De blessuregevoelige aanvaller Nicklas Pedersen (25) helpt KV Mechelen aan punten.

Wie wat opzoekt over de periode van Nicklas Pedersen bij zijn vorige club, FC Groningen, komt al vlug uit bij de heisa rond een interview in de krant Dagblad van het Noorden. Eind maart ging het daarin over de start van het seizoen 2011/12, toen Pedersen van trainer Pieter Huistra aan de eerste competitiematch van Groningen mocht beginnen, na die wedstrijd weg was voor een interland met Denemarken en vervolgens bij de tweede competitiematch van Groningen niet aan de aftrap stond. “Ik reageerde toen verkeerd”, wordt Pedersen geciteerd in het artikel. “Ik ging slecht trainen, want – dacht ik – waarom zou ik goed gaan trainen, de trainer stelt me toch niet op?” Achteraf zei Pedersen dat hij verteld had dat hij uit teleurstelling slecht getraind had, niet moedwillig, en dat de journalist het anders had opgeschreven. Maar het kwaad was geschied. Voormalig KV Mechelenspeler Jonas Ivens, sinds 2010 aan de slag in Groningen, vertelt: “Vanaf dat interview floten onze eigen fans hem uit. En toen we hier een keer samen in het krachthonk zaten, werd hij zelfs eens bedreigd. Twee kerels zeiden dat ze hem iets zouden aandoen.”

Gek!

Op het internet circuleert ook een filmpje waarin Hans Nijland, algemeen directeur van Groningen, na een match Pedersen aanmaant om de fans te gaan groeten maar Pedersen gewoon doorstapt. “Hé, ik betaal je poen, man! Gek!”, roept Nijland hem na. Ivens zegt: “Dat was na zo’n match waarin Nicklas was uitgefloten. Achteraf excuseerde de algemeen directeur zich, maar intussen was er wel weer een bevestiging van een beeld dat niet klopt. Pedersen heeft geen kapsones.”

Hoe dan ook, Groningen wilde af van Pedersen, voor wie de club in 2009 nog 2,2 miljoen euro betaald had, en Pedersen wilde weg uit Groningen. De Deen had vorig seizoen ook last met de speelstijl van Grungen. “We beleefden een kutseizoen”, aldus Ivens. “Dan moet je terugvallen op je defensieve taken. Dat doet een offensief ingestelde jongen niet graag.”

Toen Morten Olsen, de bondscoach van Denemarken, hem onverwacht opriep voor het EK, rook Pedersen zijn kans om een transfer te versieren. Maar het duurde niet tot het EK vooraleer er interesse kwam. KV Mechelen bood zich aan. Daar was net Harm van Veldhoven trainer geworden. Als coach van Roda JC had die in Nederland Pedersen in het oog gekregen. “Ik zag veel potentieel in zo’n jongen van 1m90 die technisch vaardig was, een goed loopvermogen had én scoorde”, zegt Van Veldhoven. “En ik hou van mensen die voetbal zien.” Pedersen besloot KV te laten wachten tot na het EK.

In de aanloop naar dat EK blesseerde Pedersen zich. “Een scheurtje in de adductoren aan de linkerkant”, aldus Bart De Bruyn, kinesist bij KV. “Met de hulp van oplapwerk en pijnstillers bleef hij daarmee trainen. Ik begrijp dat – hij dacht aan het EK en een transfer – maar zo maakte hij het erger.” Pedersen kwam tijdens het EK niet in actie en ging in op de interesse van KV.

“Tijdens zijn eerste weken hier”, legt De Bruyn uit, “waren we bezig met zijn blessure. Toen die eindelijk in orde was, kreeg hij aan de rechterkant last van zijn adductoren.” Zo gaat het al jaren bij Pedersen: is hij verlost van het ene kwaaltje, dan steekt er een ander de kop op. Bij Groningen speelde hij daardoor tijdens drie seizoenen maar in zeventig competitiematchen, waarin hij elf keer scoorde.

Liesbreukje

Toch is Van Veldhoven hoopvol. “Er is nu een miniem liesbreukje vastgesteld”, zegt hij. “Dat kan, denken wij, veel verklaren en is misschien nooit geconstateerd in Groningen.” KV gelooft nu gerichter te kunnen toewerken naar een fitte speler. Een fitte Pedersen is volgens Van Veldhoven in een voltallig KV de ideale man om als ‘negenenhalf’ spits Mads Junker te bedienen. “Omdat Nicklas ook een combinatiespeler is.” Maar de kans om Pedersen als negenenhalf te gebruiken kreeg Van Veldhoven vooralsnog niet. Toen hij door ander blessureleed zonder spitsen zat, besloot de trainer van KV vorige maand Pedersen wel als diepste man in zijn basiself op te nemen, hoewel de Deen door dat liesbreukje nog niet helemaal fit was. “Niet ideaal”, geeft De Bruyn toe. “In die periode stoomden we hem van week tot week klaar, we behandelden hem louter symptomatisch. Intussen heeft hij na een match al heel wat minder pijn en kunnen we ook toekomstgericht werken, wat betekent dat we alle spieren rond dat breukje zo verstevigen dat ze sterk genoeg worden om hem geen last meer te laten ondervinden.”

Bij de behandeling van Pedersen hoort nu ook een apart trainingsregime. Dat Pedersen minder dan de rest van het team op het oefenveld staat maar wel meestal aan de aftrap, is iets waar ploegmaats het moeilijk mee kunnen krijgen, beseft Van Veldhoven. “Dat is een kwestie van goed communiceren én eerlijk blijven ten opzichte van iedereen. En je moet dan ook zien dat zo’n speler zijn rendement toont.” Dat doet Pedersen de laatste weken. In de acht competitiematchen waaraan hij begon, maakte hij vijf goals. Sommige leverden rechtstreeks punten op: tegen Cercle Brugge maakte hij de 1-2 en tegen Zulte Waregem en Charleroi de 1-1. Van Veldhoven begrijpt dan ook niet waarom er in Groningen zo veel negativiteit rond Pedersen leefde. “Als een speler zo bepalend kan zijn, waarom kun je dan de aanpak naar hem toe niet wat specifieker maken? Ik heb het gevoel dat er in Groningen met deze jongen nooit gepraat is.”

DOOR KRISTOF DE RYCK – BEELDEN: IMAGEGLOBE

“Ik heb het gevoel dat er in Groningen met deze jongen nooit gepraat is.” Harm van Veldhoven

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier