De verplaatsing van Moeskroen naar het Kiel staat al langer dik aangestipt in de agenda van ex-GBA-trainer Marc Brys. “Mijn eerste seizoen was het beste. We hadden een klein budget maar een groep spelers die luisterde en erg gretig was. Ik had het geluk te kunnen rekenen op twee echte leiders: Carl Hoefkens en Philip Haagdoren. Met een beperkt team zevende eindigen was een stunt. Het tweede jaar liep het stroef, tot ik de 4-4-2 ruilde voor een 3-5-2, al was dat bij de aftrap doorgaans 5-3-2. Daarmee wonnen we de beker.”

Later lag Brys onder vuur door een deel van de aanhang. “Ik kan ermee leven dat men in de tribunes fluit, niet om beledigd te worden terwijl je met je vrouw gaat winkelen. Ik snap de mentaliteit daar wel, ik ben op 500 meter van het stadion geboren: daar denkt iedereen dat ze de besten zijn. Men wil altijd meer. Winnen volstaat niet. Worden de hooggespannen verwachtingen niet ingelost, dan wordt men cynisch.”

Moeskroen draait na een sterke periode minder. “Dender en Standard waren dieptepunten. We pakten wel vier op zes, maar we speelden twee keer niet goed. Tegen Brussels dwongen we elf kansen af maar werkten slecht af, net als op Kortrijk.” Zonder Bertin Tomou en Adnan Custovic gaat het moeizaam: “We hebben veel spelers van hetzelfde niveau.” De Spaanse invasie zorgde niet voor een meerwaarde, op een paar flitsen van Carlos Coto na. Brys: “Hij is amper negentien, het is zijn eerste jaar bij de seniores. Miguel Palencia dacht waarschijnlijk dat hij zich makkelijker zou opdringen in de Belgische eerste klasse. Een blessure remde hem af. Berna is na een zware operatie nog aan het revalideren. Jacobo had een knieprobleem en is terug naar Spanje.”

Brys heeft naar eigen zeggen een ontvankelijke groep. “Maar wél één met minder honger dan indertijd bij Germinal Beerschot. Hier was iedereen tevreden met die goede start, maar de wil om nog hoger te mikken was er niet.” Zaterdag bezoekt Brys een ploeg in vorm. “Ze zijn beginnen winnen toen ze van systeem veranderden. In het begin speelden ze erg aanvallend, maar het loopt echt goed sinds ze omschakelden naar 5-3-2, soms met een libero. En dan zeggen dat ze me op het Kiel verweten een verdedigende trainer te zijn…”

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier