Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Vanaf 1 januari geldt de 18-procentregel niet meer: buitenlandse voetballers in België en in het buitenland gedomicilieerde Belgen genieten dan niet langer meer van die lage aanslagvoet. Clubs mogen van dan af ook zeventig procent bedrijfsvoorheffing recupereren op het brutoloon van spelers die in België wonen, waarvan ze wel ongeveer een derde in de jeugdwerking moeten investeren. Nadeel van het verdwijnen van dat gunstige belastingregime is dat goede spelers hen de rug dreigen toe te keren wegens loonverlies – en moeilijker haalbaar worden wegens duurder.

Zullen de clubs investeren in hogere brutolonen om het nettoverlies bij de betrokken spelers te compenseren? Anderlecht liet al eerder weten dat er zeker compensaties zullen komen voor “onvrijwillige slachtoffers” als Nicolás Frutos en Lucas Biglia. Laatstgenoemde tekende vorige week trouwens een aangepast contract tot 2012. Genk voert gesprekken met de makelaars van zijn Belgische spelers die nu om fiscale redenen in Duitsland wonen. En Club Brugge? Daar valt te horen dat de werkgever niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor de gevolgen van een wijziging van de fiscale wetgeving en dat van spelers als Koen Daerden, die in Rijsel woont, niet gevraagd zal worden om naar België te verhuizen met het oog op de recuperatie van zeventig procent bedrijfsvoorheffing. “Omdat die niet gebudgetteerd zijn; neen, ik zie echt geen probleem”, aldus sportief manager Luc Devroe. “Op hun vraag praten we wel met een paar jongens. Verder is in recente contracten de wetswijziging al ingecalculeerd. Van anderen loopt de overeenkomst binnenkort af en er zijn ook mannen als Salou die kijken om te vertrekken. De gevolgen van die nieuwe wet zullen we binnen zes à negen maanden evalueren.”

Een van de spelers die daarover in gesprek is met Devroe is Brian Priske. De Deense international tekende anderhalf jaar geleden voor vier seizoenen. “Maar straks gaat bijna een derde van mijn loon in lucht op”, zucht hij. “Als ik dat toen had geweten, had ik dat contract misschien niet getekend.” Ondertussen wordt hij gelinkt aan Deense topclubs. “Ik ben hier graag en heb het gevoel dat we kampioen zullen worden, dus ik heb niet de intentie om te vertrekken. Maar ik verwacht wel een oplossing voor het belastingprobleem. Zoniet kijk je meer naar andere zaken: ik ben dertig, de kinderen worden groter en mijn vrouw studeert theologie aan de universiteit van Aarhus maar kan nooit naar de les. Dan denk je: misschien is het binnenkort tijd om terug te keren.”

CHRISTIAN VANDENABEELE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content