Lyon haalt weer een hoog niveau.

De CL-kwalificatie op het veld van Real Madrid zorgde in Frankrijk voor behoorlijk wat superlatieven. Hoewel het team al een aantal keren de achtste finales of de kwartfinales van het kampioenenbal haalde, was het er immers nog nooit eerder in geslaagd om een van de grote tenoren uit te schakelen. Volgens L’Equipe behoort de prestatie tot de top tien van de mooiste exploten van Franse voetbalclubs aller tijden. Op de website football365.fr noemde journalist Patrick Chêne de prestatie van Lyon zelfs legendarisch.

Coach Claude Puel, die enkele maanden geleden nochtans veel kritiek kreeg, werd nu met lof overladen omdat hij de geblesseerde Jean-Alain Boumsong en Jean II Makoun had vervangen door Maxime Gonalons en Kim Källström – die een sterke tweede helft speelden -en hij tegelijk Jérémy Toulalan centraal in de verdediging posteerde. La Gazzetta dello sport titelde dan ook dat “Puel magistraal had gehandeld en dat Toulalan perfect en onverzettelijk de defensie had geleid.”

Lyon won vóór de winterstop maar twee van zijn laatste twaalf wedstrijden. Maar in 2010 zijn ze helemaal terug. Wellicht is dat vooral te danken aan een stage in Tunesië, die op basis van goede gesprekken in het teken stond van de terugkeer van het groepsgevoel. Vooral de leiders namen, naar het voorbeeld van Lisandro López, hun verantwoordelijkheid op. De Argentijnse aanvaller schreef zijn ploegmaats immers een brief waarin hij hen aanmaande om “tot de dood te strijden voor het team”, iets wat de groep sterk raakte. Dat leidde in competitieverband tot een 21 op 27, terwijl ook de geblesseerden en het vertrouwen terugkeerden. Op het middenveld begon het met het trio Makoun- Miralem Pjanic-Jérémy Toulalan veel beter te draaien en vooraan ontbolsterde César Delgado. Van de weeromstuit koestert voorzitter Jean-Michel Aulas al opnieuw titelambities. Volgens L’Equipe blijft hij trouwens een belangrijke rol spelen: “Zonder zijn mediatieke steun had Puel de storm wellicht niet overleefd, want ook binnen het team was er scepticisme.”

Didier Ollé-Nicolle werd twee dagen nadat het bestuur van Nice zijn vertrouwen in hem bevestigde, toch ontslagen. De coach werd opgevolgd door een triumviraat: technisch directeur Eric Roy, die een rol krijgt toebedeeld als manager naar Engels model, invallerstrainer René Marsiglia en de verantwoordelijke van het opleidingscentrum Frédéric Gioria. Het gaat om drie ex-spelers van Nice, dat slechts vijf punten voorsprong heeft op de eerste ploeg op een degradatieplaats. Aangezien geen enkele van de drie over het trainersdiploma beschikt, riskeert de Zuid-Franse ploeg bij elke wedstrijd wel een boete van 10.000 euro. De club vroeg een afwijking van de regel maar de trainerorganisatie Unecatef liet al weten die uitzondering niet toe te staan. De hele heisa gaf de spelersgroep een positieve stimulans, want Nice versloeg zijn belangrijkste concurrent Le Mans met 0-1.

Hatem Ben Arfa, de spelmaker van Ol. Marseille, werd samen met zijn teamgenoot en spits Mamadou Niang, en Cris, de Braziliaanse centrale verdediger van Lyon, genomineerd voor de trofee van speler van de maand. Sinds de herneming na de winterstop verkeert de Franse aanvallende middenvelder in bloedvorm. Ook tegen Benfica (1-1) speelde hij in de Europa League een beslissende rol. Toch zegt ex-bondscoach Aimé Jacquet dat het verkeerd zou zijn om hem te selecteren voor het WK in Zuid-Afrika. “Dat zou hem verbranden.”

Bordeaux, dat lang leek af te stevenen op een makkelijke nieuwe titel, kent problemen. Het team van oud-international Laurent Blanc speelde slechts gelijk tegen Montpellier en Monaco, en verloor van Auxerre. Bordeaux heeft nog slechts één wedstrijd te goed om drie punten voorsprong te nemen op de tweede. “We zitten in een periode vol twijfels”, erkende de coach.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier