Buffalo Bayat

© belga

De grote winnaar van de transfer van Sven Kums was niet KAA Gent, maar… Mogi Bayat.

Negen maanden geleden verliet Mogi Bayat de centrale gevangenis van Leuven. Sindsdien nam de macht van de makelaar op het Belgisch voetballandschap nauwelijks af. Veel clubs blijven een beroep doen op de invloedrijke Franse-Iraniër, en naar zijn eigen zeggen werkt iedereen ondertussen weer met hem samen. Bayat blijft als vanouds wheelen en dealen, maar dat doet hij nu ver weg van de schijnwerpers.

In de Ghelamco Arena liet men Bayat nooit vallen na zijn verdachtmaking in operatie Propere Handen. Michel Louwagie was zelfs de eerste om de makelaar openlijk te steunen tijdens zijn hechtenis. Ook nadat hij vrijgelaten werd, bevestigde de algemeen directeur zijn vertrouwen in Bayat.

Het was dan ook Bayat die Sven Kums naar KAA Gent loodste. De Buffalo’s waren op zoek naar een nummer zes, als opvolger van de vertrokken Anderson Esiti. Voor Kums was het een gedroomde oplossing voor zijn tanende status bij Anderlecht.

Louwagie rondde de transfer af in een tijdspanne van minder dan 24 uur. ‘Een wereldrecord’, klopte de algemeen manager zich op de borst. In één dag werden de onderhandelingen opgestart én succesvol afgerond.

In de zoektocht naar een vervanger voor Esiti kwamen de Buffalo’s oorspronkelijk uit bij Uche Agbo (Standard). De Nigeriaan beantwoordt – meer dan Kums – aan het profiel van zijn vertrokken landgenoot. De transfer was dan ook snel in kannen en kruiken. Maar dan kwamen die dekselse fysieke tests roet in het eten gooien, althans dat was de officiële reden waarom de transfer van Agbo niet doorging. Achter de schermen speelde echter een makelaarskwestie, waarin Bayat een groot aandeel had.

Udinese, Granada en Watford FC, dat zijn de ex-clubs van Uche Agbo. Bij die clubs is Mogi Bayat een vaste leverancier, maar de speler wordt al jaren vertegenwoordigd door You First Sports, het makelaarskantoor van de Spanjaard Alvaro Torres Calderon. Twee seizoenen geleden probeerde Bayat de Nigeriaan echter te stallen bij Standard. Toenmalig sportief directeur Olivier Renard passeerde hem in dat dossier, tot grote woede van Bayat die een commissie misliep. Via Torres Calderon werd Agbo dan toch een Rouche, toen was de macht van Bayat in Luik namelijk niet groot.

Aangezien Agbo op Sclessin momenteel overbodig is en men in de Ghelamco Arena een zuivere verdedigende middenvelder zocht, kwamen beide clubs al snel tot een vergelijk, alsook de speler zelf. Voor Torres Calderon een koud kunstje om de transfer af te ronden. Maar dat was zonder Bayat gerekend.

Bij transfers op nationaal niveau reiken voetbalclubs zelden mandaten uit aan makelaars. Ook in het geval van Agbo was dat niet nodig. De clubleiders van Standard en KAA Gent kennen elkaar goed, en daarnaast is Michel Preud’homme – als hoofdcoach, technisch directeur en vicevoorzitter – de ideale bruggenbouwer tussen de Rouches en zijn voormalige werkgever. En toch.

Bayat dwong bij KAA Gent een mandaat af om Agbo naar de club te halen. Tot grote ontsteltenis van Torres Calderon, die zich vragen stelde bij de werkwijze van Bayat. De Spanjaard weigerde om zijn commissie te delen met Bayat, waardoor de transfer van Agbo naar de Oost-Vlaamse club op de helling kwam te staan. Dankzij zijn mandaat trok Bayat vervolgens het hele transferdossier naar zich toe, een beproefde techniek. Maar geen commissie voor Bayat betekent ook geen transfer voor Agbo. En ook KAA Gent zag daarmee de ideale vervanger voor Esiti door de vingers glippen.

Vierentwintig uur later kwam Bayat met de oplossing op de proppen. Sven Kums of Uche Agbo, het zal Bayat worst wezen: de commissie is binnen. De Gentenaren hebben er daarmee een kwalitatieve middenvelder bij, maar geen gepaste opvolger voor Esiti. Voor Agbo was het terug naar af. En de winnaar heette… Mogi Bayat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier