Als AA Gent vanavond tegen KRC Genk zijn derde oefenwedstrijd heeft gespeeld,

zit de inventarisatie van zijn kern er voor Trond Sollied op. ‘Veel spelers hebben snelheid en techniek, dat is het belangrijkste’, was de indruk waarmee hij een eerste richting aangaf.

Maandag 20/06

De ochtend begint op het oefencomplex van AA Gent in mineur. Jean Van Milders (86), oud-voorzitter van de club, is vannacht in het ziekenhuis overleden, zo wordt vernomen. Van Milders bracht zakelijke ideeën naar Gent, bezorgde de club aanzien en de supporters spelers als Frank Dauwen, Erwin Vandenbergh en Eric Viscaal, maar helaas, zo bleek later, ook een schuldenput waaruit het jarenlang klimmen was. In hun commentaren blijven de Gentse clubleiders daarover evenwel mild. Ivan De Witte en Michel Louwagie zaten immers stilzwijgend op de Gentse kar toen de Carestel topman af en toe overenthousiast de teugels vierde.

Maar het nieuws is amper bekend of de orde van de dag eist de aandacht alweer op: Trond Sollied leidt namelijk de eerste training van het nieuwe seizoen.

“Hij hecht belang aan zijn eigen ploeg”, is de eerste indruk van César Arzo. “Als je te veel over een ander team spreekt, kan je spelers ook bang maken. Op den duur ga je dan denken dat je tegen AC Milan moet spelen. Ik respecteer de visie van de vorige trainer, maar afgelopen seizoen deden we dat naar mijn gevoel misschien iets te veel. Als je niet over jezelf nadenkt, is het ‘zien hoe het gaat’. Terwijl de nieuwe trainer zei: ‘Ik kijk niet naar andere ploegen of de transfers die ze doen. ‘”

Na de training is Trond Sollied karig met commentaar. “Veel spelers hebben snelheid en techniek, dat is het belangrijkste”, zegt Sollied.

Eén speler moet het bij rondjes lopen houden. Het is Valéry Nahayo, de Burundees die bij het Zuid-Afrikaanse Kaiser Chiefs werd gehaald en die na een urenlange vlucht pas vanochtend met Paul Courant, die de transfer regelde, is gearriveerd.

Nahayo is op drie jongeren ( Hannes Van Der Bruggen, Jef Vogels en Koenraad Hendrickx) na voorlopig de enige nieuwkomer in de Gentse kern, die, zo geeft de trainer aan, zal moeten worden afgeslankt en versterkt. Voorlopig situeren de meeste veranderingen zich echter in de entourage van de ploeg. Twee man, de wedstrijdanalist en de conditietrainer, haalde Michel Preud’homme met Yannick Ferrera en Renaat Philippaerts bij de club weg, klinkt het hier en daar verontwaardigd. Maar de laatste was al sinds maart niet meer in dienst van AA Gent: voor het fysieke werk stond sindsdien Stijn Matthys op het veld.

Interessanter is de vaststelling wie Michel Preud’homme níet meenam naar de spaarpot van Saudi-Arabië: twee Ferrera’s, Emilio en Yannick, wel, één Ferrera, Manu, niet. Sinds hun wegen na Standard en AA Gent scheidden omdat Manu Ferrera Michel Preud’homme niet volgde naar FC Twente, is hun relatie gebrouilleerd geraakt. Ook al ligt de oudste Ferrera nog drie jaar onder contract in Gent en waren zijn broer en neef einde contract, heeft het er op z’n minst de schijn van dat ook rancune in zijn keuze heeft meegespeeld.

Dinsdag 21/06

Coup de théâtre!? Waar is Trond?!

Op automatische piloot naar Lierse gereden?

Gaat hij dan toch naar Standard?

Een eendagsvlieg!

De kwinkslagen krijgen in het oefencomplex vrij spel, want niemand, evenmin de rest van de technische staf, weet waarom de trainer op zijn tweede trainingsdag al verstek laat gaan en wie hem belt, hoort het antwoordapparaat. Maar Michel Louwagie, zo blijkt later, is op de hoogte gebracht van een privésituatie die de trainers afwezigheid wettigt en grapjes ongepast maakt. De telefoon van Francky Dury rinkelt meermaals vandaag, maar ook al kreeg hij harde kritiek te slikken, de voorganger van Trond Sollied laat zich niet vangen aan goedkoop leedvermaak.

’s Namiddags zijn schalkse opmerkingen al beter op hun plaats: voor de persvoorstelling van Valery Nahayo staan rijen stoelen klaar.

“Ah, ze verwachten dat CNN ook komt?”

De opkomst blijkt evenwel zo mager dat amper een paar stoeltjes worden ingenomen. Wel wordt de uitzending in livestream op het internet door 3316 mensen gevolgd.

Toen hij nog in de Burundese tweede klasse speelde, werd hij voor het eerst opgeroepen voor de nationale ploeg. Zuid-Afrika, tegen wie hij toen speelde, leerde hem op die manier kennen. Jomo Cosmos gaf hem er zijn eerste contract, waarna hij naar Kaiser Chiefs, een van de grote clubs trok. “Ik heb zeven jaar in Zuid-Afrika gespeeld”, legt Nahayo uit, “maar door een ‘money issue’ wilden ze mij nu laten vertrekken. Ik was oud aan het worden ( Nahayo is 27, nvdr), dus ik ben blij dat ik van de belangstelling van Gent hoorde. Ik heb nog gebasketbald, want in Burundi concentreren ze zich op atleten, niet op voetbal. Als je geluk hebt, kom je in een omgeving terecht waarin je als voetballer kan evolueren, want daarin heb je meer kansen. Daarom koos ik voluit voor voetbal.”

Hoofdscout Gilbert De Groote en Gunther Schepens verklaren waarom AA Gent interesse had in de verdediger.

De Groote: “Ervaring, gestalte en leiderscapaciteiten, dat was het profiel dat we zochten en hij voldeed daar volkomen aan.”

Schepens: “Hij is snel voor zijn gestalte en rustig aan de bal. Ik denk dat hij een van de leiders kan worden – dat was hij bij Kaiser Chiefs ook al. Hij speelde daar voor 150.000 man, hij is druk gewoon. Ik ben ervan overtuigd dat hij een meerwaarde gaat zijn.”

De Groote: “Hij imponeert meer dan sommige andere mensen in de verdediging. Hij spreekt bovendien Engels én Frans, wat zijn samenspel met Arzo en anderen, zoals Suler, ten goede moet komen. Een Afrikaan uit een klein land zou geïmponeerd zijn, maar hij komt eigenlijk naar een mindere omgeving. Hij ziet Gent, heb ik begrepen, als een stap naar iets hogers.”

Donderdag 23/06

Nahayo, die AA Gent in de competitie thuis aan het werk zag tegen KRC Genk, de ploeg van zijn neef Dugary Ndabashinze, met wie hij samen opgroeide, debuteert vanavond op het veld van KSV Oudenaarde. Yaya Soumahoro daarentegen loopt met norse blik rondjes op de piste: vermits hij vorig seizoen zonder vakantie van de Thaise naar de Belgische competitie overstapte, nam hij deze keer zijn rust iets te graag en dat laat zich in de conditie gevoelen.

Trond Sollied kiest voor het 4-3-3-systeem zoals we dat van hem gewend zijn, met op het middenveld een driehoek met de punt naar achteren. De drie jongeren die gisteren hun persvoorstelling afgelast zagen worden, staan in de basis tijdens de tweede helft: Hannes Van Der Bruggen, die als enige twee helften mag meedoen, Koenraad Hendrickx en Jef Vogels. Van Der Bruggen speelde eerst rechts en dan links in de centrale driehoek, Vogels, een bij Antwerp gehaalde centrale verdediger, werd als rechtsachter geprobeerd en Hendrickx speelde op zijn positie van bij de Gentse beloften, centraal rechts in de verdediging.

De enige nieuwkomer die meteen voor een basisplaats in aanmerking zou kunnen komen, is evenwel Valery Nahayo. Hij staat een helft centraal in de verdediging en blijkt stevig en inderdaad minder traag dan zijn lengte van 1m93 laat vermoeden, maar bedient zich wel een paar keer van een doelloze verre bal.

Behalve nieuwe spelers, zo gaf Sollied aan, zouden ook spelers op nieuwe posities worden opgesteld. Zo speelde Arzo als verdedigende middenvelder, net als Grondin, die dus eindelijk nog eens op zijn oorspronkelijke positie stond. Maar de vraag stellen of een van beiden over voldoende voetballend vermogen beschikt voor positie nummer zes is ze zo goed als beantwoorden.

Andere vaststelling is de rol van Jesper Jörgensen als aanvallende rechter centrale middenvelder en de kapiteinsband die Sollied Coulibaly en Jorgensen elk een helft toewijst en daarmee respectievelijk Smolders en Grondin passeert.

Bojan Jorgacevic komt niet in actie. De Servische international speelde in tegenstelling tot Suler en Ljubijankic geen interland tijdens de zomerstop. In plaats van een trip naar Zuid-Korea en Australië met 33 uur vliegen, werd hem rust gegund.

Yassine El Ghanassy is wegens een beloftenwedstrijd met de Marokkaanse nationale ploeg vanochtend pas bij de groep gekomen en heeft de verplaatsing duidelijk nog in de benen: hij mist kans op kans. Shlomi Arbeitman daarentegen heeft weinig nodig om te scoren, zo blijkt, en Wallace doet wat hem vorig seizoen in de competitie niet lukte: scoren uit een vrije trap. Oudenaarde-AA Gent 0-2.

Zondag 26/06

Het wedstrijdblad van KVK Ieper-AA Gent brengt het nog eens extra onder de aandacht: alle rugnummers en spelers van de A-kern van AA Gent staan onder elkaar: 31 zijn het er. Dat er spelers af zullen moeten vloeien is een zekerheid en ook over de komst van versterking lijkt weinig twijfel te bestaan. Want wie kan op de sleutelposities in Sollieds systeem Bernd Thijs vervangen als hij geblesseerd is bijvoorbeeld?

In de twee speelhelften zullen verschillende elftallen aantreden, zoals ook volgende woensdag tegen Genk. Iedereen krijgt een kans om zich te tonen – hoe zijn systeem wordt uitgevoerd, evalueert Sollied voorlopig nog niet. Het gaat om het in kaart brengen van de kwaliteiten van de spelers. Komen voorlopig evenwel niet in actie: Roy Myrie, die nog altijd herstelt van een knieletsel en in augustus bij de groep hoopt aan te sluiten, Bernd Thijs, wiens gewrichten en spieren steeds minder opeenvolgende wedstrijden aankunnen, Adriano Duarte, aan de buikspieren geopereerd en al vaker geblesseerd dan fit in Gent, Edson Montaño, die van een kuitblessure herstelt, Christophe Lepoint, die revalideert van een scheenbeenbreuk en in augustus hoopt de individuele training aan te vatten, en Bojan Jorgacevic, die op de sukkel blijft met zijn knie en sinds de medische testen van woensdag een kijkoperatie aan de meniscus heeft ondergaan, maar voor de competitiestart klaar moet raken. Zlatan Ljubijankic en Marko Suler kregen na hun late terugkomst nog even rust.

Wat viel op bij de 22 die speelden? Coulibaly kreeg opnieuw ten koste van Smolders de kapiteinsband, Grondin speelde nu eens als linksachter omdat N’Diaye – teruggekeerd van een uitleenbeurt aan Bergen en spelend met het rugnummer van Duarte, wat het totaal eigenlijk op 32 spelers brengt – verdedigende middenvelder was. Ook opvallend: Shlomi Arbeitman scoorde ook nu weer en trapte een tweede kans op de keeper, twee keer was Zakaria M’Sila na een creatieve actie van op rechts zijn aangever, Hannes Van Der Bruggen toonde zich opnieuw, Alpha Ba bleek gretig en kopsterk, wat de concurrentie onder de centrale verdedigers hard zal maken, Stijn De Smet, die sukkelde met de kuit en links naast Conté centraal op het middenveld stond, kende een onderbroken voorbereiding en lijkt ook tegen Ieper zijn beste niveau maar niet terug te kunnen vinden.

Ieper-AA Gent 0-1.

Na twee wedstrijden is Shlomi Arbitman met twee doelpunten goed gestart. “We voelen ons een groep en iedereen voelt zich goed”, zegt hij. Een gevoel dat bij wel meer spelers leeft en dat zijn oorsprong kent in de aanpak van de Noor: weinig plannen, weinig praten, weinig regels, alleen voetballen telt. Een verademing na het vorige seizoen, voel je aan de groep. “Ik ben er pas en ik merk een groot verschil in vergelijking met toen ik vorig seizoen bij de ploeg aansloot”, stelt Marko Suler vast. “Je hebt geen regels nodig, je hebt autoriteit nodig. Sollied heeft die autoriteit, daarvoor hoeft hij niet veel te zeggen. Misschien is het voor mij makkelijker omdat ik de trainer al ken van de vorige keer, maar je ziet nu al het plan dat we hebben: simpel spelen, naar voren, twee of drie afspeelmogelijkheden geven aan de speler met de bal. Zo kan je sneller spelen, in one touch. Zijn visie is helder.”

DOOR RAOUL DE GROOTE

“Nahayo speelde bij de Kaiser Chiefs voor 150.000 man, hij is de druk gewoon.” Gunther Schepens

De aanpak van Sollied – weinig plannen, weinig praten, weinig regels, alleen voetballen telt – is een verademing na het vorige seizoen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier