Een Brusselse onemanshow gaf Johan Vermeersch vorige woensdag nog, toen hij Albert Cartier (44) als nieuwe trainer van FC Brussels voorstelde. Een formateur zocht hij vooral, om zich te bekommeren om de acht jeugdspelers in de eigen kern, om de supervisie te behouden over de 8000 jeugdspelers die in het Brusselse via allerhande samenwerkingsakkoorden met kleinere Brusselse clubs aan de club uit Molenbeek verbonden zijn. Vier keer in tien dagen sprak hij met Cartier, nadat hij ook met Franky Van der Elst praatte. “Maar het gevoel dat hij de man was die ik hier en nu zocht, had ik om één of andere reden niet.”

Met René Vandereycken praatte hij uiteindelijk niet. “Ik heb er wel lang over nagedacht. Maar deze club is nog niet klaar voor René, misschien zijn we dat binnen een paar jaar wel.” Verheugd toonde de voorzitter zich alvast met de beslissing van de nieuwe trainer om het aantal trainingsuren omhoog te krijgen. Brussels zal gemiddeld zeven trainingen per week afwerken. Omdat Cartier ééntalig Frans is, moet de nieuwe hulptrainer Nederlandstalig zijn én het Pro-Licensediploma bezitten dat Cartier niet heeft. “Want een aantal Vlaamse spelers uit de kern en Richard Culek begrijpen geen Frans, alleen Nederlands.”

Dat Cartier maar een contract kreeg voor één jaar, deed de voorzitter af met een kwinkslag : “Het is hier namelijk niet gemakkelijk werken met zo’n voorzitter, is het voorbije jaar gebleken.” Vermeersch wil stap voor stap omhoog in de Belgische voetbalhiërarchie, tot “Brussels een waardige club is voor een Europese hoofdstad, de enige echte Brusselse club ook in de hoogste klasse.” Woensdag nam Vermeersch zich nadrukkelijk voor om nog meer bevoegdheden te delegeren. Hij wil niet meer voor alles zelf instaan. “Ik ben maar een kleine ondernemer die overdag ook nog hard moet werken om centen te verdienen en mijn inkomen te verzekeren.” Stilaan moet die éénmansclub omgevormd worden tot een vereniging met een bredere structuur. Dimitri Mbuyu moet als sportief directeur bewijzen dat hij die taak aankan. In die context duidde Vermeersch naar het voorbeeld van Anderlecht, Genk, Standard en Sint-Truiden ook een persverantwoordelijke aan die voortaan de communicatie tussen club en media verzorgt. Alexandre Charlier is een tweetalige Brusselaar van Franstalige komaf die voorheen bij Le Soir werkte en daarna woordvoerder was van de ex-voorzitter van het Brussels Gewest, Daniel Ducarme. Met de glimlach geeft die zijn telefoonnummer : “24 uur op 24 bereikbaar.”

Met Vermeersch als baas had niemand anders verwacht. (GF)

GF

‘Deze club is nog niet klaar voor René Vandereycken.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content