RC Lens legt de lat deze keer niet te hoog.

Om een financiële strop te vermijden was RC Lens verplicht om na één jaar in de Franse tweede klasse weer te promoveren. Het vervulde die opdracht met verve, want de Noord-Fransen stonden vorig seizoen van begin tot einde aan de leiding. De werkgever van Vedran Runje (ex-Standard) werkte weliswaar met een iets beperkter budget dan in de Ligue1, maar wel grotendeels met dezelfde kern. De terugkeer naar de elite gaf de club opnieuw wat kleur, maar voorzitter Gervais Martel stelt zich bescheiden op. “We hebben mentaal gezien twee heel zware seizoenen achter de rug. We willen de lat dus zeker niet te hoog leggen.”

De selectie werd aangevuld met drie nieuwkomers, onder wie Eduardo Dos Santos, de Braziliaanse goalgetter van bekerwinnaar EA Guingamp die voor drie seizoenen tekende. De kern wordt verder tot een totaal van 29 spelers aangevuld, met een vijftal jongeren uit het eigen opleidingscentrum. Meer inkomende transfers zullen er slechts komen als er ook spelers vertrekken. Met het oog daarop werden de Ivorianen Aruna Dindane (ex-Anderlecht) en Kanga Agalé naar de B-kern verwezen. Volgens Martel zal zijn team in de eerste plaats weer proberen om de clubwaarden (beleving, dynamisme en moed) uit te dragen.

Het vagevuur van de Franse tweede klasse deed alvast niets af van het positieve imago van Lens, dat volgens een recente enquête nog altijd de vijfde populairste club van Frankrijk is. Het budget, dat ook het vijfde grootste was in het jaar dat RC Lens degradeerde, werd naar beneden toe bijgesteld. “We starten met een vrij bescheiden begroting van om en bij de veertig miljoen euro. Daarmee staan we op de veertiende of vijftiende plaats in Frankrijk”, zegt Martel.

Ouwe getrouwe Jean-Guy Wal-lemme, die als coach nog een neofiet is maar toch bijna probleemloos de promotie afdwong, krijgt ook dit seizoen de teugels in handen. “Het wordt een moeilijk seizoen”, beseft ook hij. “Maar het belangrijkste is dat we er weer bij zijn. Ik had de duidelijke boodschap gekregen dat de club dadelijk weer moest promoveren. Dat is gelukt, maar we moeten nu beseffen dat dit nog maar het begin is.”

Wallemme meldde intussen dat hij op zoek is naar wat meer evenwicht in zijn kern. Op het middenveld beschikt hij over een aantal verschillende spelers met hetzelfde profiel, terwijl hij moet kiezen uit maar liefst acht aanvallers. “Als we de kern niet kunnen afslanken, zullen we alles op alles zetten om te proberen een aantal spelers beter te maken, zoals ons dat vorig jaar ook lukte.”

Gervinho (22, ex-Beveren), de Ivoriaanse spits van Le Mans, tekende een driejarig contract bij Rijsel. Hij vindt er als coach Rudi Garcia terug, die ook bij Le Mans zijn trainer was. Voorts meldde Rijsel dat er na de verkoop van Michel Bastos aan Lyon voor een bedrag van achttien miljoen euro niemand meer weg mag. Een streep door de rekening van Yohan Cabaye, Adil Rami en Ludovic Obraniak die te kennen hadden gegeven dat ze wilden verhuizen. Obraniak legde er zich alvast bij neer en tekende bij.

Bordeaux won de kampioenstrofee, de Franse versie van de supercup, door in Canada bekerwinnaar EA Guingamp met 2-0 te verslaan.

Boulogne-sur-Mer heeft eindelijk een doelman: Matthieu Valverde, de invallersdoelman van Bordeaux, zal dit seizoen onder de lat mogen staan bij de nieuwkomer.

Grenoble verzekerde zich voor één jaar van de diensten van de Servische aanvaller Daniel Ljuboja (ex-FC Sochaux, Straatsburg, PSG, VfB Stuttgart en Hamburger SV).

Lyon is plots erg bedrijvig op de transfermarkt: na Lisandro Lopez haalden ze Michel Bastos weg bij Rijsel én de 21-jarige Frans-Senegalese linkerflankspeler Aly Cissokho, die zijn overgang van FC Porto naar AC Milan omwille van problemen bij de medische keuring zag afspringen. Het belette Lyon niet vijftien miljoen euro te betalen en hem een vijfjarig contract aan te bieden.

Sébastien Puygrenier keert terug naar Frankrijk. De verdediger, vorig seizoen door Zenit Sint-Petersburg uitgeleend aan Bolton Wan-derers, tekende een contract voor één jaar bij Monaco.

Montpellier trok de Bosnische verdediger Emir Spahic aan. Het verlengde ook de contracten van Lilian Compan, Victor Hugo Montaño en Tino Costa.

Nice kondigde aan dat het Mamadou Baga-yoko, de spits van FC Nantes, overneemt.

FC Sochaux versterkte zich met de Amerikaanse aanvaller Charlie Davies, die actief was bij het Zweedse Hammarby.

AS Nancy meldt dat het zijn Marcel Picotstadion zal uitbreiden.

Fernando Morientes (33), die einde contract was bij Valencia, keert terug onder de vleugels van Didier Deschamps, met wie hij eerder al bij Monaco werkte. De Spaanse spits tekende immers voor één jaar bij Marseille.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier