‘Ik wil niet eeuwig blijven plakken in België’

Nog twee matchen zal Bryan Ruiz AA Gent aanvoeren: op KV Kortrijk en thuis tegen Standard. En dan zoekt de Costa Ricaan andere, betere oorden op. Aan zijn intentie om België te verlaten, is nog niks veranderd.

Bryan Ruiz: “Ik heb het naar mijn zin in België. Mijn zoontje Matías is hier geboren, mijn vrouw Jocelyn heeft zich goed aangepast, maar het moment is gekomen om een nieuwe stap te zetten. Dat is trouwens altijd wat ik in gedachten had: drie jaar België en dan hogerop.”

Duidelijke taal.

“Ik wil eigenlijk niks weten over mijn transfer voor het einde van het kampioenschap. Alles is in handen van mijn manager. Er zijn geïnteresseerde ploegen, maar ik wil me nu volledig concentreren op de laatste matchen met Gent. Dat ik België verlaat, is voor negentig procent zeker.”

Je droomt van Spanje?

“Dat klopt. Een grote ploeg die Champions League speelt, heeft mijn voorkeur.”

Je wil toch niet naar Barcelona?

“Waarom niet? ( lacht) Dromen mag.”

En als ploegen als Numancia of Osasuna zich melden?

“Ik wil niet naar een ploeg die volgend seizoen riskeert in tweede klasse te spelen. Een middenmoter, waar ik me kan tonen, zou ideaal zijn.”

Ben je beter geworden in België?

“Ik heb hier veel opgestoken: ik kan nu sneller spelen, in één tijd als het nodig is. Verdedigen heb ik hier ook geleerd. In Costa Rica was ik een pure aanvaller, over de recuperatie van de bal moest ik me geen zorgen maken.”

Wat vind je van Michel Preud’homme, Trainer van het Jaar 2008?

“Het is een trainer die de tegenstander grondig analyseert en zijn tactiek daarop afstemt. Hij houdt van offensief voetbal en van verticaal spel. Hij is naar Gent gekomen om de club naar de titel te loodsen, en je merkt dat hij op de goede weg is. Onze terugronde was heel goed en volgend seizoen zal AA Gent er staan.”

Zonder jou?

“In principe wel, ja. De deelname van Gent aan de UEFA Cup zal mijn beslissing niet beïnvloeden. Ik hoop Europees te spelen met een andere ploeg.”

Met Anderlecht bijvoorbeeld?

“Hmm, Anderlecht is niet de ploeg waarvan ik droom. Ik wil niet eeuwig blijven plakken in België.”

Preud’homme heeft je de aanvoerdersband gegeven. Wat betekent dat voor jou?

“Dat is een grote eer. Het brengt ook een stuk verantwoordelijkheid met zich mee. Kapitein zijn is immers niet alleen meedoen aan de toss voor de wedstrijd. Je moet elke match tonen dat je die kapiteinsband waard bent.”

Op zondag 17 mei wordt de Profvoetballer van het Jaar 2009 bekendgemaakt. Je bent samen met Mbark Boussoufa en Dieumerci Mbokani genomineerd. Zou een individuele beloning een troef zijn aan de onderhandelingstafel voor je transfer?

“Uiteraard. Het zou voor een Costa Ricaan heel wat zijn om tot beste voetballer van België verkozen te worden. Maar wordt de beste speler van de competitie gekozen of de beste speler van de kampioenenploeg? Tijdens het gala van de Gouden Schoen zijn de Standardspelers werkelijk met alle prijzen gaan lopen …”

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier