Frank Raes

Genk en Brugge plaatsten zich allebei voor de Champions League. Wat mogen we, gezien de loting, van hen verwachten ?

Frank Raes : Genk zit natuurlijk in een aartsmoeilijke groep. AS Roma en zeker Real Madrid, dat zit in de miraculeuze sfeer om daar iets tegen te doen. Tegen AEK Athene zullen de punten gehaald moeten worden. Ik zag Real in de Supercup tegen Feyenoord : dat is een machine, hé. Wat ze gedurende een half uur technisch kunnen brengen op dat veld van Monaco, dat zeer slecht lag, was indrukwekkend. Ze veranderen hun ploeg ook nauwelijks. Er zitten dus automatsimen in en als ze draaien, is er niks tegen te beginnen. Voor hun problemen achterin centraal zullen ze wel iets vinden. Genk moet mikken op de derde plaats en hopen op meer. Maar laten we realistisch zijn : Genk is een toffe ploeg en het zal al moeilijk genoeg zijn om even goed te doen als vorig seizoen. De Schwung en de sfeer zaten erin, maar je merkt nu al dat het achteraan nog niet de Europese klasse is.

Brugge is stilaan rijper en rijper aan het worden. Die staan ver, dat zie je ook aan hun prestaties in de eigen competitie. Daar zit wel wat in. Ze hebben ook een iets minder moeilijke groep. Barcelona en Galatasaray, dat is normaal buiten het krachtveld van Club Brugge, maar Barcelona is toch soms kwetsbaar. Net zoals Galatasaray ook een mindere dag kan hebben. Lokomotiv Moskou, dat moet zowat van hetzelfde niveau zijn. Die hebben Anderlecht destijds wel geklopt met 1-5, maar Anderlecht zelf ging ginder dan wel weer 1-1 spelen. Mikken op de tweede plaats is voor Brugge misschien wel mogelijk. Maar voor de tweede ronde moet alles wel meezitten. Brugge zit in een fase van zijn ontwikkeling dat ze nu moeten gaan oogsten. De kern is ruimer geworden ook.

Men heeft het er vaak over dat we nu twee Belgische ploegen in de Champions League hebben, maar er zaten er twee in de voorronde en met een beetje pech was het voor allebei gedaan, hé. Dan was het zogezegd weer crisis in het Belgisch voetbal, terwijl het nu hosanna is. Fijn dat ze erbij zitten, maar het hing toch een beetje aan een zijden draadje.

Alin Stoica debuteerde afgelopen weekend voor Brugge. Is een speler inhalen die transfervrij was en daarom wellicht door heel Europa is gescout, maar desondanks geen aanbeidingen kreeg, een goeie zaak ?

Dat is frappant, maar de mensen hebben misschien wel schrik van zijn niet zo positieve reputatie. Hij lag dan ook niet zo goed in de spelersgroep en dan krijg je van die welles-nietes-spelletjes, waardoor je achteraf niet meer kan achterhalen waar de fout lag. Maar ik heb hem in de Champions League toch schitterende wedstrijden zien spelen. Tegen Lazio, op Leeds… Moeilijke tegenstanders tegen wie hij het toch negentig minuten kon. Brugge zal daar, zeker in het begin, veel plezier aan beleven. Technisch is hij zeer goed, kan links en rechts tegen een bal trappen, heeft gescoord op Lazio, op Leeds, op Real : je moet het wel doen. Brugge had dat wel nodig, een iets frivolere speler, want er ontbrak iets.

We zouden bijna vergeten dat er nog twee Belgische ploegen Europees spelen : in de Uefacup komt Moeskroen uit tegen Slavia Praag en Anderlecht tegen Stabaek.

Tja, de Uefabeker heeft minder uitstraling. Toen ik RogerVandenStock als Uefa-man zag rondlopen op de loting in Monaco, zag ik wel dat hij ongelukkig is en veel mist op dat moment. Tegen Stabaek mogen spelen of in een groep met Real en Roma zitten, dat is andere koek natuurlijk. Voor zover ik het kan inschatten, moet Anderlecht kunnen winnen. En Moeskroen, ja, dat zal moeilijk zijn. Maar ik ken die tegenstanders onvoldoende. Je moet ze uitschakelen voor je eraan kan beginnen. De Champions League is een andere wereld, de enige die wij uitzenden, dus de enige die telt ( lacht).

Staat Anderlecht nu al verder dan vorig seizoen ?

Vorig seizoen was er een om snel te vergeten. Je moet vergelijken met twee seizoenen geleden, toen moesten ze ook aan iets bouwen. Maar Koller, Radzinski, Goor en nog een paar die weg zijn, dat is zomaar niet te vervangen. De ploeg die toen de tweede ronde haalde in de Champions League, was van een niveau die op dit moment geen enkele ploeg heeft in eerste klasse in België. Ze draaiden toen aan tweehonderd procent en alles zat mee. Anderlecht is beter bezig, maar Brugge zit er het dichtst bij.

Seol is de man in vorm : je ziet dat je die Japanners en Koreanen niet moet onderschatten. Dat Inamoto bij Fulham drie keer scoort tegen Bologna, dat is niet zomaar iets. Ono is inmiddels het brein van Feyenoord. Die mannen staan verder dan we dachten, dat konden we op het WK ook al zien.

Ploeg die minder in vorm is, is Standard.

Dat is echt wel erg ( lachje). Ik hoop dat er niet te veel mensen Schadenfreude hebben. Standard is zo’n wespennest, ze kopen wel geen slechte spelers, maar toch doen ze blijkbaar alles verkeerd. Het is, heb ik de indruk, soms meer een transferbureau dan een ploeg. Dat wreekt zich uiteindelijk toch. Al moet ik toegeven dat er ook wat pech mee gemoeid is, want tegen Anderlecht voetbalden ze vrij goed. Eerste helft Walem beter dan Baseggio, tweede helft andersom, maar Anderlecht was duidelijk de rijpere ploeg.

Robert Waseige wil er een verdedigende middenvelder bij. Vreemd voor een ploeg die nochtans de ene transfer na de andere doet en met Michel Preud’homme een technisch directeur heeft.

D’Onofrio is er ook nog, natuurlijk. Walem en Meyssen in één ploeg, dat kan niet, vind ik. Allebei goeie traptechniek, maar verdedigend niet zo sterk. Dat transferbeleid kan je niet volgen. Dat heeft te maken met geld en minder met het opbouwen van een ploeg. Waarom koopt Real Madrid Ronaldo ? Niet alleen omdat hij goals kan maken, natuurlijk. Maar het is goed dat Waseige de mentaliteit van Standard kent. Laat ons eerlijk zijn : die mens heeft dat waarschijnlijk ook gedaan om op zij oude dag nog eens goed te verdienen – en daar is niks op tegen – maar gemakkelijk zal het niet zijn. Qua stress is er wel nog altijd een verschil met de nationale ploeg waar het van de muren droop, maar uitbollen is bij Standard onmogelijk. Het blijft natuurlijk vreemd dat Preud’homme technisch directeur is en hij trainer, en niet omgekeerd. Maar het leven in Standard is nooit eenvoudig, hé. Hij heeft gelukkig een enorme naam en de pers mee in Wallonië.

Sinds de omkoopaffaire is het ginder nooit meer iets geworden. Soms kennen ze een ongelooflijke periode en dan ontspoort het.

Over transfers gesproken : van Aimé Anthuenis werd de voorbije weken geïnsinueerd dat er bij hem wel eens wat bleef hangen. Is er waar rook is altijd vuur ?

( Blaast.) ’t Is natuurlijk zo dat trainers altijd graag hun spelers aantrekken. ErikGerets kwam bij PSV ook serieus in opspraak door die Joegoslavische massamoordenaar. Ik herinner mij dat ErnstKünnecke overal UweRapolder meesleepte. Waar Künnecke trainde, speelde Uwe Rapolder. Maar of ze er dan ook op verdienen, dat is nog een stap verder natuurlijk. Ik kan daar niks zinnigs op zeggen, want ik heb dat geld niet zien overhandigen. Ik vraag mij trouwens af waarom hij het nodig zou hebben, als je met Genk kampioen wordt en met Anderlecht twee keer. Plus dat er ook wel veel op een hoopje gegooid wordt, lijkt mij. Je kan zo ook insinueren dat Van derElst heeft verdiend aan Degryse, want dat is zijn vriend en hij is naar Beerschot gekomen. Zo zijn er tientallen verhalen te verzinnen. Het kan altijd, maar laat ze maar eens met bewijzen komen.

door Raoul De Groote

‘Standard is zo’n wespennest. Ze kopen wel geen slechte spelers, maar toch doen ze blijkbaar alles verkeerd.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier