Noliko Maaseik pakt derde plaats in CEV Cup.

“Door het thuisvoordeel verdubbelen we onze kansen op Europese bekerwinst van vijf naar tien procent”, besefte Maaseikcoach Vital Heynen vooraf al dat het niet eenvoudig zou worden om het volleybalfeest afgelopen weekend in de Lotto Dôme compleet te maken.

In de halve finale bleek Odintsovo inderdaad een maatje te groot voor de Limburgers. Vooral in de eerste twee sets toonden de Russen zich een pak sterker dan Maaseik. De duidelijke setstanden (25-19 en 25-17) spraken boekdelen. Op karakter en gesteund door de enthousiaste thuissupporters kon Noliko de derde set binnenhalen, maar meer dan dat zat er niet in. “Om een kans te maken tegen zulke ploegen, moet de hele ploeg aan honderd procent van zijn kunnen spelen. Dat was niet het geval”, oordeelde Heynen na de wedstrijd. ” Klapwijk en Van de Voorde speelden zichzelf in de kijker, maar dat was niet genoeg. In zulke matchen heb je vijf tot zes toppers nodig. Alles moest lukken om Odintsovo te kloppen.”

In de wedstrijd voor de derde plaats mocht Maaseik opdraven tegen Piacenza, dat in de eigen competitie niet aan een al te best seizoen bezig is. De Italianen lieten zondag bovendien de meeste basisspelers aan de kant. Spelverdeler Marco Meoni, bijvoorbeeld, speelde helemaal niet en aanvallers Hristo Zlatanov en ex-Maaseikspeler João Paulo Bravo begonnen evenmin aan de wedstrijd. Een buitenkans op een Europese medaille die de thuisploeg niet liet liggen. Alleen de derde set moesten de Limburgers aan de bezoekers laten, zodat de club zijn vijftigste verjaardag kon vieren met een bronzen medaille in de CEV Cup. Voor Maaseik is het deze eeuw de vierde Europese medaille, na brons in 2000 (Champions League) en 2001 (CEV Cup) en zilver in 2008 (CEV Cup).

“Meer dan die derde plaats zat er voor ons niet in”, wist na afloop ook voorzitter Mathi Raedschelders. “Dat Piacenza besliste niet zijn beste spelers op te stellen, maakt onze zaak niet. Wij zijn erg opgetogen met het brons”, klonk het verder nog. Ook over het evenement op zich mocht de voorzitter trots zijn. Een minpunt was echter het uitvallen van middenman Jo Van Decraen, die een enkelblessure opliep.

In de finale zondagavond konden de Belgische volleybalsupporters als slotakkoord nog eens juichen. Wout Wijsmans pakte met het Italiaanse Cuneo immers het goud ten nadele van Odintsovo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier