zwart roept graag de beperkte financiële middelen in als excuus voor minder goede prestaties. Waarom slaagt een ploeg als FC Brussels er wel in bij de linkerkolom aan te leunen ?

“Ik vermoed dat het aan een verschil in mentaliteit ligt. En aan de manier van spelen. Als je tegen Brussels voetbalt, zie je dat die jongens erop gefocust zijn om de nul te houden achterin. Wij proberen misschien soms te veel vooruit te voetballen, waardoor we achterin kwetsbaar worden.”

Je haalt net als de trainer de mentaliteit aan.

“Het zijn hier allemaal heel goede vrienden van elkaar, dit wordt bestempeld als een familievereniging. Dat kan soms ook in je nadeel werken, omdat je elkaar geen pijn wil doen. Ik zou misschien wel wat minder vrienden willen zijn en wat meer punten willen pakken.”

KRISTOF DE RYCK